Így nyaralunk mi!

Dicső Inez Viktória | 7 perc olvasási idő
Külföld vagy belföld? Henyélés a tengerparton, vagy inkább aktív pihenés? Esetleg a kettő nem zárja ki egymást? Mi az, ami nélkül nem indulnánk útnak? Milyen lenne az álomnyaralás? Ilyen, és ehhez hasonló témákkal foglalkoztunk a nagy nyári felmérésünkben. Télen megkérdeztük kollegáinkat síelési szokásaikról, most időszerűnek éreztük, hogy kiderítsük, hogyan nyaralnak az Allianzosok! Kérdőívünket több mint 370 dolgozónk töltötte ki, most ennek eredményeit mutatjuk be.

Belföld és külföld egyaránt!

A válaszadók majdnem fele egyaránt szereti a belföldi és külföldi úti célokat, míg 36,1% inkább hazai helyszínt választ, és mindössze 17,4%-a az embereknek az, akinél kizárólag külföldi utazás jöhet szóba. A belföldi utazók körében nem meglepő módon a vízpart nyert: az Allianzosok körében a legnépszerűbb nyaralóhely a Balaton. Azok között, akik konkrét települést jelöltek meg, Balatonfüred, Balatonfenyves, Siófok, és Badacsony a legkedveltebb. Balaton után a következett Eger, és a harmadik legtöbb említést nem egy konkrét földrajzi hely, hanem a Wellness szállodák kapták. A dobogóról éppen csak lemaradt Gyula, Hajdúszoboszló, Zalakaros és Sárvár, és szintén sokan nevezték meg a Mátrát, Sopront és Hévizet is. 

Amiért dolgozóink szerint megéri a felsorolt helyeket, illetve más belföldi nyaralóhelyet választani:

„Kellemes élmények, gyönyörű látnivalók, rengeteg érdekes program, pihenési lehetőség!”

„A Balaton és a Tisza tó azért, mert nyáron az élő vizek igazi felüdülést hoznak a dolgos hétköznapok után. Hajdúszoboszló, Berekfürdő minden évszakban feltöltődést biztosít.”

„Szép városok, jó fürdőzési lehetőségek, remek kiránduló programok.”

„Szegedi Szabadtéri játékok, Eger gyógyfürdő, Bajai halászléfőző napok, Badacsony borkóstolás, Hévíz gyógyfürdő.”

A legtöbben tehát pihenésük során a táj szépségét, a fürdőzési és kirándulási lehetőségeket, a színes programokat és a gasztronómiai élményeket keresik hazánkban.

Mi a helyzet azokkal, akik belföldi, és külföldi úti célokat egyaránt kedvelik?

Válaszadóink e kategóriájában is a belföldi kedvencek hasonlóan alakultak, mint az előzőben: Balaton, Eger, Hajdúszoboszló és a Mátra a befutó.

Hévíz, a világ legnagyobb melegvízű tava kollégáink körében is népszerű

A külföldi népszerűségi lista pedig a következőképp alakult:

Horvátország toronymagasan nyert, ez főként a könnyű megközelíthetőségének, illetve árfekvésének köszönhető. Második lett Olaszország, ami gyönyörű tájaival, a kedves és vendégszerető lakosaival, illetve hamisítatlan mediterrán hangulatával érdemelte ki helyezését. Az olaszokat követik a görögök: az ország atmoszférája, a helyiek életstílusa, a finom tengeri ételek és nem utolsó sorban a megfizethetőség emelte őket egészen a harmadik helyig. Holtversenyben osztozik a harmadik helyen Spanyolország és Ausztria. A spanyolok hasonlóan az előző déli országokhoz a tenger közelsége és a kulturális látnivalóival férkőzött az Allianzosok szívébe, míg Ausztria a közelségével, és gyönyörű felfedezésre váró tájaival, kirándulóhelyeivel. Előkelő helyezést ért el Erdély is, mivel itt „Gyönyörű és változatos a hegyvidéki tájjal, barátságos, vendégszerető emberekkel találkozik a látogató. Itt mindenki talál magának megfelelő úticélt: hegyeket, várakat, barlangokat, tavakat, gyönyörű városokat, régi falvakat”.

A kizárólag külföldi úti célokat preferálók körében Olaszország és Horvátország, illetve Görögország lett a befutó. Főként a tengerpartok miatt lettek ilyen vonzóak ezek az országok:

„Kellemes atmoszféra, nyugalom, szép tengerpartok, gyönyörű pezsgő városok, gasztronómia.”, ám van, aki imádja a „latin temperamentumot”, a táncot. Spanyolország és Ausztria következik a sorban, és végül Törökországot és Egyiptomot említették meg kollegáink, az utóbbiakat a kultúra sokszínűsége miatt.
Mennyi időt és mivel töltünk?

Kollegáink több mint fele 4-7 napot tölt nyaralással, kicsit több mint 30%-a 1-2 hetet, míg a 373 válaszadó közül 30-an vannak, akik 1-3 napot üdülnek, és mindössze 6 fő az, aki 2 hétnél többet van távol otthonától.

A nyaralással eltöltött időn belül a legtöbben az aktív tengerparti nyaralást szeretik kombinálni városnézéssel, közel harmada kollegáinknak a pihentető nyaralást kedveli a tengerparton, és 70-en vannak, akik mind az aktív, mind a passzív nyaralást egyaránt kedvelik. A városnézős programokat 30%-uk részesíti előnyben, míg a hajóutakat és az extrém kikapcsolódást (pl. kalandtúrák, búvárkodás, rafting stb.) kicsivel több, mint 20% jelölte meg, mint kedvenc szabadidős tevékenységet nyaralásuk alatt.

Ezen felül többen említették a wellnes-ezést, a túrázást/kirándulást, a borkóstolást és a kutyás programokat is.

 

Mi az, ami nem maradhat otthon?

Biztosító társaság lévén nem meglepő módon első említések között szerepel az utasbiztosítás, ami elengedhetetlen, ha külföldi kalandokra készülünk. Kollegáink 91%-a mindig köt utasbiztosítást, amikor külföldre utazik! Akik nem, bankkártyájuk tartalmazza a biztosítást.

Sokan vallják, hogy az úti okmányok mellett a legfontosabb a pénz, és/vagy a bankkártya, hiszen az otthon felejtett ruhákat/tárgyi dolgokat ezekkel viszonylag könnyedén lehet pótolni. Fontosnak találjuk még a gyógyszerek/elsősegély csomagok összeállítását, de sokan gondoskodnak olvasnivalóról (ezen belül útikönyvről), rejtvényekről, gyerekjátékokról. Szintén első helyen említették még a „fürdőfelszerelést”, telefont, fényképezőgépet, GPS-t és tabletet is.

 

Mivel és kivel?

A legnépszerűbb közlekedési eszköz dolgozóink körében egyértelműen az autó (80%), ezt követi a repülőgép (48%), a busz és a vonat összesen adott ki 20%-ot a válaszadók körében, és két kerékpáros, és egy motoros kollegánk is akadt. Természetesen több opciót is lehetett választani.

Dolgozóink több mint 60%-a családostul nyaral, 40%-a párjával és/vagy barátokkal, 7 ember egyedül is szeret utazni, és egy volt aki a csapatát, illetve a kutyusát jelölte meg.

A legtöbben nyaralást a kikapcsolódás, feltöltődés miatt várják leginkább. Kiszakadás a hétköznapokból, új helyek, emberek és élmények, a családdal töltött minőségi idő az, ami a távol töltött idő csúcspontjának tekinthető kollegáink körében.

 

Milyen az álomnyaralás?

Kíváncsiak voltunk, kinek mit jelent az „álomnyaralás”. A legfrappánsabb kollegánk szerint: „Álmaim nyaralásából nem kell hazajönni :)”. Sok említés érkezett az időtartamra vonatkozóan, a legtöbbeknek legalább két hétre lenne szüksége. Ez a több mint két hét a legtöbb esetben valami egzotikus, mediterrán éghajlatú helyen lenne a legjobb, korlátlan fogyasztással, és fakultatív programmal. Amerika (Észak és Dél egyaránt) sokak bakancslistáján szerepel, ahogy a luxus hajóutak is.  Van olyan, akinek elég a kikapcsolt telefon és az internetről való leszakadás is, azonban vannak egészen érdekes elképzelések is, amik korántsem a fehér homokos tengerpartról és pálmákról szólnak:

„Sarki fény mellett pecázni az eszkimókkal :)”

„Egy kiadós síelés július közepén.”

Reméljük érdekes volt számodra is megismerni nyaralási szokásainkat, és esetleg ihletet is tudtál belőle meríteni a következő szezonra, vagy akár most őszre is. Ha külföldre készülsz, ne felejtsd el az utasbiztosítást! :)

Dicső Inez Viktória
Marketing és kommunikációs osztály
SEO szakértő