Hogyan tegyük meghitté a digitális karácsonyt?

Allianz Hungária Zrt. | 3 perc olvasási idő

Itt a karácsonyi őrület! Vagy mégsem?

Idén sokunknál lesz más a karácsony ahhoz képest, mint amit eddig megszoktunk. Másként készülünk az ünnepi időszakra, máshogy vásárolunk, és másképpen tervezzük meg a családi és baráti összejöveteleket. A világjárvány felforgatta a legjelentősebb ünnepeinket, köztük a karácsonyt és az ahhoz kapcsolódó szokásainkat is. Mi mindent tehetünk azért, hogy a lehető legtöbbet hozzuk ki az adott helyzetből, és a lehetőségekhez mérten csodálatos karácsonyban legyen részünk? 

Az Allianz Hungária legfrissebb kutatásából kiderült, hogy az ünneplésről nem szeretnénk lemondani, kevesebb személyes találkozással, digitális eszközök és platformok alkalmazásával kíséreljük meg felidézni a világjárvány előtti karácsonyokat és újévi köszöntéseket. A kutatásunkban résztvevő válaszadók  közel 46 százaléka  szerint ez az év megtanított minket arra, hogy előre nem látható események akár tartósan negatív hatással lehetnek az életünkre és még az is megfordult sokak fejében, hogy például megtakarítási befektetést is tehetnének a fa alá, ami a család jövőjét szolgálja. A felmérés szerint a bizonytalanság legtöbbünket megvisel, és sokunkban merül fel a kérdés, hogy egyáltalán sikerül-e átadni magunkat az ünnepi hangulatnak, avagy a vírus beárnyékolja azt.

Nemzetközi szakértők tanácsaira építve, az alábbiakban összegyűjtöttünk néhány tippet, amelyek segíthetnek a rendhagyó ünnepi készülődésben és az ünneplésben.

Alakítsunk ki új szokásokat!

Engedjük el az ünnepekkel kapcsolatos eddigi beidegződéseket, gondoljuk át az azokhoz kapcsolódó korábbi szokásainkat, hagyományainkat és teremtsük újra azokat! Tekintsünk az idei ünnepekre egyfajta lehetőségként, és kis kreativitással alakítsunk ki akár egészen új hagyományokat, amelyek egy része tovább is örökíthető a jövőbeli ünnepekre.

  • Legyünk proaktívak! Ne várjunk arra, hogy megcsörrenjen a telefonunk, hívjuk mi fel elsőként az ismerőseinket, barátainkat, családtagjainkat és álljunk elő új ötletekkel, javaslatokkal! Egyeztessük mielőbb a családtagokkal, barátokkal, ismerősökkel azokat a lehetőségeket, amelyekkel akár még a jelenlegi világjárvány sújtotta helyzetben is különlegessé varázsolhatjuk a közelgő időszakot!
  • Osszuk fel az ünneplést több kisebb, az online térben is megtartható részre! Az egyik családtagunk, ismerősünk megszervezhet például egy karácsony előtti közös Zoomos mézecskalácssütést, egy másikuk közös karácsonyi éneklést, vagy egy közös történetmesélést „láthat vendégül”, az újévköszöntő zenés-táncos eseményt pedig egy újabb virtuális térben tarthatjuk..
  • Küldjünk egymásnak apróbb ajándékokat! Bontsuk ki az ajándékokat közösen a virtuális felületeken: Zoomon, vagy Facetime-on. A lényeg nem az ajándék összegén múlik, sokkal inkább szól arról, hogy törődünk a számunkra fontos emberekkel!
  • Legyen egy közös ünnepi projektünk! Készítsünk az online térben a barátokkal, családtagokkal valamilyen ajándékot közösen, amelyben mindenki részt vesz - egyik kézről a másikra megy, és a végeredmény a család, vagy az adott baráti kör számára fontos helyen talál gazdára! A közös munka segít megteremteni az összetartozás érzetét, még akkor is, ha fizikailag távol vagyunk egymástól.
  • Szervezzünk játékot! A családtagok, gyerekek, barátok, közeli ismerősök körében hirdessünk meg az ünnepi időszakhoz kapcsolódó játékot, amelyben idősek és fiatalok egyaránt részt vehetnek: legyen az például valamilyen ünnepi kihívás! Nem kell nagy dolgokra gondolni, lehet ez akár egy verseny azzal kapcsolatban, hogy kinek van a legcsúnyább karácsonyi pulcsija, de versengés nélkül is működik a játék, ha csupán annyit kérünk mindenkitől, hogy készítsen magáról egy fotót abban a bizonyos pulcsiban. Ezt akár színekkel is el lehet játszani: viseljen mindenki piros vagy zöld ruhát egy nagy tablóhoz, amelyet elkészítünk a kapott képekből.
  • Örökítsük meg, amit csinálunk! Legyen szó akár újfajta ünnepi szokás bevezetéséről vagy meghonosításáról, akár új ünneplési módról, készítsünk képet róla, vegyük fel videóra, a lényeg, hogy később visszanézhessük a jelenlegi, minden szempontból különleges időszak pillanatait. De másokkal is megoszthatjuk azt a családból, rokonságból, baráti körből.

Készítsünk tervet! Csináljunk valami egészen formabontót!

Sokunk számára az ünnepi készülődés időszaka talán még fontosabb is, mint maga a „nagy nap”. Erről szól maga az advent is, amely az ünnepvárás ideje. Még akkor is, ha idén egyedül ünneplünk, legyen egy olyan tervünk az ünnepi időszakra, amellyel kapcsolatban pozitívak az érzéseink, amely elé várakozással nézünk: nézzünk ki egy jó könyvet, filmet, az ünnepek idejére, vagy akár tervezzünk el egy olyan projektet, amit ezen időszak alatt valósítunk meg. A projekt akár egy közösségi aktivitás is lehet: közös Zoom-hívás az ismerősökkel, vagy akár egy online társasjáték a barátokkal. Tervezzünk a programunkba online koncertet, mozi- vagy színházelőadást! Élesszük fel a régi hagyományokat: írjunk és küldjünk virtuális képeslapot azoknak, akik fontosak a számunkra! Tervezzünk egésznapos túrát a szabadba! Aludjunk délig! Próbálkozzunk meg egy egészen új ünnepi fogás elkészítésével, amit az előtte levő hetekben tökélyre fejleszthetünk! A lényeg, hogy olyan dolgot végezzünk, amely örömmel tölt el bennünket!

Lassítsunk le egy kicsit!

Az ünnepi készülődés és az időszak sokszor jelentős stresszel is jár. Az idei év különösen sok kihívást tartogatott. Legyen az elkövetkező időszak a lecsendesedésé, amikor nem azzal foglalkozunk, hogy vajon miként és mikor tudunk személyesen találkozni a rokonokkal, ismerősökkel, nem azon agyalunk, mi legyen az ünnepi menü, és kinek mit vásárolunk, honnan hova rohanunk. Szánjunk most tudatosan időt magunkra, a mentális és fizikai egészségünk megóvására! Ajándékozzuk meg magunkat ünnepi fényekkel, egy forró teával vagy csokoládéval, esetleg forralt borral, meleg takaróval, egy jó könyvvel, izgalmas filmmel - sokszor apróságok is elegendőek a biztonság és megelégedettség érzéséhez!

Hogyan készülünk mi, az Allianz-nál az ünnepekre?

„Az elmúlt év ráébresztett arra, hogy semmi sem lehetetlen. Kollégáimmal nagyon sokat tettünk azért, hogy az Allianz ügyfelei biztonságos körülmények között, otthonról köthessék meg biztosításukat már a járvány magyarországi első hulláma alatt is. Éppen ezért fontosnak tartom, hogy az elmúlt időszak fáradalmait mindannyian kipihenjük az ünnepek alatt. Azt tervezem, hogy a karácsonyi időszak alatt bepótlok sok mindent, amire az év során nem volt időm. Itt az ideje egy kis ÉN időnek! Szeretnék feltöltődni, hogy még nagyobb lendülettel kezdhessem az új évet. Hálás vagyok azért, hogy bár a szüleimtől és a testvéremtől 1500 km-re távol, de szeretetben a férjemmel töltöm a karácsonyt. Kívánok minden kollégámnak kellemes karácsonyt és egészségben gazdag boldog új évet” – Böhm Bernadett

az Allianz Hungária Zrt. Értékesítés fejlesztési és adminisztrációs csoport vezetője.

„Azt gondolom, hogy a járvány időszaka tudosította bennünk a kapcsolatok, a kapcsolódás fontosságát, és mindannyiunkat megtanított arra, hogy jobban értékeljük az együtt töltött időt. Egyértelmű, hogy nagyobb szerepet kapott az együttműködés, az egymásra figyelés és az empátia is, mind a munka során, mind a családban. Az Allianz Hungária kommunikációs csapata a vállalat többi kollégájával közösen azon dolgozott, hogy az ügyfelek és a munkatársaink érezzék ezt a figyelmet, és azt, - hogy bár a körülmények átmenetileg megváltoztak és a legtöbbünk otthonról dolgozik, -  mindig számíthatunk egymásra. Az idei karácsony és újév csendesebb lesz, mint a szokásos, így amellett, hogy a számomra legfontosabb emberekkel találkozhatok, illetve online is ünnepelhetek, jó lehetőséget ad a feltöltődésre, az év történéseinek áttekintésére és a prioritások újraértékelésére. Kívánok mindenkinek békés és meghitt karácsonyt és sikeres, boldog új évet! – Zsámboki Olivia, senior kommunikációs specialista, Allianz Hungária Zrt.

Idén karácsonykor lesz pontosan egy éve, hogy az Allianzhoz kerültem, és az első csekély, de mégiscsak jelentősebb naptári mérföldköve annak, hogy nem sportújságíróként dolgozom. Hogy nem a meccsek eredményeit böngészem, hanem a vállalati kutatásokét és kimutatásokét. Hogy nem azért írok, hogy tudósítsak, hanem azért, hogy tudatosítsak. Hogy nem rajongókkal kommunikálok, hanem ügyfelekkel.

És ugyancsak az első, amikor a huszonegy hónapos unokaöcsémmel már beszélgetni is tudok majd a karácsonyfa mellett. A járványhelyzet miatt csak a legszűkebb családdal találkozunk majd. Ennek egyfelől nem örülök, hiszen szerencsére sok barátom van, akik közül többel a korlátozások, és az előírások betartása miatt nagyon keveset találkoztam az elmúlt hónapokban, másfelől viszont marad időm készülni az egyetemi vizsgáimra. Ha már úgyis az újrakezdésnél tartunk…

Remélem, hogy mindenkinek sikerül megvalósítania az ünnepi időszakkal kapcsolatos terveit!” – Horváth András kommunikációs specialista, Allianz Hungária Zrt.