Az otthon, mint élettér felértékelődése: 
Hogyan gondold újra az otthonodat a Pinterest segítségével?

Local's Lore | 4 perc olvasási idő
Az elmúlt hónapokban egy világjárvány gyökerestől átalakította mindannyiunk életét, melynek következtében több közös élményen és szituáción osztoztunk és osztozunk nemcsak nemzet szintjén, hanem globálisan is.

E kollektív élmény következtében bizonyos szokások és rutinok háttérbe szorultak – még ha átmenetileg is –, míg néhány másik átalakult, vagy felértékelődött. Ugyanígy felértékelődött az otthon, mint élettér. Otthonaink pillanatok alatt váltak egyszerre home office-szá, iskolává, edzőteremmé, kedvenc kávézónkká, digitális élmények színterévé. Mindeközben a kanapénk pedig álmodozásaink paradicsomává, míg konyhánk feltörekvő pékek és baristák kísérleti laborjává. Az új helyzet valódi kérdéseket vet fel: Hogyan dolgozzunk hatékonyan otthonról? Milyen tárgyakkal vegyük körül magunkat? Adott esetben pedig, miként varázsolhatnánk olyanná az otthonunkat ahol igazi öröm megélni a hétköznapokat és azok minden pillanatát, a körülményektől függetlenül?

A Pinterest nevű közösségi oldal két szempontból is az elmúlt hetek, hónapok közkedvelt eszközévé vált, sőt, talán túlzás nélkül mindennapi álmodozásaink virtuális falává. Egyrészről a “pin-ek” segítségével többször is átrendezhettük otthonunkat, miközben egy igazi virtuális kiszakadást is jelentett a négy fal közül. Suri Adrienn – aki  hivatása szerint egyébként márkastratéga design területen – abban a szerencsés helyzetben volt, hogy a karantén ideje alatt új családi házukat és annak minden szegletét megálmodhatta, legyen szó kertről, belsőépítészetről, bútorok kiválasztásáról, vagy akár azok elhelyezéséről. Adrienn olyan márkákkal dolgozott együtt, mint a Position Collective, a Bo Concept, vagy a Herendi Porcelán, és elmondása szerint a Pinterest mindenhol nélkülözhetetlen eszköze volt a vizuális kommunikációnak.

“A Pinterest számomra mindig is tökéletes felület volt nemcsak a munkámból kifolyólag, hanem azért is, mert valódi szabadságot enged a képzeletnek úgy, hogy az ember akár tudtán kívül is megtanul rendszerezni, ötleteket vizualizálni, és koncepciókban gondolkodni. Vagyis az elképzeléseit képekbe, majd pedig moodboardokba önteni. A karantén ideje alatt pedig bevallom, hogy nem csak a ház projekthez jött jól a Pinterest, hanem “zen” pillanatok megéléséhez is. Amikor az embert hirtelen kevesebb inger éri, mert nem hogy utazni nem tud, de a négy fal közül is csak nyomós érvvel lép ki, a Pinterest adta meg nekem az elvágyódás és a “daydreaming’’ élményét.

“Számomra az oldal legizgalmasabb és egyben leghasznosabb funkciója az az úgynevezett “secret board” lehetősége, amelyhez csak nekem és az általam kiválasztott szakembereknek van hozzáférése, legyen szó belsőépítészről vagy ácsról. Akárhányszor frissítem az egyes “boardokat”, azok náluk is frissülnek. Ugyanez működik a klienseimmel is. Ebben a szakmában különösen fontos, hogy az elsődleges közös nyelv a vizualitás legyen.”

Akinek esetleg bemutatásra szorul az oldal, a Pinterestet úgy kell elképzelni, mint egy virtuális falat, ahol a saját faladon a saját érdeklődési körödnek megfelelően, tetszés szerinti mennyiségű és elnevezésű “boardot”, vagyis táblát hozhatsz létre. Ezekre a virtuális tematika mentén kurált táblákra tudod “pinnelni”, vagyis tűzni az egyes képeket. Maga a Pinterest elnevezés is ebből adódik össze: pin = tűzni + interest = érdeklődés szavak összemosása. Ezek a táblák kvázi “moodboardok”, magyarul, hangulattáblák. Megjelenését tekintve elsősorban képekből áll, melyek kiegészülhetnek a használni kívánt színpalettával, betűtípussal vagy kulcsszóval. 

“Ezek a képek az adott projekt irányelvét hivatottak meghatározni, legyen szó lakberendezésről vagy bármilyen új termékről/szolgáltatásról és annak bevezetéséről vagy szimplán inspirációs boardokról. Én például rengeteget ötletet merítek terítéshez, utazáshoz vagy akár stúdió fotózáshoz.” A Pinterest egyébként elérhető desktopon, illetve ingyenes applikáció formájában is.

Köszönjük a vendégposztot a Loca's Lore-nak. Otthonod védelméhez válaszd az Allianz Otthonom lakásbiztosítást. Három lakásbiztosítási csomag. Egy egyszerű választás.

A képek forrása: Pinterest.com

Pinterest applikáció