Home Office. Home Fitness?

 
 
 
 
 
 

Dicső Inez Viktória | 3 perc olvasási idő
Mondj nemet a tespedésre a kanapén! Tippek a mozgáshoz a korlátozás idejére.

A kialakult helyzet miatt a legtöbben, ha tehetjük, otthonról dolgozunk. Az edzőtermek többsége zárva, a kültéri sportolásra is korlátozottak a lehetőségek. Fizikailag még nagyobb leépülést tud okozni, ha otthon vagyunk, mintha ülő munkát végeznénk egy irodában. Ne hagyd, hogy győzzön a semmittevés kanapén! Kevés eszközzel, vagy akár eszköz nélkül is számtalan lehetőséged van az otthoni mozgásra. 

Miért fontos, hogy mozogj otthon is?

Egy átlagos napon bemész a munkahelyedre, hazajössz onnan, eközben pedig elintézed a napi teendőinket. Ebdédszünet, kávészünet, meeting-ek, mind-mind mozgásra sarkallnak. Jobb esetben néha lépcsőzől is, vagy munka előtt vagy után elmész edzeni. Most a tér a lakásodra korlátozódott. Lehet, hogy ezt a posztot is a kanapén ülve, vagy az ebédlőasztalnál olvasod. Ha nem kezdesz neki az otthoni mozgásnak, hamar érezni fogod a leépülés jeleit: derékfájás, megrövidült izmok, lassulás, fáradságérzet... 

„Beállt a vállam”

A trapéz (vagy csuklyás) izom felső része, ha folyamatosan feszített állapotban van, lerövidül, és a benne lévő ereket is leszűkíti. Ez azt jelenti, hogy kevesebb vér és ezáltal oxigén jut az agyadba, ami fejfájáshoz és diszkomfortérzethez vezethet. Ezt valószínűleg a legtöbben úgy fogalmaznák meg, hogy „beállt a vállam”. Ez a veszély fokozottan fennáll, ha a lakás különböző pontjain, kicsit sem ergonomikus alkalmatosságon végezzük a munkánkat. A megoldás azonban közelebb van, mint gondolnád.

Napi 30 perc

Ennyi az a mozgással töltött idő, amire szükséged van naponta, hogy jelentősen javíts az életminőségeden. Ha az egészségmegőrzés a cél, a leginkább fontos a core (központi) izomzat erősítése.

Hogyan kezdjek neki?

Szakíts rá időt, hogy óránként 10 percre felállj, és foglalkozz egy kicsit mással, mint a munka. Hozz magadnak egy pohár vizet, készíts egy kávét, végezz légző-és nyújtógyakorlatokat. Állíts be ébresztőt vagy emlékeztetőt, hogy ne felejts el felállni!

Home fitness. Most könnyebb, mint valaha!

A legtöbb edző felismerte a lehetőséget az online edzésekben, és nagy részük ingyenesen biztosítja az edzés videókat, illetve otthon a nappalidban is végezhető, élő órát tartanak, amit Facebook-on közvetítenek. Hogy a legnagyobb neveket említsük a fitness világból, Rubint RékaSifter Tímea (Sifi), és Tatarek Rezső is közvetít órákat ingyenesen, de a BiotechUSA Magyarország Youtube csatornáján megtaláljátok Kiss Virág edzésterveit is. Ha van otthon eszközöd, akkor a Spinning Hungary oldalán követhetsz élő Spinning edzéseket akár heti több alkalommal is. 

Állíts össze magadnak órarendet!

Keress rá a különböző edzés fajtákra (core training, saját testsúlyos edzés, funkcionális edzés, gerinc tréning, aerobic, Deepwork, alakformáló, zsírégető stb.) és próbálj ki minden nap más óratípust!

Ne feledd, már fél óra mozgással is közelebb vagy egy kiegyensúlyozottabb élethez!
Építsed be az edzést a mindennapjaidba, és váljon szokássá. Napról-napra jobban fognak menni a gyakorlatok. Tarts ki, és ne feledd, a kiegyensúlyozott étkezés legalább annyira fontos, mint a mozgás.

Ha teheted, maradj otthon, vigyázz magadra és a szeretteidre!

Az Allianz Otthonom lakásbiztosítással egyszerűen biztosíthatod szeretett otthonodat.

A koronavírussal foglalkozó aloldalunkon megtalálod az Allianz-cal kapcsolatos legfontosabb információkat.

Dicső Inez Viktória
Marketing és kommunikációs osztály
SEO szakértő