Erre figyeljünk használt autó adásvételénél
– 1. rész

Allianz Hungária Zrt. | 5 perc olvasási idő
Előző posztjainkban az autóvásárlás buktatóival és az azt követő esetleges hibák kezelésével foglalkoztunk. Nem elég azonban tudni, mire kell odafigyelni adásvételkor, a szerződésben is jogszerűen rögzítenünk kell minden fontos részletet. Mire térjünk ki a dokumentumban saját magunk érdekében, és melyek a kötelező tartalmi elemek? Ezt mutatjuk be dr. Bezzegh Edina, az Allianz Hungária külső jogi szakértőjének segítségével.


Ne legyünk formabontók!

A megállapodást úgynevezett teljes bizonyító erejű magánokiratba kell foglalni, így az aláírásnál két tanú jelenléte szükséges. Ha a felek közül csak az egyik írja alá a dokumentumot, vagy az nincs tanúk által hitelesítve, vagy csak egy tanú írta alá, a hatóság nem fogadja el a szerződést, és nem jegyzi be a tulajdonváltozást, azaz a kifizetett gépjármű tulajdonjogát a figyelmetlen vevő nem tudja bejegyeztetni.

 

Ugyanez a helyzet, ha a felek adatai hiányosan, vagy olvashatatlanul vannak megadva. Amennyiben a szerződésben csak a név és a cím szerepel, a szerződő felek nem azonosíthatók be minden kétséget kizáróan, ezért a születési helyre és dátumra, az édesanya nevére, az állampolgárságra, valamint a személyazonosító okmány számára is szükség van! Emellett ügyeljünk rá, hogy a gépjárművel kapcsolatos minden szükséges és releváns információ is szerepeljen a szerződésben, beleértve a kilométeróra állását, a forgalmi engedély adatait és érvényességét, az autó törzskönyvét vagy a kulcsok számát! Amennyiben a törzskönyv nem áll rendelkezésre, ne kössünk szerződést, hiszen nem tudjuk kétséget kizáróan ellenőrizni, hogy valóban a tulajdonossal szerződünk! Ebből még akkor se engedjünk, ha tulajdoni viszonyról megbizonyosodtunk, és az előző tulajdonos csak elhagyta a törzskönyvet, annak pótlási ideje alatt a jármű átírása ugyanis nem fejezhető be, emiatt pedig a kötelező (GFB) biztosításunkkal is gond lehet a későbbiekben. Célszerűbb tehát elvárni a törzskönyv bemutatását az adásvételhez, és az azon szereplő adatokat összevetni az autó alvázszámával és az adásvételi szerződésben leírtakkal! Az adatokat minden esetben jól olvashatóan, nyomtatott betűvel szükséges megadni!

 

 

Az okmányirodák által elfogadott adásvételi szerződés négypéldányos, amelynek minden oldalán eredeti aláírásoknak kell szerepelniük. Az első két példány a vevőé, a harmadik és negyedik az eladót illeti. A dokumentumban részletesen tüntessük fel, hogy a járművet milyen állapotban vettük át, illetve térjünk ki az átvétel időpontjára is, amit érdemes percre pontosan megadni! A jármű aktuális műszaki állapotának rögzítése döntő fontosságú lehet egy későbbi szavatossági kérdés rendezése során, így célszerű részletesen rögzíteni a szerződésen az összes olyan körülményt, amit a hirdetésben és azóta írásban vagy szóban az eladó leírt vagy elmondott. Ennek érdemes kiterjednie többek között:

  • a jármű típusának pontos megnevezésére,
  • célszerűen a felszereltségi szintre vonatkozó adatokra (pl. Trend, Privilige,Elegance, stb.),
  • az eladó által elvégzett szervizelések, javítások helyére, időpontjára és részletes körülményeire (mely szervizben és mikor szervizelték a járművet, melyet tudja számlával igazolni, mit cseréltek rajta),
  • módosított, átalakított jármű (pl. utángyártott LED fényszóró, felépítmény) esetén az átalakítás körülményeire és a forgalmi engedély hátlapi bejegyzéseire,
  • teljes felszereltséglistára,
  • a jármű egyes szerkezeti elemeinek eladó által vállalt állapotára (pl. sértetlen és hibamentes, a gyártói előírások szerint rendszeresen szervizelt és karbantartott fékrendszer és futómű, kipufogórendszer és hajtáslánc, erőátviteli rendszerek, elektronika, utasvisszatartó és egyéb biztonsági rendszerek, karosszéria, légkezelési rendszerek, turbórendszer, üzemanyag rendszer, stb.)

 

Ne mondjunk le a szavatosságról!


Korábbi blogbejegyzésünkben  már érintettük a szavatossági kötelezettséget , amit törvény ír elő, ezért nem feltétlenül kell benne lennie a szerződésben. Magánszemélyek esetében ugyanakkor a szerződők kizárhatják a szavatossági jogokat. Amennyiben az eladó ezt beleírta a megállapodásba, mi pedig figyelmetlenül aláírtuk, akkor hiába fordulunk később igénnyel az eladóhoz egy esetlegesen felmerülő rejtett hiba miatt.

 

Nagyon fontos, hogy a kereskedők viszont nem zárhatják ki a szavatosságot. Fogyasztó és vállalkozás közötti szerződés esetén törvényileg 2 év szavatossági idő jár. Amennyiben a szerződés tárgya egy használt gépjármű, a felek ennél rövidebb szavatossági időben is megállapodhatnak, de a szavatosság ebben az esetben sem lehet 1 évnél rövidebb. Amennyiben a kereskedővel kötött adásvételi szerződésben mégis 12 hónapnál rövidebb idő szerepel, az érvénytelen kikötésnek minősül, mely támadható, ezért továbbra is fennáll a szavatossági kötelezettsége, ezt azonban már bíróság előtt kell bizonyítani!

 

Előfordulhat olyan eset is, amikor az autókereskedő egy olyan adásvételi szerződést tesz a vevő elé aláírásra, amelyen nem a kereskedés szerepel eladóként, mert bizományosként értékesíti a gépjárművet. Ebben az esetben a szavatossági kötelezettség nem a kereskedést, hanem az adásvételi szerződésen eladóként feltüntetett személyt terheli majd. Ha az eladó külföldi állampolgár, nagy kockázatot vállalunk, hiszen rejtett hiba esetén az ügy külföldi érintettsége nagyban megnehezíti az igényérvényesítési lehetőségeinket.

A segítség csak egy telefonhívásnyira van

Az Allianz Autóm Komfort csomagjának keretein belül az Allianz ügyfelei ingyenes telefonos jogsegélyszolgálatot vehetnek igénybe új, illetve használt autó vásárlása esetén, vagy a már átvett jármű kapcsán fellépő jogvitás helyzetben. A telefonos jogi tájékoztatás során alapos, személyre szabott információt és tanácsokat kaphatunk arról, milyen buktatókkal találkozhatunk, mire érdemes figyelnünk. A szolgáltatás igénybevételéhez már az is elég, ha rendelkezünk olyan járművel, aminek a biztosítása az említett csomagban van. Most ráadásul a kötelező gépjárműfelelősség-biztosítási szerződések díjáért az ügyfelek az Autóm Komfort csomagját kapják.