Albérletben él? Akkor így tudhatja biztonságban értékeit

 
 
 
 
 
 

Dicső Inez Viktória | 3 perc olvasási idő
Nem csupán a saját ingatlannal rendelkezők csinosítgatják folytonosan otthonaikat, hanem az albérletekben élők is igyekeznek minél otthonosabbá formálni azt a lakást/lakrészt, ahol élnek. Ez értelemszerűen azzal jár, hogy bútorokkal, szőnyeg(ek)kel, elektronikai cikkekkel, fotókkal, díszekkel rendezik be. A berendezési tárgyak mellett pedig természetesen a ruhák, cipők, ékszerek is helyet kapnak a bérleményekben.

Bérlőként/albérlőként abba csak igen kevesen gondolnak bele, hogy mi történik, ha bedugva marad a vasaló, bekapcsolva felejtik a sütőt, vagy netán történik egy csőtörés.

Van, aki úgy gondolja, hogy a főbérlőnek/bérbe adónak úgyis van lakásbiztosítása (vagy egyáltalán bele sem gondol ebbe), ami úgyis fedezi egy esetleges betörés, vagy tűz során keletkező kárt. Nos, a rossz hír az, hogy ez egyáltalán nem magától értetődő.

A tulajdonos/főbérlő biztosítása az esetek jó részében csak magára az ingatlanra terjed ki, és azokra a berendezési tárgyakra, amelyeket ő helyezett el a lakásban. A mi saját ingóságaink, vagyis például bútoraink, ruháink, cipőink, TV-nk, laptopunk, játékkonzolunk, tabletünk, ágyneműnk, edényeink, turmixgépünk, kenyérpirítónk azok mind-mind a saját felelősségünk, és kár esetén azt saját magunknak kell pótolnunk.

Mi a megoldás?

Bérlőként lehetőség van kizárólag a saját tulajdonunkra lakásbiztosítást kötni. Ilyenkor annyit kell tennünk, hogy lakásbiztosítás kötése során a „Mire szeretne biztosítást kötni?” kérdésre az „Ingóság” opciót választjuk ki. A kockázatviselés helyeként pedig azt a címet kell megadnunk, ahol (al)bérletben lakunk, hiszen itt találhatók értékeink.

Mire figyeljünk?

Ahogyan azt már előző post-unkban is ecseteltük, készítsünk értékeinkről egy leltárt. Vegyük számba, mennyi bútorunk, értékünk van, dokumentáljuk fotókkal, csatoljuk hozzájuk a számlát, vagy annak fényképét és tároljuk ezt biztonságos helyen, hiszen egy esetleges kár esetén biztosak lehetünk benne, hogy a felsorolásnál nem fog eszünkbe jutni, milyen értékeink vesztek oda, és biztosan lesznek, amik kimaradnak leltár hiányában a felsorolásból.

Ennek a leltárnak a birtokában aztán sokkal egyszerűbb meghatározni, hogy mekkora biztosítási összeget adjunk meg a lakásbiztosítás megkötésekor.

De mi az a biztosítási összeg? – merül fel a kérdés: a biztosítási összeg az a maximális összeg, melyet a biztosító egy káresemény bekövetkeztekor kifizethet nekünk; ezt az összeget megtaláljuk majd biztosított vagyontárgyanként és kockázatonként a biztosítási kötvényünkön is. Fontos kiemelni, hogy ez a MAXIMÁLIS kártérítési összeg! Megéri tehát pontos leltárt készíteni és összeszámolni ingóságaink összértékét, mert amekkora összeget a biztosítás megkötésekor meghatározunk, annál nagyobb összeg nem jár nekünk kár esetén (hiszen a fizetendő díjunkat is részben az alapján határozza meg a biztosító, hogy mekkora összértéket adunk meg arra vonatkozóan, amit biztosítani szeretnénk).

Mennyi az annyi?

Megéri-e biztosítást kötni ingóságainkra? Ez attól függ. Ha gond nélkül be tudnánk szerezni egy esetleges káresemény során megsérült/eltűnt/használhatatlanná vált értékünket újra - adott esetben akár a komplett ruhatárunkat -, akkor nem szükséges. Ha azonban ehhez a „projekthez” korlátozottak az anyagi lehetőségeink, akkor mindenképp érdemes fontolóra vennünk, hiszen biztosítás terén jelen esetben néhány ezer forintos tételről beszélünk éves szinten – még akkor is, ha a legnagyobb, szinte minden eshetőségre kiterjedő védelmet választjuk.

Dicső Inez Viktória
Marketing és kommunikációs osztály
SEO szakértő