A zöld energia kockázatos, de fontos befektetés
A pénzügyi szektor szabhatja a zöld irányokat?

Allianz Hungária Zrt. | 3 perc olvasási idő

Az Allianz több, mint száz éve fektet be folyamatosan a jövőbe, és tölt be úttörő szerepet az innovatív, felfedezésre váró területek és technológiák biztosítása kapcsán. Ez a hozzáállásunk az első repülőgépek megjelenése óta változatlan. A globális gazdasági átalakulás folyamatában az egyik legfontosabb feladat jelenleg, hogy kialakuljon a zöld energia használatának háttere és lehetősége. Ez a lehetőség egyszerre kihívás is a befektetők számára. Meggyőződésünk, hogy a vállalatcsoport és a hozzánk hasonló vállalatok meghatározó szerepet tölthetnek be a nemzetközi éghajlatvédelmi célok elérésében. Line Hestvik, az Allianz Csoport fenntarthatósági igazgatója a 2. Budapesti Klímacsúcson tartott előadása kapcsán beszélt a vállalatcsoport fenntarthatósági politikájáról.

 

az elkövetkező években ez változni fog, emiatt az ezzel összefüggő biztosítások iránti kereslet is növekedni fog. Nehezítő tényezőt jelent azonban a szabályozás és a megfelelő infrastruktúra hiánya, illetve az ügyfelek tájékozatlansága. „A fosszilis tüzelőanyagok zöld alternatívájaként a hidrogénmegoldásokban megvan a lehetőség arra, hogy egy jelenleg ritkán használt energiaforrásból nagy üzleti lehetőség váljon, sok ágazatot segítve a károsanyag kockázatok jobb megértése és a részletes kockázatvállalási módszerek kidolgozásában – beleértve a veszteségmegelőzést is –. Aktív párbeszéd szükséges, hiszen egy olyan technológiáról van szó, amellyel még az azt felhasználó gyártóvállalatok is csak ismerkednek.” – osztja meg gondolatait a szektor új energiaforrásokkal kapcsolatos feladatairól Line Hestvik, az Allianz Csoport fenntarthatósági vezetője. Bár célja a fejlődő hidrogénipar biztosítási megoldásokkal történő támogatása, a nemzetközi vállalatcsoport többféle megújuló energia alkalmazásán alapuló technológiai megoldásba is befektet, hiszen még senki sem tudja, melyik hoz áttörést. A cégcsoport közel 6,8 milliárd eurót fektetett például szél- és naperőművekbe, összesen 116 ilyen parkkal az Allianz Csoport az egyik legnagyobb szél- és napenergia-biztosító a világon.

 

„Az elmúlt két év minden vállalkozás számára kihívásokkal teli időszakvolt, az Allianznál azonban igyekeztünk lehetőséggé változtatni ezt, hogy a fenntarthatóság még hangsúlyosabbá váljon vállalati stratégiánkban. Vállalatcsoportunk összesen 1878,9 millió euró bevételt ért el 232 fenntartható megoldásból, és összesen 142 milliárd eurót fektetett fenntartható projektekbe és vállalatokba 2020-ban. Az Allianz tehát egyértelműen meghatározó szerepre törekszik a biztosítási ágazatban a zöld gazdaság és működés terén, ez vállalatunk egyik legfontosabb prioritása. Pénzügyi szolgáltatásokra szakosodott multinacionális vállalatként ezért nemcsak az emberek biztosítási védelméről gondoskodunk, hanem célunk az is, hogy kiépítsük a fenntartható gazdasághoz vezető utat is. Mindezt pedig a jelenben szükséges megalapoznunk” – mondja Line Hestvik.

 

 

„A globális kihívások leküzdéséhez és a Párizsi Megállapodás vállalásainak teljesítéséhez azonban ágazat- és nemzetközi partneri együttműködésekre van szükség” – összegzi Line Hestvik, fenntarthatósági vezető. Az Allianz Csoport és további hét biztosító ezért is csatlakozott az ENSZ kezdeményezésére létrejött Net-Zero Insurance Alliance (NZIA) szövetséghez. Az idén nyáron született NZIA célja, hogy 2050-re elérje az üvegházhatású gázok nettó nulla kibocsátását, összhangban a Párizsi Megállapodás célkitűzéseivel.