A leggyakoribb cascos káresemények

 

Dicső Inez Viktória | 6 perc olvasási idő
A tavaszi autós szezon már javában dübörög, most összegyűjtöttük, mire érdemes figyelni, és miért érdemes casco biztosítást kötnöd szeretett autódra.  Az előző bejegyzésünkben a casco fontosságát mutattuk be általában, most pedig a saját tapasztalatainkat osztjuk meg első kézből!

1. Töréskár

Az utóbbi évek listavezető káreseménye nem más, mint a töréskár. Ez lehet baleseti erőhatás által keletkezett sérülés, de idegen személy által okozott rongálás a gépjárművedben vagy tartozékaiban.  Sajnos a töréskár megelőzésre nincs jól bevált recept. Azonban csökkenthetjük a kockázatot,

 • ha kipihenten ülünk volán mögé,

 • ha ellenőrizzük a visszapillantó tükrök és ülések beállítását, a fékeket és lámpákat indulás előtt,

 • beiktatjuk a rendszeres, előírás szerinti szakszerű karbantartásokat és ellenőrzéseket,

 • időszaknak megfelelő gumiabroncsot használunk,

 • rendszeres pihenőt tartunk hosszú utak során, fáradtság esetén rendkíviüli pihenőt iktatunk be,

 • hibajelzés esetén a lehető leghamarabb időpontot egyeztetünk szakszervizünkkel,

 • mindig viszünk magunkkal vizet, folyadékot az utazásra, felkészülünk komolyabb elakadásokra,

 • a telefonjainkat kizárólag kihangosítva használjuk, illetve headset-tel, emellett törekszünk rá, hogy kizárólag a vezetés közben minket körülvevő környezetre és forgalomra koncentráljunk.

 • ha a gyerekek elterelik a figyelmünket, akkor próbáljuk lekötni őket olyan játékokkal, eszközökkel, ami nem vonja el figyelmünket a vezetéstől, ám figyeljünk arra, hogy ne adjunk gömbölyű, vagy henger alakú tárgyat kezükbe.

 • indokolt esetben, okvetlen használjunk napellenzőt, illetve legyen nálunk a kocsiban egy jó minőségű napszemüveg, hogy a napsugarak ne vakítsanak el minket

 • ha sebességkorlátokat mindig figyelembe vesszük, amely különösen fontos viszontagságos időjárás esetén (eső, hóvihar stb.)


2. Üvegtörés

A második leggyakoibb cascos káreset az üvegtörés, ami nem más, mint az autó ablaküvegeiben baleset során, vagy idegen személy által okozott rongálás során keletkezett sérülés. Az előző pontban már adtunk pár tippet a biztonságos közlekedéshez, azonban az üvegtörésnél érdemes kiemelni az üvegre, különös tekintettel a szélvédőre felpattanó kövek által okozott sérüléseket. Ahhoz, hogy ezt megelőzzük,

 • elengedhetetlen a megfelelő követési távolság betartása, így nagyobb az esély, hogy az előttünk haladó autó által felverődő kő nem éri el a mi autónkat. 

 • lehetőség van kifejezetten a szélvédőre, kavicsfelverődés ellen védő autóüveg fólia felhelyezésére, amely hatékony védelmet nyújt számos veszély, így a kőfelverődés ellen is.

 • a lopáskísérletből eredő rongálás elkerülése érdekében ne hagyjunk őrizetlenül, látható helyen az autóban értéktárgyat, pl. táskát, útippoggyászt, mobiltelefont. A szélvédőn hagyott GPS tartó gyakran hívja fel a magára a figyelmet és még akkor is, felkeltheti az „érdeklődők” kíváncsiságát, ha a GPS nincs a járműben.
   

3. Jégverés, vihar, felhőszakadás, hónyomás…

Közhely, de nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy mindig kövessük figyelemmel az időjárás jelentéseket. Profi, mindig pontos mobil applikációk érhetőek el, amik jelzik előre, ha jégeső vagy vihar közelít, de akár még egy nyári záporra is időben figyelmeztethetnek minket.

 • Ha viszontagságos időjárás közeleg, autónkat hagyjuk fedett helyen, vagy takarjuk le szakszerűen védőponyvával.
 • Ha út közben ér minket utol a vihar, akkor próbáljunk fedett helyre húzódni, ha nincs rá lehetőségünk, akkor mérsékeljük sebességünket, alkalmazkodjunk a megváltozott látási- és útviszonyokhoz, ügyeljünk az időjárási viszonyok szerinti követési távolság és sebességhatár betartására.

 

4. Rongálás, lopás

Kulccsal ejtett karcolás a kocsidon, letört visszapillantó tükör vagy márkajelzés, ezekre mind térít a casco biztosítás. Lehetőségeinkhez mérten próbáljunk megfelelő, akár megfigyelt területen fekvő parkolóhelyet választani.

Ma már több gépjármű távfelügyeleti megoldás közül is választhatunk, amelyek jelzik, ha a járművünk okostelefonunk jelenléte nélkül mozdul meg, így időben értesülhetünk bármilyen nem várt eseményről, de akár már egy utólagosan beszerelt riasztó is segíthet a rongálás, lopáskísérlet elkerülésében.  

Ha a megfelelően lezárt gépjárművedet, vagy annak alkatrészeit, tartozékait ellopják, vagy ezeket lopáskísérlet során megrongálják, az így okozott kárra is fedezetet nyújt az Allianz Casco az egyedi igények alapján.

Köss casco-t könnyedén, online az Allianz-nál, gondoskodj autód védelméről kényelmesen, akár otthonról!

Dicső Inez Viktória
Marketing és kommunikációs osztály
SEO szakértő