5+1 költséges hiba, amit utazás közben elkövethetünk

 
 

Dicső Inez Viktória | 4 perc olvasási idő
Bizonyára kevesen vannak, akik utazási élményeik alapján ne tudnának legalább egy olyan esetet említeni, amikor egy-egy apró figyelmetlenség bizony sokba került számukra. Különösen igaz ez külföldön, hiszen más kultúra, más szokások, és más árak érvényesek. Természetesen vannak helyzetek, amelyekre nem lehet felkészülni, mi azonban most azokból válogattunk össze egy csokorral, amikre igen:

1. Időben ellenőrizni az útlevél érvényességét

Még a legrutinosabbakkal is megeshet, hogy nem figyelnek arra, meddig használható az útlevelük. Ennek legfőbb oka, hogy az útlevelek érvényességi ideje hosszú, így könnyen meg lehet feledkezni a lejárat dátumáról.

Figyelembe kell venni azt is, hogy vannak olyan országok, amelyeknél a beutazás egyik alapkövetelménye, hogy az országba történő belépést követően az útlevélnek még legalább fél évig érvényesnek kell lennie. Ha ilyesmi miatt visszafordítanak a határról, az egyrészt nem kellemes, másrészt meglehetősen költséges.

TIPP: Jóval az utazás előtt ellenőrizzük le a saját és a velünk utazók útlevelének érvényességét, és ha szükséges, mielőbb kérjünk megújítást.

2. Telefon és mobilinternet használat a tengerentúlon

Már utazás előtt érdemes tájékozódni mobil szolgáltatónknál, hogy abban az országban, ahová utazni készülünk, milyen tarifával telefonálhatunk, illetve használhatunk mobilinternetet. Ennek hiányában hazaérkezés után egy kellemetlen levél fogadhat bennünket, benne egy több tíz, ne adj’ isten százezres nagyságrendű telefonszámlával.

TIPP: A mobilszolgáltatók rendszerint kínálnak kimondottan utazóknak összeállított roaming csomagokat, amelyekkel kedvezményes áron telefonálhatunk vagy mobilinternetezhetünk, de ha nem akarunk külön erre a célra szánt csomagot kötni, akkor bizony kénytelenek leszünk WiFi-t vadászni, és olyan alkalmazással telefonálni, ami internetet használ erre a célra.

 

3. Túl nehéz, túl nagy poggyász

Sokan hajlamosak „túlpakolni” a csomagjaikat azzal a jelszóval, hogyha abból bármit itthon hagynának, akkor tuti, hogy épp arra lenne szükségük. A kézi poggyászoknak azonban nem csak a súlya, hanem a mérete is eltérő lehet légitársaságonként. Ilyen esetben pedig fel kell adnunk a csomagot, ami nem várt kiadást jelenthet már az út legelején – és még el sem hagytuk az országot.

TIPP: Annak érdekében, hogy a csomag lemérésekor ne kerüljünk kellemetlen helyzetbe, tájékozódjunk előre a légitársaság által előírt súly és méret korlátokról.

 

4. Külföldi bankkártyás vásárlás

Ha ritkán utazunk külföldre, és emiatt a bankkártyánkat is zömmel itthon, belföldön használjuk, előfordulhat az a helyzet, hogy egy, a szokásainktól eltérő, külföldön történő vásárlás miatt letiltják a kártyánkat.

TIPP: Utazás előtt ne felejtsük el jelezni a bankunknál, hogy hová és milyen időtartamra utazunk el. Így remélhetőleg nem válik használhatatlanná a kártyánk, amikor épp szükség lenne rá.

5. A helyi utazási lehetőségek ellenőrzése

Sokan hajlamosak azt hinni, hogy az úti céljukon is ugyanazok a közlekedési lehetőségek adottak, mint a lakóhelyükön. Ha repülővel utazunk, egyáltalán nem mindegy, hogy mikor érkezünk a célországba, kell-e tömegközlekedést igénybe vennünk, hogy eljussunk a szállásig, és érkezéskor még járnak-e egyáltalán a tömegközlekedési eszközök. Ha nem, akkor könnyen elérhető-e a taxi, vagy bármilyen más személyszállító szolgáltatás, és ha igen, akkor milyen módon és milyen áron. Figyeljünk rá, hogy egyes országokban nemzeti ünnepek alkalmával nincs tömegközlekedés, és ha épp ilyenkor érkezünk, akkor számítsunk arra, hogy taxit kell igénybe vennünk.

TIPP: készüljünk fel minden eshetőségre, és tájékozódjunk előre az interneten a tömegközlekedésről, a taxikról, a nemzeti ünnepekről és az esetleges sztrájkokról.

5+1. Utasbiztosítás nélkül nekivágni az utazásnak

Váratlan helyzet mindig adódhat: egy gyomorrontás, amely orvosi segítséget kíván, egy rossz lépés miatti bokaficam, ütközés egy biciklissel, vagy megcsúszás fürdés után a vizes szállodai járólapon, netán városnézés közben a macskakövön. Bárhol történhet baleset, az orvosi ellátás pedig külföldön elérheti a több százezres, vagy akár milliós nagyságrendet is.

TIPP: Akár néhány napra, akár több hétre utazunk külföldre, ne felejtsünk el utasbiztosítást kötni, hiszen napi szinten már néhány száz forintból megoldható, ez a kiadás pedig összehasonlíthatatlan a baleset esetén felmerülő ellátási költségekkel.

Dicső Inez Viktória
Marketing és kommunikációs osztály
SEO szakértő