5+1 váratlan helyzet, amikor segíthet egy jó lakásbiztosítás

Allianz Hungária Zrt.
Egy jól megválasztott lakásbiztosítás olyan esetekben is segítséget jelenthet, illetve olyan tárgyakra is fedezetet nyújthat, amelyekre elsőre nem is gondolnánk. Ezek közül gyűjtött össze pár jellegzetest az Allianz, megkönnyítve azok dolgát és döntését, akik szeretnének élni a lehetőséggel, hogy márciusban – a szerződési évfordulótól függetlenül – költségmentesen felmondják meglévő lakásbiztosítási szerződésüket egy kedvezőbb konstrukció reményében.

1. Gyerekek vagy háziállatok által okozott károk

Egy jó lakásbiztosításnak megkerülhetetlen része a felelősségbiztosítás. Ha például az önfeledten focizó gyerekünk megtépázza a szomszéd kertjében lévő tujaritkaságot, vagy – ha még ennél is vehemensebb – betöri az ablakát, az okozott kárt a biztosító fizetheti ki. De akkor is kapóra jön a felelősségbiztosítási komponens, ha a kutyánk megharap valakit, vagy kiszalad az útra, és ezzel balesetet okoz. Ezekben az esetekben ugyanis a kiskorú gyerek gondozójaként, illetve a háziállat tartójaként mi vagyunk a felelősek a cselekedeteikért, ezért szerencsésebb előre kivédeni az ilyen helyzetekkel járó anyagi károkat.

2. Céges eszközök home office-ban

Az otthonról történő munkavégzésnek az is része, hogy a lakásunkban tartjuk az alapvetően az irodában tárolt eszközöket. Ezekre azért érdemes kiterjeszteni a biztosítási védelmet, mert előfordulhat, hogy egy beázás miatt a céges laptop is károsodik, vagy egy betörés során ezeknek is lába kel. A megfelelő lakásbiztosításnak fontos eleme a felelős őrzés címen nálunk lévő tárgyakra szóló fedezet. Ezzel tetemes anyagi kárt kerülhetünk el, ha bekövetkezik a baj.

3. Vandalizmus és graffiti

A tapasztalatok azt mutatják, nem számít egyedi esetnek, amikor egy nehezen mozdítható tárgy vagy berendezés pusztán azért lesz rongálás áldozata, mert a csalódott betörők nem tudják sem kinyitni, sem magukkal vinni. Ha olyan eszközről van szó, amelyhez kívülről is hozzá lehet férni – például egy bejárati vagy garázsajtó –, akkor az is előfordul, hogy valaki merő szórakozásból okoz benne kárt. Ilyenkor tetemes költsége lehet a javításnak vagy a cserének, egy gondosan kiválasztott lakásbiztosítás azonban ezek költségét is térítheti. Hasonló a helyzet a graffitivel: a biztosító arra a kárra is fedezetet nyújthat, ha valaki összefesti, összefirkálja a biztosított épület külső falát vagy burkolatait.

Otthon biztonságban


4. Ideiglenes lakás bérleti díja

Ha valamilyen balszerencse folytán ideiglenesen lakhatatlanná válik az otthonunk, ilyenkor jellemzően a rokonoknál vagy barátoknál húzzuk meg magunkat a helyreállítás idejére. Pedig jó megoldás lehet az átmeneti időre kibérelni egy lakást, és ha jól választottunk lakásbiztosítást, akkor az nem csupán a kár összegét téríti meg, hanem az ideiglenes albérlet árát is a szerződésben meghatározott összegig.

5. Csőtörés miatt elfolyt víz

Az Allianz statisztikái szerint minden harmadik kárbejelentés csőtörés miatt érkezik be, azaz ez számít a leggyakoribb károknak. Ha ez látványos, akkor viszonylag hamar fény derül rá, vannak viszont alattomosabb esetek, amikor csak hosszabb idő elteltével válik láthatóvá a probléma. A jó lakásbiztosítás ezért nem csupán az ingóságban és az épületben keletkezett károkat térítheti meg, hanem az elfolyt víz miatti többletdíjat is. Ez manapság nem aprópénz – gondoljuk csak át, mekkora mennyiségű víz folyhat el csupán egy kéthetes nyaralás alatt…

+1 Apró, de annál bosszantóbb ügyek

A fentieken túl egy lakásbiztosítás garantálhatja az albérlők saját tárgyainak védelmét, amire a tulajdonos által kötött lakásbiztosítás egészen biztosan nem nyújt fedezetet. Jól jöhet a biztosításhoz járó asszisztenciaszolgáltatás, amikor például nem tudunk bejutni az otthonunkba, mert beletört a kulcs a zárba: ilyenkor a biztosító szervezheti meg számunkra a gyors javítást, zárcserét, és még a szakember munkadíját is fedezheti. Az ehhez hasonló kellemetlen meglepetések kivédéséhez nyújt az Allianz átfogó, számos helyzetben segítséget jelentő lakásbiztosítási szolgáltatást – olyan biztosítási eseményekre is, amelyekre talán elsőre nem is feltétlenül gondolnánk, például egy rövidzárlatra, amely az otthoni elektronikai eszközökben okozhat jelentős károkat.

Az Allianz lakásbiztosításáról részletes információ itt található.