Utazás kisbabával: milyen szempontokat érdemes figyelembe venni?

 
 
 

Allianz Hungária Zrt. | 4 perc olvasási idő

Kikapcsolódásra mindenkinek szüksége van, és a legtöbben a nyári szezonra időzítik. Ilyenkor vesznek ki hosszabb szabadságot, és sokszor el is utaznak valahová.

Mi a helyzet akkor, ha kisbaba van a családban? Lehet-e, egyáltalán ajánlott-e ilyenkor utazni? Ma már előfordulhat, hogy a nagyszülők is több száz kilométernyire laknak az unokájuktól, és a családnak természetes igénye, hogy együtt töltsenek legalább néhány napot. Akár autóval, akár repülővel, akár vonattal tervezik az utazást, a specifikumokon túl vannak általánosan megfontolásra szánt szempontok is utazás előtt. Nézzük, melyek ezek!

  • Utazás időpontja: Bár a legtöbben akkorra szeretik időzíteni az utazást, amikor nincsenek sokan az utakon/repülőjáratokon/vonatokon, a kisgyerekkel történő utazáskor már egy egészen másfajta szempont is előtérbe kerül. A gyerekeket ugyanis könnyedén álomba ringatja a közlekedési eszközök monoton zúgása, ringatózása, ezért ha olyan időpontra időzítjük az utazást, amikor a picinek épp alvásideje van, akkor akár több órát is csöndben pihen majd, és könnyebben átvészeli az utazást.

  • Megfelelő öltözék: Akármilyen közlekedési eszközzel utazunk, a pelenkacserének utazás alatt gyorsnak és könnyűnek kell lennie. Épp ezért elengedhetetlen ilyenkor a könnyen kibontható ruházat, amely alatt egyszerű a pelenkacsere. 

  • Légkondicionáló berendezés: Sok közlekedési eszközön működik légkondicionáló. Hiába van kinn hőség, figyeljünk arra, hogy legyen egy könnyű takaró, vagy akár pici sapka nálunk arra az esetre, ha a légkondicionáló nem szabályozható. Autóban úgy állítsuk a befújás irányát, hogy az ne közvetlenül a gyerekre érkezzen. 

  • Egzotikus utazás: Ha valamilyen egzotikus utazást tervezünk, azt lehetőleg halasszuk el a gyerek 3 éves koráig. Az esetlegesen szükséges védőoltások közül nem mindegyik adható 3 év alatt, ráadásul nem is biztos, hogy érdemes pici korban ilyen terhelésnek kitenni a gyerekeket. 

  • Személyazonosító okmány: Külföldi út esetén készíttessünk a kicsinek személyi igazolványt vagy útlevelet – a lényeg, hogy legyen olyan okmánya, amellyel igazolható a személyazonossága. 

  • Oltások, vényköteles gyógyszerek: Vigyük magunkkal a gyerek oltási kiskönyvét, így ha külföldön megbetegszik, és orvosra lenne szükség, akkor gyorsan ellenőrizheti, hogy milyen betegségek ellen szerzett már oltást a baba. A vényköteles gyógyszerekből – ha szükség van ilyenre – szintén legyen annyi készleten, hogy az utazás végéig kitartson.

 

Utazás autóval

Vitathatatlan, hogy nagyon kényelmes módja az utazásnak, hiszen nem kell cipelnünk a saját csomagunk mellett a baba csomagját, hordozóját, babakocsiját is a kicsivel együtt.

Autóval történő utazásnál a babának mindenképpen gyerekülésben kell utaznia, és menet közben akkor se vegyük ki a belőle, ha nagyon sír. Álljunk le inkább egy pihenőnél, és ott járjunk utána a sírás okának, hiszen ha kivesszük őt a gyerekülésből, akkor baleset esetén teljesen védtelen lesz.

Épp ezért útközben lehetőleg ne is szoptassuk a kicsit, ehhez szintén álljunk meg inkább egy pihenőben, vagy legyen nálunk lefejt anyatej/tápszer, és ha út közben megéhezik, akkor abból kapjon. Bár a kicsik könnyedén elalszanak az autó ringatózására, a nagyobbacska gyerkőcöknél, akik már több időt töltenek ébren, érdemes készülni könyvekkel, játékokkal, gyümölcsökkel, egészséges rágcsálnivalóval, hogy lekössük őket.

Ha az út során erős a napsütés, akkor érdemes lehet a hátsó ajtók ablakánál árnyékolót használni.

Utazás repülővel

Mindig járjunk utána még foglalás előtt a légitársaságok oldalán, hogy mennyi idősen szállítható náluk a baba (el kell-e érnie egy bizonyos kort, vagy már néhány naposan is utazhat velük). Több helyen választható, hogy a baba az édesanya ölében üljön – ehhez a légitársaság biztosít speciális biztonsági övet -, vagy a gyerek saját, kimondottan repülőutakhoz vásárolt biztonsági ülésében (ezt a légitársaság megszabhatja, hogy milyen típusú legyen), esetleg az autós ülésben utazzon.

Gyerekülések használata esetén többnyire külön ülőhelyet kell vásárolni a baba számára. A kicsiknek rendszerint ingyen, vagy kedvezményes díjért cserébe vihető fel külön kézipoggyász a gépre, így a legszükségesebb kellékek utazás közben is kéznél lehetnek.

Annak is érdeklődjünk utána, hogy a repülőgép fedélzetére mekkora mennyiségű folyadékot vihetünk fel: van-e pl. lehetőség anyatejet vagy tápszert felvinni 2-3 dl-es üvegcsében, vagy kisbabánál is csak a 100 ml-es folyadékot engedélyezik.

A repülőnek azokat a részeit, amikhez hozzáérhet a pici, vagy megnyalhatja azokat, mindenképp töröljük le felszállást követően egy nedves, lehetőleg fertőtlenítő hatású törlőkendővel.

Utazás vonaton

Újszülöttel kényelmesebb vonaton utazni, mint buszon, hiszen nagyobb a hely, fel is állhatunk, ha egy kis mozgásra lenne szükségünk, vagy akár pelenkacserére. Vigyünk magunkkal egy üres zacskót vagy kisebb szemeteszsákot, és a keletkező szemetet, használt pelenkákat abba gyűjtsük – külön zacskót erre a célra autóval történő utazás esetén se felejtsünk el bepakolni.

Bár a csomagjaink cipelése kényelmetlenséget jelenthet, ám a szülőknek nem kell a vezetésre koncentrálniuk, parkolóhelyet keresniük, térképet követni, vagy biztonsági ellenőrzésen átesni a felszállás előtt.

+1 jó tanács

Mivel a picik könnyebben betegszenek meg, ezért külföldi utazás előtt mindenképp kössünk az egész család számára utasbiztosítást, autóval történő utazáshoz pedig érdemes utazási assistance szolgáltatást is választani, hiszen ha kisgyerekkel lerobbanunk út közben, a gyorsan érkező segítség óriási könnyebbséget, egyben biztonságérzetet jelenthet.

Az Allianz utasbiztosításai kisgyermek mellett is gyorsan és könnyedén megköthetőek online felületünkön.