Kisállat a fedélzeten – utazás kedvenceinkkel

 
 
 

Allianz Hungária Zrt. | 4 perc olvasási idő
Utazni azokkal szeretünk, akik a legközelebb állnak hozzánk. Ha pedig a szeretteinknek köre nemrég új taggal bővült egy kutyus vagy egy cicus személyében, és őt is el szeretnénk vinni magunkkal, akkor érdemes több tényezővel is tisztában lennünk.

Az úti cél lehet belföld vagy külföld, megszállhatunk apartmanban, szállodában, hostelben, de akár air b’n’b-n vagy couchsurfingen is foglalhatunk. Mielőtt azonban rányomnánk a foglalásra, és elkezdenénk a kutyus/cicus személyes tárgyait csomagolni, a tervezésnél érdemes figyelembe venni az alábbiakat:

  • A kiszemelt szállásra vihető-e kisállat?
  • Hogyan szeretnénk eljutni az úti célunkhoz? Fogja-e bírni az utazást a kis kedvenc?
  • Milyen programokat tervezünk a nyaralás alatt?

Ha túrázást, akkor utána kell járnunk, hogy az adott szakaszon az erdőbe megengedett-e kutyát vinni? Ha főként múzeumokat, kiállításokat szeretnének meglátogatni, akkor jó esély van rá, hogy ott kellene hagynunk őt a szálláson, hiszen a múzeumok legnagyobb része érthető okokból nem enged be állatot. A tengerpartok strandjai közül sem mindegyik teszi lehetővé, hogy ott kutyák is fürödhessenek.

Amire mindenképp szükség lesz külföldi utazás esetén:

  • Európai uniós országba történő utazás esetén Állatútlevélre,
  • chipre
  • érvényes veszettség elleni védőoltásra.

Ha nem uniós országba utazunk, előtte kérjük ki az állatorvos tanácsát, illetve a petpassport.hu oldalon részletesen megtalálhatjuk az egyes országokra vonatkozó biztonsági szabályokat.

 

Utazás autóval

Ha mindenképpen szeretnénk, hogy szőrös kis társunk velünk tartson, akkor érdemes kisebb utakkal szoktatni őt. Kideríteni, hogy bírja-e, egyáltalán meg tudja-e szokni az utazást. Ha nem szereti, és túlságosan stresszes lesz tőle, akkor nem érdemes végigcitálni őt 2-3 országon keresztül, mert nagyon megviseli majd a procedúra.

Autós utazás során a kutya/macska soha ne „csatangoljon” szabadon az autóban. Itt nem csak az ő biztonságáról van szó, hanem a gazdiéról is. Ha össze-vissza ugrál, elvonhatja a gazdi figyelmét a vezetésről, ami balesetveszélyes, ráadásul egy baleset során védelem nélkül az állat megsérülhet, és sokkos állapotában még akár a gazdájában is kárt tehet. A legbiztonságosabb, ha egy méretének megfelelő állatszállító ketrecben vagy boxban visszük őt. 

Az út során többször álljunk meg pihenni, adjunk inni kedvencünknek. Ilyenkor figyeljünk arra is, hogy csak és kizárólag pórázon engedjük kiszállni az autóból, nehogy ráfusson az autópályára, esetleg szem elől tévesszük.

Ha megállunk pihenni és elhagyjuk az autót, soha, de tényleg soha ne hagyjuk benn az állatot. Bármi történhet, és ő ott marad egy zárt, levegőtlen, adott esetben túlhevült járműben.

Utazás vonattal

Azzal kapcsolatban, hogy milyen szabályok vonatkoznak kisállat szállítására, mindig tájékozódjunk utazás előtt a vasúttársaság oldalain. Ha belföldi utazást tervezünk, akkor egyszerűbb a helyzet, de külföldön országonként más-más szabályok lehetnek érvényesek. Arra is készüljünk fel, hogy jó eséllyel külön menetjegyet szükséges vásárolni a kisállat számára is.

Utazás repülőn

A repülés előtt győződjünk meg arról, hogy a kutyánk/macskánk számára nem jelent-e fokozott veszélyt a repülés (bizonyos fajtáknak egyáltalán nem ajánlják).

Mindenképpen érdeklődjünk a légitársaságnál, hogy milyen szabályok vonatkoznak a kisállatok szállítására. Az állat utazhat-e velünk a gép utasterében, vagy csak a raktérben szállítható? Milyen korlátozások vannak érvényben (pl. kutyus mérete)? Meg kell-e felelni bármilyen speciális egészségügyi szabálynak? Kérnek-e speciális állatszállító boxot, vagy bármilyet elfogadnak?

Lehetőleg olyan járatot válasszunk, ahol nem kell átszállni.

Ha azt a választ kapjuk a légitársaságtól, hogy a kisállat csak a gép rakterében utazhat, akkor vegyük figyelembe, mennyire érzékeny az állat, és ennek függvényében döntsünk az utaztatásról, hiszen a gép rakterében nem biztos, hogy megfelelő a szellőzés, túl meleg vagy túl hideg lehet, és előfordulhat, hogy nem bánnak vele finoman a fel- és lepakolásnál.

Állatorvos tudta nélkül semmilyen nyugtatót ne adjunk kedvencünknek!

Ha elértük az úti célunkat, és biztonságos helyen vagyunk, minél hamarabb engedjük ki a ketrecből, és vizsgáljuk meg. Ha bármilyen sérülést találunk rajta, vagy valami nincs rendben vele, vigyük el a legközelebbi állatorvoshoz, és az ellátásról mindenképp kérjünk kezelési lapot. Ha a raktérben történő szállítás során érte baj, arról értesítsük a légitársaságot.

Fontos!

A hordozóban történő utaztatás előtt adjunk legalább egy hónapnyi ismerkedési időt kis kedvencünknek, hogy megszaglászhassa, megismerje, megszokja a hordozóját. Ne akkor találkozzon vele először, amikor az utazás elkezdődik.

Ha nem tudunk rá kellően odafigyelni az utazás alatt, vagy a programok nagyobb részén ő nem vehetne részt, akkor érdemes elgondolkodni azon, hogy egy rokonunkra, családtagunkra bízzuk, esetleg kutya- vagy macskapanziót keressünk számára, ahol megfelelően gondoskodnak róla, amíg nem vagyunk otthon.