Kisállat a fedélzeten – utazás kedvenceinkkel

 
 
 

Dicső Inez Viktória | 4 perc olvasási idő
Utazni azokkal szeretünk, akik a legközelebb állnak hozzánk. Ha pedig a szeretteinknek köre nemrég új taggal bővült egy kutyus vagy egy cicus személyében, és őt is el szeretnénk vinni magunkkal, akkor érdemes több tényezővel is tisztában lennünk.

Az úti cél lehet belföld vagy külföld, megszállhatunk apartmanban, szállodában, hostelben, de akár air b’n’b-n vagy coachsurfingen is foglalhatunk. Mielőtt azonban rányomna a foglalásra, és elkezdené a kutyus/cicus személyes tárgyait csomagolni, a tervezésnél érdemes figyelembe venni az alábbiakat:

  • A kiszemelt szállásra vihető-e kisállat?
  • Hogyan szeretnénk eljutni az úti célunkhoz? Fogja-e bírni az utazást a kis kedvenc?
  • Milyen programokat terveznek a nyaralás alatt?

Ha túrázást, akkor utána kell járni, hogy az adott szakaszon az erdőbe megengedett-e kutyát vinni? Ha főként múzeumokat, kiállításokat szeretnének meglátogatni, akkor jó esély van rá, hogy ott kellene hagyniuk őt a szálláson, hiszen a múzeumok legnagyobb része érthető okokból nem enged be állatot. A tengerpartok strandjai közül sem mindegyik teszi lehetővé, hogy ott kutyák is fürödhessenek.

Amire mindenképp szükség lesz külföldi utazás esetén:

  • Európai uniós országba történő utazás esetén Állatútlevélre,
  • chipre
  • érvényes veszettség elleni védőoltásra.

Ha nem uniós országba utazik, előtte kérje ki állatorvosa tanácsát, illetve a petpassport.hu oldalon részletesen megtalálhatja az egyes országokra vonatkozó biztonsági szabályokat.

 

Utazás autóval

Ha mindenképpen szeretnénk, hogy szőrös kis társunk velünk tartson, akkor érdemes kisebb utakkal szoktatni őt. Kideríteni, hogy bírja-e, egyáltalán meg tudja-e szokni az utazást. Ha nem szereti, és túlságosan stresszes lesz tőle, akkor nem érdemes végigcitálni őt 2-3 országon keresztül, mert nagyon megviseli majd a procedúra.

Autós utazás során a kutya/macska soha ne „csatangoljon” szabadon az autóban. Itt nem csak az ő biztonságáról van szó, hanem a gazdiéról is. Ha össze-vissza ugrál, elvonhatja a gazdi figyelmét a vezetésről, ami balesetveszélyes, ráadásul egy baleset során védelem nélkül az állat megsérülhet, és sokkos állapotában még akár a gazdiban is kárt tehet. A legbiztonságosabb, ha egy méretének megfelelő állatszállító ketrecben vagy boxban visszük őt. 

Az út során többször álljanak meg pihenni, amikor megitathatja, de figyeljen arra is, hogy csak és kizárólag pórázon engedje kiszállni az autóból, nehogy ráfusson az autópályára, esetleg szem elől tévessze.

Ha megáll pihenni és elhagyja az autót, soha, de tényleg soha ne hagyja benn az állatot. Bármi történhet, és ő ott marad egy zárt, levegőtlen, adott esetben túlhevült járműben.

Utazás vonattal

Azzal kapcsolatban, hogy milyen szabályok vonatkoznak kisállat szállítására, mindig nézzen utána utazás előtt a vasúttársaság oldalain. Ha belföldi utazást tervez, akkor egyszerűbb a helyzet, de külföldön országonként más-más szabályok lehetnek érvényesek. Arra is készüljön fel, hogy jó eséllyel külön menetjegyet szükséges vásárolni a kisállat számára is.

Utazás repülőn

A repülés előtt győződjön meg arról, hogy az Ön kutyája/macskája számára nem jelent-e fokozott veszélyt a repülés (bizonyos fajtáknak egyáltalán nem ajánlják).

Mindenképpen érdeklődjön a légitársaságnál, hogy milyen szabályok vonatkoznak a kisállatok szállítására. Az állat utazhat-e Önnel a gép utasterében, vagy csak a raktérben szállítható? Milyen korlátozások vannak érvényben (pl. kutyus mérete)? Meg kell-e felelnie bármilyen speciális egészségügyi szabálynak? Kérnek-e speciális állatszállító boxot, vagy bármilyet elfogadnak?

Lehetőleg olyan járatot válasszon, ahol nem kell átszállni.

Ha azt a választ kapja a légitársaságtól, hogy a kisállat csak a gép rakterében utazhat, akkor vegye figyelembe, mennyire érzékeny, és ennek függvényében döntsön az utaztatásáról, hiszen a gép rakterében nem biztos, hogy megfelelő a szellőzés, túl meleg vagy túl hideg lehet, és előfordulhat, hogy nem bánnak vele finoman a fel- és lepakolásnál.

Állatorvos tudta nélkül semmilyen nyugtatót ne adjon neki!

Ha elérte az úti célját, és biztonságos helyen van, minél hamarabb engedje ki a ketrecből, és vizsgálja meg. Ha bármilyen sérülést talál rajta, vagy valami nincs rendben vele, vigye el a legközelebbi állatorvoshoz, és az ellátásról mindenképp kérjen kezelési lapot. Ha a raktérben történő szállítás során érte baj, arról értesítse a légitársaságot.

Fontos!

A hordozóban történő utaztatás előtt adjon legalább egy hónapnyi ismerkedési időt kis kedvencének, hogy megszaglászhassa, megismerje, megszokja a hordozóját. Ne akkor találkozzon vele először, amikor az utazás elkezdődik.

Ha nem tudunk rá kellően odafigyelni az utazás alatt, vagy a programok nagyobb részén ő nem vehetne részt, akkor érdemes elgondolkodni azon, hogy egy rokonunkra, családtagunkra bízzuk, esetleg kutya- vagy macskapanziót keressünk számára, ahol megfelelően gondoskodnak róla, amíg nem vagyunk itthon.

Dicső Inez Viktória
Marketing és kommunikációs osztály
SEO szakértő