Tippek az őszi autós kirándulásokhoz!

 

 
 
 
Dicső Inez Viktória | 4 perc olvasási idő

Épphogy vége a nyárnak, itt van a nyakunkon az őszi kirándulószezon. Sokak számára felüdülést nyújt a kissé hűvösebb, de napsütéses időjárás, így bátran indulunk hosszabb-rövidebb kirándulásra. Amennyiben mindezt autóval tervezzük, érdemes megfogadni tanácsainkat indulás előtt!

 
 
 
 

Kezdjük az alapoknál, azaz az iratoknál!

Belföldi utazásnál „elég” betartani a szokásos rutint, azaz a jogosítvány, és a forgalmi elengedhetetlen, azonban ha külföldre utazunk, tájékozódnunk kell az adott ország szabályairól; útvonalunk megtervezésekor ellenőrizzük, célunkig mely országokon haladunk keresztül. Európán belül szükségünk lesz az érvényes jogosítványunkra és forgalmi engedélyünkre, illetve, ha nem a saját tulajdonunk a gépjármű, meghatalmazást is fel kell tudnunk mutatni használatának engedélyezéséről.  Ha Európán kívüli országba készülünk (ideértve a tengerentúli utazást is), ellenőrzéskor kérhetik a nemzetközi jogosítványt is, ami egy kiegészítő dokumentum.

Ahhoz, hogy kötelező felelősségbiztosításunk meglétét igazolni tudjuk, EU-n kívül igényeljünk zöldkártyát, viszont az EU-n belül a magyar rendszámunk tanúsítja, hogy a gépjármű tulajdonosának országában kötelező a gépjárművek felelősségbiztosítása.

Miután megkötöttük a megfelelő utasbiztosítást, érdemes kiváltani az ingyenes Európai Egészségbiztosítási Kártyát is, ha még nem tettük meg.

 

Pótkerék, fékfolyadék, motorolaj…

Néhány dolog, amit indulás előtt mindenképpen ellenőrizni kell. Hosszabb útra kizárólag megfelelő műszaki állapotban lévő kocsival vállalkozzunk! Egy szervizlátogatást is iktassunk be, ha már rég ellenőriztettük autónkat. A következő, közlekedésbiztonság szempontjából kiemelkedően fontos tartozékokat érdemes megnézni/megnézetni:

- Abroncsok légnyomása és állapota

- Pótkerék, és annak állapota

- Olajszint (érdemes magunkkal vinni egy flakon motorolajt pluszban, biztos, ami biztos alapon)

- Fékfolyadék forráspontja

- Folyadékszintek (pl. hűtővíz, szélvédőmosó)

- Akkumulátor állapota

- Hibatároló kiolvasása (esetleges hibakód esetén a hibát meg kell szüntetni)

- Pollenszűrő és a motor levegőszűrőjének ellenőrzése, cseréje.

 
 

Az előkészületek

Bár EU-n belül megszűntek a roaming díjak, így egyszerűbben keresgélhetünk térképes applikációkban, érdemes GPS segítségével előre megtervezni az utat, és utánanézni, hogy az egyes autópályákon milyen matricákra van szükség (amennyiben lehetséges, ezeket még itthon, utazás előtt vegyük meg, mivel kedvezőbb forintért vásárolni árfolyam veszteség nélkül), és számíthatunk-e torlódásra a határátkelőhelyeknél-e.  Tervezett utunk mentén érdemes tájékozódni a benzinkutakról, márkaszervizekről is, azokat jelölni előre.

Az autónk és az útvonal előkészítéséhez hasonlóan fontos az is, hogy mindenki, aki vezetni fog, kellőképp kipihent legyen indulás előtt. Út közben nagyjából 150 kilométerenként iktassunk be pihenőt. 

Megtörtént a baj? Mit tehetünk?

Mindent ellenőriztünk, előkészítettünk, és mégis megadja magát az autó az út közepén… A kötelező vészhelyzeti elemek (elakadásjelző háromszög, fényvisszaverő mellény) mellett tartsunk magunknál tartós élelmiszert/rágcsálnivalót, takarót, és elemlámpát, ami működik. Ha az autó szervizkönyvében nem találjuk problémánkra a választ, jöhet a segítségkérés. Az assistance biztosítás maximimális védelmet nyújt neked és az autódnak, hisz a szállás-, utazás, taxi- és csereautó költségét is fedezi. 

Szerencsés helyzetben vagyunk, ha van casco biztosításunk, mert az biztosítási eseményél (lopás, törés, elemi kár) fedezi a járműmentést, és tárolási költséget. Ha még nem rendelkezel vele, érdemes utánajárni, hisz nem csak az őszi időszakra biztosíthatod be gépjárművedet, hanem egész évre.

Kellemes és biztonságos őszi kirándulást kívánunk! :)

 
Dicső Inez Viktória
Marketing és kommunikációs osztály
SEO szakértő