Szilveszter—Érdekes szokások a világ körül!

 
 
 

Dicső Inez Viktória | 3 perc olvasási idő

Nálunk teljesen természetes, hogy lencsét és sertéshúst eszünk, éjfélkor pedig elénekeljük a himnuszt. Nézzük meg, milyen érdekes szokásokkal készülnek az újévre a világ különböző tájain!

 
 
 
 
 
 
 

Európa

Nem kell olyan messzire mennünk, hogy lássuk, mennyire különböznek a szokások egyes nemzeteknél. Spanyolországban, ahogy éjfélkor tizenkettőt üt a harang, minden egyes ütésnél egy-egy szőlőszemet esznek. Aki elszámolja magát, arra balszerencse vár!

Ehhez hasonlóan az olaszok is 12 szőlőszemet esznek éjfél után, ennél érdekesebb szokásuk azonban, hogy újévi lomtalanítás gyanánt szó szerint kidobják az ablakon a megunt tárgyaikat, ezért aki itt szilveszterezik, mindenképpen figyelmesen közlekedjen az utcákon!

Svájcban 12 szem szőlő helyett 12 korsó sört kell legurítanunk éjfélkor, hogy szerencsések legyünk. Észtországban a 7, a 9, és a 12-es szám hoz szerencsét, így a hagyomány szerint ennyi fogást kell enni ahhoz, hogy bőséges legyen az újév. 

A dánok régi edényeket és üvegeket törnek családtagjaik és barátaik ajtaja előtt... Minél több a cserépdarab, annál boldogabb az új esztendő, hisz sokan gondolnak az illetőre.

A svédek ennél jóval konszolidáltabb módon fejezik ki jókívánságaikat, házi készítésű gyertyákat ajándékoznak egymásnak, mivel ez a fény, az öröm és a boldogság jelképe.

Angliában éjfélkor fagyöngy alatt érdemes csókot váltani, hisz ettől a következő évben elválaszthatatlanok leszünk párunktól.

 

Oroszország

Abban, hogy a kívánságainkat felírjuk egy papírra, még semmi különös nincs. Azonban annál érdekesebb, ha ezeket a fecniket elégetjük, és annak hamuját egy pohár pezsgőbe szórjuk és éjfél előtt megisszuk. Az oroszok körében ez a szokás járja szilveszterkor.

Dél-Amerika

A legtöbb latin-amerikai országban nagy jelentőséget tulajdonítanak annak, milyen színű fehérneműt viselnek szilveszterkor. A sárga szerencsét hoz, a piros, illetve rózsaszín a nagy szerelmet vonzza be. Ezért ha errefelé járunk, ne vegyük zokon, ha a fehérneműink színéről érdeklődnek egy buliban. Chilében és Mexikóban egyáltalán nem szokatlan jelenség, ha az utcán bőrönddel szaladgáló embereket látunk éjfélkor, mivel úgy tartják, ez nagy utazást az új esztendőben.

Dél-Afrika

Hasonlóan az olasz szokáshoz, itt is működik az „újévi lomtalanítás”, jobban mondva a lomok kihajítása az ablakon. Bútorok, kis-és nagy háztartási gépek is repülnek, így itt tényleg nagyon fontos, hogy a járókelők résen legyenek az utcán.

India

Érdekes, hogy míg Olaszországban és Dél-Afrikában ilyenkor szabadulnak meg a felesleges dolgoktól, Indiában hasonlóan a magyar szokásokhoz, újév napján nem lehet kidobni vagy kivinni a házból semmit. Még a szemetet sem szabad kivinniük, mert az balszerencsét hoz!

Ahány ország, annyi szokás, de egy biztos: az egész világ ünnepel ebben az időszakban. Tegyünk így mi is! Természetesen, ha külföldön töltjük az ünnepet, ne feledkezzünk meg a megfelelő utasbiztosításról.

Boldog új évet kíván az Allianz!

 
Dicső Inez Viktória
Marketing és kommunikációs osztály
SEO szakértő