Stresszkezelés - vajon jól csinálom?

Allianz Hungária Zrt. | 3 perc olvasási idő
A stressz egy tartós negatív ingerre adott válaszreakció az emberi szervezet részéről, amit folyamatos feszültségként érzékelünk. Sokan, talán mindannyian találkozunk ezzel a jelenséggel életünk során. Bizonyos szintig természetes, motiváló hatást válthat ki például a vizsgadrukk, hosszútávon viszont számos betegség kiváltó oka lehet. A leggyakoribb halálozási okok a KSH adatai alapján a rosszindulatú daganatok, valamint a szív- és érrendszeri megbetegedések. Ezeknél a betegségeknél rengeteget számít az életmód, a megfelelő stresszkezelés pedig fontos szerepet tölt be a megelőzésben. 
Amikor az orvos megállapítja, hogy bizonyos tüneteinknek – például fejfájás, emésztési zavarok – szervi oka nincsen, akkor felszólít bennünket a stressz csökkentésére. Erre azonban nincs egyszerű, jól bevált módszer, mindenkinek meg kell találnia a számára megfelelő stresszkezelési technikát. A leggyakoribb javaslatok közül a pihenés, a jóga, a meditáció és a futás sok esetben működnek, de ha mégsem, ezeket a tevékenységeket is stresszorként foghatjuk fel, és állapotunk tovább súlyosbodhat.

 

Meditáció, autogén tréning

A meditációnak különböző fokozatai vannak, az első lépés, hogy csak pár másodpercre behunyjuk a szemünket, és veszünk néhány lassú, mély levegőt. Léteznek ősi és modern módszerek, telefonos applikációk is, melyek segítenek megtanulni a különböző technikákat, hiszen hosszú ideig tarthat, amíg megtaláljuk a számunkra valóban hatásosat. Az autogén tréning egy olyan relaxációs eljárás, amely a hipnóziskutatásból alakult ki, elsajátítása csak szakmai felügyelet mellett lehetséges. Számos betegség esetében kimutathatóan elősegíti a gyógyulást, viszont vannak, akiknél kifejezetten ellenjavallt. Nem alkalmazható kisgyermekeknél, motivációs vagy súlyos mentális nehézségekkel küszködők, és bizonyos betegségekkel élők körében, mivel egyeseknél a vérnyomás hirtelen emelkedését vagy csökkenését okozhatja.

Nyugtatók, szorongásgátlók

A súlyosabb, kezeletlen stressz fejfájást, emésztési zavarokat, álmatlanságot és még sok más kellemetlen tünetet okozhat. Ilyenkor néhányan stresszoldó szerekhez nyúlnak, de kaphatóak kifejezetten nyugtató és szorongásgátló hatású gyógyszerek is. Ezeknek mind megvan a veszélye, szervezetünk könnyen hozzászokik, folyamatos alkalmazásuk elvonási tüneteket válthat ki , ami szintén szorongáshoz, álmatlansághoz vezethet, vagyis ez egy ördögi kör. Fontos leszögezni, hogy se magunktól, sem pedig az interneten fellelhető információk alapján ne próbálkozzunk gyógyszerekkel, azokat csak és kizárólag orvosi utasításra vegyünk be! Kiváló alternatívák lehetnek a gyógynövényes teák, illetve a melatonin is.

 

Szorongás

 

Jóga vagy futás

A testmozgás köztudottan segíti elterelni a figyelmünket egy kis időre, fizikális és mentális egészségünkre egyaránt pozitív hatást gyakorol. Vannak, akik a nyugodt, relaxáló jógaórától, mások egy intenzívebb edzésformától kapják meg a szükséges lelki támogatást. A sport stresszcsökkentő hatása csak akkor érvényesül, ha közben jól tudjuk magunkat érezni. Például ha futás közben folyamatosan fáj a térdünk, akkor nem biztos, hogy ez a legjobb módszer a feszültség csökkentésére.

Stressz-evés

Az amerikai romantikus vígjátékok jeleneteiben gyakran megjelenik a vödör méretű fagylaltos doboz, pityergő főszereplőnk pedig egy kanállal nekiesve az alján keresi a vigaszt. Egy finom étel vagy sütemény valóban jó kedvre tud deríteni, de a túlzott mennyiségű, egészségtelen táplálék bevitele inkább rontja közérzetünket. Ha ez a reakció rendszeressé válik feszült helyzetekben, az elhízáshoz vezethet, amely számos súlyos betegségre hajlamosít.

 

Stressz-evés

 

Terápia

Sokszor vonakodunk beismerni magunknak, hogy léteznek problémák, amelyekkel nem tudunk önerőből megbirkózni. Pedig, ha az autónk elromlik, evidens hogy autószerelőhöz visszük, ha megbetegedünk, akkor orvoshoz megyünk, ha pedig elromlik a bojlerünk, kihívjuk a szakembert. Miért lenne másképp akkor, ha eluralkodik rajtunk a stressz, egy félelmünk, vagy egy korábbi sérelmünk következtében? A lelkünknek ugyanúgy szüksége lehet szakértőre, a mentális egészségünk egyik kulcsa pedig a fizikai egészségünk mellett a lelki egyensúlyunk. A pszichológia tudomány, amely számtalan stresszorra rendelkezik megoldással, ezeket a megoldásokat azonban személyre kell szabni, hiszen ahányan vagyunk, annyiféle helyzettel szemben lehetünk tanácstalanok. 

Ha megtalálod a számodra tökéletes stresszkezelési módszert, az nagyban hozzájárul a hosszú, gondtalan élethez, hiszen az egészség a legfontosabb. Ha még inkább szeretnél biztosra menni, köss nálunk kockázati életbiztosítást, hogy melletted lehessünk a váratlan helyzetekben is.