Rend a lelke mindennek—3 tipp a tavaszi nagytakarításhoz!

 

 
 
 
Dicső Inez Viktória | 4 perc olvasási idő

Itt a tavasz, vele együtt a természet is megújul.  Segítünk, hogy Te is frissen indulj neki az évszaknak. Tippjeinkkel könnyebben megy majd otthonod rendberakása is!

 
 
 
 

Mivel otthonod egyben az az élettér is, ahol időd jelentős részét töltöd, fontos, hogy az tiszta és rendezett legyen. Ha a mindennapokban is fent tudod tartani ezt a rendet, akkor azon kevesek közé tartozol, akik nem gyűjtenek mindenfélét azzal a címszóval, „hogy majd jó lesz még valamire”. Ismerős ez a mondat? Akkor bizony érdemes elkezdeni szelektálni. Itt van néhány tipp, amivel hatékonyabb lesz a rendrakás!

1. Hozd meg a döntést!

Sokkal kellemesebb érzés hazatérni egy rendezett, tiszta otthonba, mint egy rendetlen, túlzsúfolt lakásba. Hidd el, mentálhigiénés szempontból is fontos, hogy jól érezd magad privát életteredben. Határozd el, hogy megcsinálod a „nagy rendet”, amit már sokkal könnyebb lesz fenntartani.

2. Lépésről-lépésre haladj!

Hamar elmegy az ember kedve a nagytakarítástól, ha beláthatatlannak tűnik a káosz, amin úrrá próbál lenni. Először válassz ki egy kisebb rendezendő felületet/tárolót, ilyen például egy polc, a konyhaasztal, egy fiók, vagy akár egy szekrény. Hamar látni fogod, mennyivel jobban néz ki, és ez által mennyivel jobban érzed magad. Ez a sikerélmény erőt adhat a nagyobb rendszerezésre váró feladatokhoz. Érdemes helységenként haladni tovább, pl. első nap hálószoba, 2. nap konyha stb. Természetesen ezek a napok szabadidőd függvényében következnek egymás után.

 
3. A lakásod nem raktár!
Sokszor mindössze érzelmi kötődésünk van bizonyos tárgyakhoz, ezen kívül semmilyen praktikum nem társul hozzájuk. Érdemes feltenni a következő kérdést magunknak lomtalanításkor:
- Szükségem van erre a dologra?
- Használom ezt a dolgot (az elmúlt egy évben elővettem-e)?
- Hozzáadott értéke van az életemhez?
- Tetszik még ez a tárgy nekem?
Ha bármelyik kérdésre a válasz nem, akkor egyértelmű, hogy meg kell szabadulni az adott tárgytól. Amennyiben értékes dologról van szó, próbáljuk eladni, ha nem sikerül, elajándékozni. Ha értéktelen, akkor a válasz egyértelmű: ki kell dobnunk.
A már említett metodika szerint, ha pl. a hálószobában kezded a rendrakást, szedj össze mindent, ami nem a hálószobába való a következő módszer alapján:
- Végy négy sittes zsákot, címkézd fel őket. Az egyik legyen a „Marad” a második a „Kuka”, a harmadik az „Eladás” a negyedik pedig az „Adomány” zsák.
- Gyűjtsd össze ezekbe a zsákokba a lakás különböző helyiségeiben az összegyűlt tárgyakat. Ha sikerült mindent összegyűjteni, jöhet a takarítás.
- Ha ez is megvolt, a „Marad” zsákot nézd át újra, és mindennek találj helyet.
- Mindig tartsd szem előtt, hogy ne tartogass csak azért valamit, mert majd valamikor valakinek jó lesz. Nem véletlenül nem használod már az adott tárgyat/ruhadarabot!
- Kategorizálj, rendszerezz.
- Ez fontos, mivel a jövőben mindig ide kell majd visszatenned a használt dolgokat.
- Ha ez is megvolt, az eladó tárgyakat érdemes lefotózni, feltölteni online piacterekre, esetleg belátható időn belül garázsvásárt is rendezhetsz.
- Az adományokat juttasd el valamely szeretetszolgálathoz, vagy a közeledben lévő családsegítőhöz.
- A kukába szánt dolgoktól minél hamarabb szabadulj meg, azonban tájékozódj a lomok megfelelő elhelyezéséről amennyiben nem háztartási, hanem veszélyes hulladékoktól, elektronikai eszközöktől, zöldhulladéktól vagy egyéb speciális eljárást igénylő hulladéktól szeretnél megválni.
 
Reméljük sikerült meghozni a kedved a tavaszi nagytakarításhoz, és otthonod hamarosan újszerű pompában tündökölhet összhangban a természettel! :)
Ahhoz hogy lakásod ne csak rendezett legyen, hanem biztonságban is tudd, ha még nem tetted meg, gondoskodj a megfelelő lakásbiztosításról is.
 
Dicső Inez Viktória
Marketing és kommunikációs osztály
SEO szakértő