Szenvedély. Összeköt. Közelegnek a pjongcsangi téli paralimpiai játékok!

 
 
 
 
 

Dicső Inez Viktória | 3 perc olvasási idő

Dél-Koreában idén tizenkettedik alkalommal kerülnek megrendezésre a téli paralimpiai játékok. Kíváncsi vagy pontosan miről is van szó?

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Egy kis történelem

Az első téli paralimpiai játékokat 1976-ban rendezték Svédországban, és 1992 óta rendezik meg három héttel a téli olimpia után ugyanazon a helyszínen. Az első sportág a kerekesszékes íjászat volt.

Az 1989-ben alakult, Bonn-ban székelő International Paralympic Comittee koordinálja a játékokat.

Ahhoz, hogy hasonló képességű sportolók versenyezzenek egymással, a versenyzőket a fogyatékosságuk szerint kategóriákba sorolják, illetve az egyes sportágaknál tovább osztályozzák őket.

 

PjongCsang, 2018. március 9-18. – Szenvedély. Összeköt.

Passion. Connected: a szenvedély összeköt. Ez a szlogenje a tizenkettedik téli paralimpiának, amit március 9-től kísérhetjük figyelemmel: 50 nemzet több mint 1500 sportolójáért izgulhatunk, köztük a magyar indulókért is.

2018-ban hat sportágban indulnak a résztvevők:

  • alpesi sí
  • sífutás
  • biatlon
  • ülő-jégkorong
  • kerekesszékes curling

A 10 versenynap alatt 80 versenyszámban mérik össze tudásukat az indulók, aminek lebonyolítását 20.000 önkéntes segíti majd, és várhatóan 1,5 millió néző kíséri figyelemmel.

Újdonság, hogy PjonCsangban a paralimpiai falu egy helyen lesz, nem pedig, mint korábban, versenyhelyszínekre, sportágakra bontva. Az eredményhirdetés módja is változik: minden versenynap estéjén, a központi stadionban adják majd át az érmeket.

A téli paralimpián induló Magyar Paralimpiai Csapat tagjai

Lőrinczi Krisztina biatlonban és sífutásban képviseli az országot.

Krisztina a 2016/17-es szezonban szerezte meg a kvótát a pjongcsangi téli paralimpiai játékokra.

Mottója:

„Tanulj! A sport ne menjen a tudásod rovására, mert a nyelvtudásod a versenyek alatt is kamatoztathatod, de tudás nélkül egy sérülés esetén sok jót nem jósol a jövőd!”

Balogh Zsolt látássérült síelő, és guide-ja Bocsi Bence az alpesi sí versenyszámában indul.

Zsolt 2011 januárjában csatlakozott a magyar parasí válogatotthoz, és ezzel Magyarország első látássérült síversenyzője lett. 2013 tavaszától Bocsi Bence lett a guide-ja, akivel azóta is együtt edzenek és versenyeznek. Bence a hátizsákjában lévő hangszórón keresztül, egy mikrofon segítségével irányítja Zsoltot és megy elől.  Az elmúlt több mint négy év elegendő idő volt a maximális összeszokásra, ma már mind a pályán, mind a hétköznapokban félszavakból is értik egymást és ismerik egymás gondolatait is, ami biztos alapot ad a közös munkához és az ehhez szükséges feltétlen bizalomhoz.

Az Allianz elkötelezett támogatója a paralimpikonjainknak, és a téli paralimpiai játékoknak is.

 
Dicső Inez Viktória
Marketing és kommunikációs osztály
SEO szakértő