Őszi autózás – erre figyeljünk oda

 

Dicső Inez Viktória | 3 perc olvasási idő

Az évszak változásával együtt kéz a kézben változnak meg az útviszonyok és a vezetési körülmények is, ami plusz odafigyelést igényel a közlekedőktől. Mire érdemes figyelniük az autósoknak a közlekedés során?

 

Járókelők

Ősszel „menetrendszerű”, hogy zsúfolttá válnak az utak és a városi dugók szinte állandósulnak, hiszen a diákok visszatérnek az iskolákba, és a nyaralási időszak végével a felnőttek is újra teljes gőzzel dolgoznak – egészen a következő nagyobb szabadságolási szezonig, vagyis karácsonyig mindenképp. Nem lehet elégszer elmondani, hogy nagyon figyeljünk oda vezetés közben, hiszen részben a korai sötétedésnek, részben a kis termetüknek köszönhetően, nehezebb észrevenni az iskolából hazafelé tartó, sok esetben a parkoló autók között cirkáló vagy a tömegközlekedési eszközök után szaladó gyerekeket. Egy kis extra figyelemmel életeket óvhatunk meg.

Lehullott levelek

Bár az őszi sétákat hangulatossá teszik a hulló, színes falevelek, az autósnak nem a legjobb barátai. A lehullott, eső áztatta falevelek az utakat csúszóssá teszik, nem beszélve arról, hogy maguk alá temethetnek egy-egy tekintélyesebb méretű kátyút. Ha tehát nedves levelekkel borított az úttest, ne csak a csúszásveszély, hanem a kiszámíthatatlan talaj miatt is vezessen óvatosan. A száraz levelek sem teljesen ártalmatlanok, gyúlékonyságuk miatt próbáljon minél távolabb parkolni egy-egy nagyobb avarkupactól.

 

 

Guminyomás

Az ősszel tapasztalható nappali és éjszakai hőmérsékletkülönbség a gumiabroncsok tágulását és összehúzódását okozza, ami végső soron a guminyomás csökkenését eredményezi. Az alacsony nyomás „eszi” az abroncsot, és ha így közlekedünk, fokozott roncsolódásnak tesszük ki a gumikat (pl. szakadást is eredményezhet), ami nagy sebességnél végzetes lehet. Megéri tehát rendszeresen ellenőrizni, hogy az abroncsokban lévő nyomás megfelelő-e.

Fagyok

Ahogy beljebb haladunk az őszben, a hőmérő higanyszála helyenként hajnalban már elérheti fagypontot, novemberben pedig reggelente többször fogadhatja a szabadban parkolókat dér a szélvédőn. Mielőtt elindulunk, alaposan távolítsuk el a deret az autó ablakairól, hogy ne zavarja a látást, és vigyázzunk a követési távolsággal is, hiszen ilyenkor az utak is csúszóssá válnak.

Csökkent látási viszonyok

Bár egyértelműnek tűnhet, mégsem árt felhívni rá a figyelmet: a nappalok rövidülésével ellenőrizzük, hogy a járművünkön minden fényszóró megfelelően működik-e. Arra is figyeljünk, hogy a fényszóróink a lehető legkisebb mértékben zavarják a többi, közlekedésben részt vevő jármű vezetőjét, állíttassuk be azokat szakemberrel, ha szükséges.

Eső, eső, eső

Egy elöregedett ablaktörlő lapát nem csupán annyit jelent, hogy esőzéskor kicsit csíkosabb lesz a szélvédő, hanem jelentősen korlátozza a látási viszonyokat (ami éjszaka vagy ködös időben azon túl, hogy kellemetlen, még veszélyes is), egyúttal ki is meríti a sofőrt, hiszen erőltetnie kell a szemét és fokozottan koncentrálnia, hogy lássa, mi történik az úton. Az eső csúszóssá teszi az utat, emiatt módosít a féktávon, továbbá ajánlott az élesebb kanyarokat alacsonyabb sebességgel bevenni, mint száraz időben.

Vegyük tehát figyelembe az évszak megváltozott időjárási körülményeit, ellenőrizzük a megfelelő beállításokat járművünkön, hiszen ezzel nem pusztán a többi, közlekedésben részt vevő társunkat tiszteljük meg, hanem egyúttal a balesetek elkerülésének esélyét növeljük.

Dicső Inez Viktória
Marketing és kommunikációs osztály
SEO szakértő