Miért fontos, hogy ne csak otthonunk, hanem a nyaraló is biztosítva legyen?

 

Dicső Inez Viktória | 3 perc olvasási idő

A nyaraló megannyi vidám pillanat színhelye, lehet tó- vagy folyóparton, hegy- vagy domboldalon – hogy csak a legnépszerűbb helyszíneket említsük.

Amikor a nyári szezon végével a tulajdonosa kitakarítja, összepakolja a kerti bútorokat, gondosan előkészíti kívül-belül a beköszönő hideg időre és a hónapokon át tartó „üres” időszakra, akkor kezdődik valójában a nyaralók legkiszolgáltatottabb időszaka.

Ilyenkor ugyanis nincs állandó lakója, aki nap mint nap figyelne rá (bár sokan megkérnek egy helyi lakost, vagy folyamatosan ott élő szomszédot, hogy rendszeresen nézzen rá a házra), és egy vihar okozta pusztítást vagy csőtörést sokszor csak hetekkel később vesznek észre.

Az ilyen károk természetesen akkor is előfordulhatnak, amikor épp „lakott” az ingatlan, de például egy csőtörés a holtszezonban nagyobb kárt okozhat, hiszen a tulajdonos nincs ott a helyszínen, hogy a felmerült vészhelyzetre azonnal reagálni tudjon. Szerencsétlen esetben mire a kárt felfedezi, addigra nagyon sok víz elfolyik, nem beszélve arról, hogy elázhat az épület falazata, sőt a bútorok, szőnyegek is, tönkre mehet a festés, a parketta, a faburkolat.

Tényként kezelhetjük azt is, hogy a kiürült nyaralók a betörők egyik kedvelt célpontjai, akik akkor is okozhatnak kárt, ha csak megpróbálnak bejutni. A betörési kísérlet során tönkre tehetik a zárakat, megrongálhatják az ablakokat, a tetőt, esetleg a biztonsági kamerát is. Az így keletkezett károkat pedig biztosítás hiányában a tulajdonosnak sajnos saját zsebből kell helyrehozatnia.

A nyaraló udvarán álló, nyáron kellemes árnyékot adó, hatalmas lombú fa is „ellenséggé” válhat, ha egy nagyobb vihar megtépázza, leszakítja az ágait, és azok összetörik a tetőcserepeket (rosszabb esetben a gerenda is áldozatul esik), vagy betörik az ablakot. Ha pedig egy ilyen katasztrófa után még több napig esik az eső, mielőtt a tulajdonos észrevenné, és ki tudná javíttatni a hibákat, akkor a beázás okozhat nem kevés bosszúságot.

A tél is tartogathat meglepetéseket: mivel télen a nyaralók üresek, ezért ónos esőt vagy havazást követően a járdát sem takarítja senki. Ha egy járókelő emiatt elcsúszik és összetöri magát, akkor bizony az ingatlan tulajdonosa tartozik kártérítési felelősséggel a balesetért.

Egy megfelelően kiválasztott lakásbiztosítás ezekre a károkra térítést nyújthat, és nem kell saját költségen helyreállítani azokat. Arra azonban figyeljünk vízparti nyaralók esetén, hogy hullámtérbe, nyílt ártérre épített ingatlanok esetén problémáink lehetnek a biztosítással, ugyanis nem minden biztosító kínál védelmet ezekre.

 

Dicső Inez Viktória
Marketing és kommunikációs osztály
SEO szakértő