Négy teendő tavaszra a környezet védelméért

 
 
 

Dicső Inez Viktória | 3 perc olvasási idő
A Föld Napja minden bizonnyal az egyik legismertebb környezetvédelemmel kapcsolatos világnap hazánkban – köszönhető ez a mögötte álló hazai aktivisták kitartásának, lelkesedésének, és a hozzájuk csatlakozó eltökélt magánszemélyeknek.

A környezetvédelemre sokan hajlamosak kizárólag globális feladatként tekinteni, amelyet a cégek és az országok kormányai befolyásolhatnak, ám az igazság az, hogy az egyének szintjén is rengeteget tehetünk bolygónk védelméért.

Természetesen ideális állapot lenne, ha mindenki elektromos autóval közlekedhetne, vagy komposztálhatna a hátsó udvarában, ám ezek hiányában is számos olyan változtatást tehetünk az otthonunkban, amelyekkel hozzájárulhatunk környezetünk védelméhez és az energiatakarékossághoz.

Íme most 4 olyan dolog, amely rajtunk múlik:

  • Lekapcsolható hosszabbítók: Azokat a töltőket, amelyek jóformán minden nap használatban vannak, gyakran ki sem húzzuk a konnektorból vagy a hosszabbítóból, így akkor is fogyasztanak valamennyi áramot, amikor épp nincs hozzájuk csatlakoztatva egyetlen készülék sem. A kapcsolóval ellátott energiatakarékos hosszabbítók egyetlen gombnyomással áramtalanítható, használatukkal kiküszöbölhető a felesleges áramfogyasztás, ha épp nincsenek használatban a töltők.

    A túlfeszültség-védelemmel ellátott darabok ezen felül megakadályozzák, hogy egy esetleges áramingadozás kárt tehessen a hozzá csatlakoztatott készülékekben.
 
  • Bevásárlás sajáttal: Sokszor felejtünk el szatyrot vinni magunkkal pl. munkába menet, és bár reggel még nem terveztük, úton hazafelé mégis be kell ugranunk a boltba egy-két dologért, amiből általában több is lesz. Ilyenkor jobb híján ott kérünk/veszünk eldobható műanyag szatyrot. Ehelyett hordjunk mindig magunkkal egy picire összehajtható vászontáskát vagy szatyrot – és legyen ez olyan természetes tartozéka táskánknak, mint a pénztárcánk, vagy a személyi irataink. Tartsunk az autóban is néhányat, így egy nagyobb bevásárlás alkalmával is felkészültek leszünk. Ha pedig mégis megvettük azt a műanyag szatyrot, tegyük el, és használjuk fel minél több alkalommal.
 
  • A forraló vízkőmentesítése: A vízforralók alján vagy fűtőszálán időről időre vízkőréteg alakul ki. Ha túlságosan megvastagszik ez a vízkőréteg, akkor az eszköz nehezebben melegíti fel a vizet, így több áramot fogyaszt. Hogyan távolítható el egyszerűen a vízkő? Forraljunk benne ecetes vizet, vagy ha nem kedveljük az ecet jellegzetes, maró szagát, akkor választhatunk citromlevet is. Mindkét esetben ugyanúgy kell eljárnunk: lepje el teljesen az ecettel vagy citromlével kevert víz a vízköves részt, forraljuk fel, hagyjuk kicsit állni, majd öntsük ki belőle. Vékony vízkőréteg esetén a vízkő dörzsölés nélkül felázik, és a kiöntött folyadékkal együtt távozik az edényből. Ha vastag a vízkő, akkor megismételhető a művelet. Ezt követően egy tiszta vizes öblítés, esetleg forralás, és újra használható a vízkőmentes, vegyszer használata nélkül kitisztított forraló.
  • Víztakarékosság néhány száz forintból: Bár a „víztakarékos perlátor” kifejezés idegenül hangozhat, egy nagyon egyszerű, bármely szabványos csap belső vagy külső menetes foglalatába egyszerűen betehető fém, vagy műanyag eszközről van szó. Sőt, olyan csapok is vannak, amelyekbe ez már előzetesen be van szerelve. Működési elve az, hogy a csapból kifolyó vizet levegővel dúsítja, így kézmosás vagy épp fogmosás során olyan érzetünk lesz, mintha a szokásos vízmennyiséggel dolgoznánk, holott akár nyolcszor kevesebb vizet használhatunk így. Perlátor nem csak a mosdó csaptelepére, hanem zuhanyfejhez is beszerezhető.

Társaságunk számára is kiemelten fontos a környezet védelme és a fenntartható fejlődés. Évtizedek óta aktívan részt vállalunk a globális klímaváltozásokból fakadó kockázatok csökkentéséért folyó küzdelemben, és működésünk során is a környezetkímélő megoldásokat részesítjük előnyben. 

Budapesti székházunk tervezésekor például elsődleges szempont volt az energiatakarékosság, e-termékeink és szolgáltatásaink bevezetésével pedig ügyfeleink kényelmes, gyors kiszolgálása mellett a papírfelhasználás csökkentése is fontos szempont volt.

Erdőmentők Alapítvány bevonásával a 17. kerületi erdőben 3 óra alatt 30 munkatársunk összesen 1000 facsemetét ültetett el.

Dicső Inez Viktória
Marketing és kommunikációs osztály
SEO szakértő