Mire figyelj, ha kiadnád lakásodat?

 
 
 
 

Dicső Inez Viktória | 4 perc olvasási idő

Nyáron jellemzően megugrik az albérletkeresők száma. Amennyiben lakáskiadásra készülsz, érdemes tisztában lenned a kockázatokkal.

 
 
 
 
 
 
 
 

Korábban már foglalkoztunk azzal, mire kell odafigyelnie annak, aki albérletet keres. Most megnézzük, mik azok a kulcsfontosságú dolgok, amiket a bérbeadóknak kell szem előtt tartaniuk, mielőtt belevágnak a lakáskiadásba.

1. Albérlő interjú? Természetesen!

Az elhatározás megszületett, szeretnéd kiadni a lakásodat. Az ideális világban egy közeli barátnak vagy rokonodnak adod ki a lakásodat, akiben száz százalékig megbízol. Azonban előfordulhat, hogy általad kevésbé vagy egyáltalán nem ismert albérlőd lesz. Ahhoz, hogy kiválaszd a számodra leginkább megfelelő lakó(ka)t, több körben is tudod szűrni a jelentkezőket. Az első szűrő egyértelműen az első telefonhívás vagy levél stílusa. Amennyiben már ez alapján sem szimpatikus számodra az bérlő-jelölt, nem érdemes egymás idejét rabolnotok. Ha megvan a kölcsönös szimpátia, az első találkozó után mindenképp érdemes még egy találkozót beiktatni a szerződéskötés előtt, és mielőtt döntenél, több jelöltet is hallgass meg. Semmiképp se az alapján dönts, ki volt a „gyorsabb”, hisz a lakásodról van szó, és valaki(k) remélhetőleg hosszútávon, rendes bérlőkként fogják használni azt.

2. Szerződés az alap

Akár közeli barátról van szó, akár idegenről, szerződés nélkül semmiképp se ruházd át lakásod használati jogát másra. Az albérleti szerződést tanácsos közjegyzői okiratba foglalni. Bár pár tízezres plusz költséget jelent, cserébe jogilag ez a legbiztonságosabb megoldás. A közjegyző úgynevezett „végrehajtási záradékkal” látja el az okiratot, ami által meg nem fizetett bérleti díj esetén a lakás nagyjából 3 hónapon belül kiüríthető, ezzel szemben, ha perre kerülne a sor, az akár egy évig is elhúzódhat (mindeközben az albérlő még mindig a lakásunkat használhatja). Ez esetben a felszólítást és a felmondást is közjegyző előtt kell intézni.  

A szerződésben mindenképp rögzíteni kell:

- mely lakásra szerződünk
- határozott vagy határozatlan időtartamra
- bérleti díj összegét
- bérleti díj fizetési módját (készpénz, vagy banki átutalás)
- bérleti díj emelésének módját
- kaució összegét (érdemes azt is beleírni, hogy a kaució összege nem lakható le)
- kamat mértékét késedelem esetén
- amennyiben nem szeretnénk, hogy háziállatot tartson, vagy dohányozzon a lakásunkban a bérlő (illetve bármilyen egyéb tényezőt fontosnak tartunk), ezt mind rögzítsük a szerződésben
- kisgyermekes bérlők esetén érdemes befogadó nyilatkozatot kérni a bérbeadás előtt. Befogadó nyilatkozatot olyan személy tehet, akinek lakástulajdona van. A nyilatkozatban kijelenti, hogy a lakásába befogadja a bérlőt és kiskorú gyermekeit a bérleti szerződés felmondása vagy lejárta esetén

Nem kötelező a szerződéskötésnél két tanúnak jelen lennie, vagy ügyvédnek ellenjegyezni azt, azonban ez által teljes bizonyító erejű okiratunk van, aminek erősebb a bizonyító ereje, mint egy tanúk vagy ügyvédi ellenjegyzés nélküli szerződésnek. Amennyiben két tanú jelenlétét rögzítjük, a tanúk olvasható nevét, aláírását és címét kell tartalmaznia a szerződésnek.

 

3. Fotózásra fel!

Ha a bérlő és a szerződés is rendben van, átadás előtt közösen nézzétek át a lakás állapotát (padló, burkolólap, nyílászárók, bútorok, ha vannak stb.), és fotózzátok körbe. A képek főként neked fontosak, de a bérlőnek is azok lehetnek, amennyiben szeretné bizonyítani a későbbiekben, hogy nem ő okozott kárt az ingatlanunkban.
 Beköltözés előtt a mérőóra állásokról is készítsetek képet.

4. Átírassuk?

Sokan szeretik a közüzemi szolgáltatóknál a bérlő nevére íratni a számlákat, feltételezve, hogy az esetleg tartozás felhalmozás esetén őket terheli a fizetési kötelezettség. Ezzel az a gond, ha a bérlőnk valamiért fizetés nélkül távozna, a tartozást nekünk kell majd kifizetni így is, úgy is, hogy az órákat visszakaphassuk. Éppen ezért érdemes a bérleti díj mellett beszedni a rezsiköltséget a bérlőtől, amennyiben lehetőségünk van rá.

5. Az adózásról nem érdemes „elfeledkezni”…

A bérbeadás utáni adókötelezettség az év minden időszakában terheli a tulajdonosokat, ráadásul a nyár végi időszak kifejezetten kedvelt az adóhatóság körében, ha az albérletek ellenőrzéséről van szó, így a szabályoknak eleget kell tenni.

6. Elmaradhatatlan lakásbiztosítás

Ne feledkezz meg a megfelelő lakásbiztosításról akkor sem, ha éppen nem Te használod a lakásodat, hanem más. Jelezzük a bérlőnknek, hogy bérlőként lehetősége van kizárólag az ingóságokra otthonbiztosítást kötni, a „csak ingóságra” opció választásával.

 
Dicső Inez Viktória
Marketing és kommunikációs osztály
SEO szakértő