Mennyire fontos Önnek az egészsége?

 
 
 

Dicső Inez Viktória | 3 perc olvasási idő
„Az egészség nem csupán a betegség hiánya, hanem a teljes testi, lelki és szociális jóllét állapota, a szociális, a pszichológiai és az élettani rendszer folyamatosan változó kölcsönhatásának pozitív eredménye” 

Április 7-e – a WHO 1948-as megalakulásának napja óta – az Egészség Világnapja.

Célja többek között, hogy felhívja a figyelmet, mennyire fontos odafigyelnünk, és a tőlünk telhető legtöbbet megtennünk saját magunk és családunk egészségének megőrzése érdekében.

De vajon hogy állunk mi, magyarok az egészség kérdéséhez?

A kevés zöldség- és gyümölcsfogyasztás, a magas sóbevitel, az olajos magvak és diófélék elégtelen fogyasztása, az alacsony rostbevitel, vagyis az egészségtelen életmód sajnos a magyarok jelentős többségére jellemző. Mindehhez hozzájárul, hogy a felnőtt lakosságnak több mint fele súlytöbblettel él, minden harmadik felnőtt dohányzik és csak minden 6. felnőtt végez a WHO ajánlásainak megfelelő testmozgást.*

Sokan nem gondolnak arra, hogy az egészségtelen életmód nem csak különféle betegségek okozója, hanem a megromlott egészségi állapotban leélt hetek, hónapok, vagy akár évek lelkileg és anyagilag is hatalmas terhet rónak a betegre és családjára egyaránt.

Bár a különféle környezeti tényezők is hatással vannak ránk, nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy mi magunk is mennyi mindent tehetünk egészségünk megőrzése érdekében.

A legnagyobb odafigyelés és tudatosság ellenére is történhet azonban egy nem várt baleset, vagy bekövetkezhet egy olyan megbetegedés, amely miatt vizsgálatokra, gyógykezelésre, netán műtétre, vagy épp rehabilitációra van szükség. Mindezek külön-külön is komoly anyagi erőforrást igényelnek.

Hogyan lehet erre felkészülni? Ilyen esetben például a megfelelő mértékű megtakarítás, vagy egy életbiztosítás és az ahhoz köthető kiegészítő biztosítások nyújthatnak megnyugtató anyagi segítséget.

Biztosítás választása esetén eldöntheti, hogy a kínált fedezetek közül melyik a saját maga és szerettei számára legmegfelelőbb (például műtéti térítésre, orvosi ellátásra, vagy kritikus betegség bekövetkezése esetére), így tudni fogja, hogy baj esetén milyen szolgáltatásra számíthat.

Ha úgy érzi, lenne min változtatni, akkor vágjon bele és legyen ez a nap a tökéletes alkalom! Járuljon hozzá akár napi fél óra sétával saját egészségének megőrzéséhez, vagy egy önkéntes véradáson való részvétellel adjon esélyt másoknak a gyógyulásra. Ha pedig a biztonságos anyagi háttér megteremtése a cél egy váratlan baleset, betegség esetére, tegye meg most az első lépést!

* Forrás: Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet: Egészségjelentés 2015

Dicső Inez Viktória
Marketing és kommunikációs osztály
SEO szakértő