A leggyakoribb síbalesetek

Dicső Inez Viktória | 4 perc olvasási idő
Elkerülhetetlen, hogy a síszezon közeledtével ne foglalkozzunk a gyakran előforduló síbalesetekkel, és azok megelőzési módjaival.

Felkészülni, vigyázz, rajt!

Ahogy azt az előző bejegyzésünkben is kiemeltük, rendkívül fontos, hogy már utazás előtt készüljünk a sportolásra, főleg akkor, ha az edzettségi szintünk nem megfelelő. Ehhez használhatunk kifejezetten erre készült applikációt, de a hagyományos módszerek is kiválóak: futás, kerékpározás, különböző erősítő gyakorlatok végzése. Ezek mind javítják állóképességünket.

Fontos: az első nap a szervezetünk nem tud azonnal alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez, és a szokottnál jóval nagyobb igénybevételhez, ezért könnyebben fordulhat elő roncsolódással, töréssel járó baleset. Ahhoz, hogy ezt elkerüljük, a pályára indulás előtt nem maradhat el az előkészítő szárazedzés, bemelegítés.  Ez nem csak az első napra igaz, hanem minden kijövetelre!

Az első nap, sőt, minden alkalommal az első körökben ne a legkeményebb pályákat és szakaszokat válasszuk.

 
A leggyakoribb sérülések

Korábban a bakancsok lazábban tartották a lábfejet, a bokasérülések (bokaficam, bokaszalag-szakadás, bokatörés), illetve a lábszárcsonttörések voltak a leggyakoribb sérülések. Manapság a legtöbb klinika a merevfalú bakancsok megjelenése miatt sípcsonttörést , térdsérüléseket (főként belső térdszalag-rándulást) lát el, de gyakori a hüvelykujj törés, a vállficam, a porcleválás és a keresztszalag-szakadás is. Sajnálatos módon belső sérülések és súlyos fejsérülések is egyre gyakrabban fordulnak elő.

 A fájdalom, a regenerálódással járó idő, és a kellemetlen élmény mellett tetemes orvosi számla is okozhat kellemetlen perceket, amennyiben nem kötünk megfelelő biztosítást utazásunk előtt. Ügyeljünk rá, hogy az általunk választott biztosítás kiterjedjen a téli sportok veszélyeire is.

 

Hogyan csökkentsük minimálisra a baleset kockázatát?

  • Pihenjünk eleget! Így a figyelmünk kevésbé lankad, reflexeink megfelelően működnek.
  • Melegítsünk be minden kijövetel előtt!
  • Mindig a tudásunknak megfelelő nehézségi szintű pályát válasszunk! Síleckéket nem csak kezdőknek kötelező venniük, de a haladóknak is ajánlott. Minden tudásszintnek megfelelően találhatunk tanfolyamokat.
  • Ne száguldozzunk indokolatlanul, főként ne zsúfolt pályaszakaszon!
  • Az alkohol csökkenti a koncentrálóképességünket, ezáltal növeli a balesetveszélyt, ráadásul értágító hatása miatt a kihűlés veszélye is nagyobb. Felejtsük el síelés mellett!
  • Mindig kössünk megfelelő biztosítást, ami fedezi a téli sportok kockázatait is!

Biztonságos, és kellemes élményekben gazdag síelést kívánunk! :)

Dicső Inez Viktória
Marketing és kommunikációs osztály
SEO szakértő