Környezetbarát otthon a bolygónk védelméért

Allianz Hungária Zrt. | 3 perc olvasási idő

Lakásfelújítás-blogsorozat III. rész

Az elmúlt évek jelentős változásokat hoztak az építészet terén, az energia- és környezettudatosság vált a legfontosabb alapelvvé. 2020-tól uniós megállapodás szerint minden új építésű házra szigorú előírások vonatkoznak, melyekkel csökkenthető az Európai Unió országainak károsanyag-kibocsátása. Régebben épült házak esetében is van lehetőségünk a korszerűsítésre, az új technológiák beépítésével pedig hosszútávon nemcsak a Földet óvjuk, hanem a pénztárcánkat is.

 

Első lépések

Érdemes kicsiben kezdeni, például lecserélhetjük a hagyományos villanykörtéinket LED izzókra. Ezek valamivel drágábban kaphatóak, de energiatakarékos kialakításuknak köszönhetően a következő villanyszámlán máris láthatóvá válik a különbség. A háztartási gépek kiválasztásakor is tartsuk szem előtt az energiahatékonyságot, ezt egyszerűen leolvashatjuk a terméken elhelyezett energiacímkéről. Télen-nyáron gondoskodnunk kell otthonunk komfortos hőmérsékletének fenntartásáról, melyhez elengedhetetlen a megfelelő szigetelés. Leggyakrabban a régi, megfáradt nyílászárókon keresztül szökik ki a levegő, cseréjükkel komoly javulást érhetünk el.

Növények kint és bent

Egy városi lakás levegője rendkívül szennyezetté válhat, a szobanövények azonban képesek javítani rajta, és hangulatunknak is jót tesz, ha körülvesz minket egy kis zöld. Ha van saját kertünk, termeszthetünk fűszernövényeket, zöldségeket, vagy ültethetünk gyümölcsfákat, amelyek hűsítő árnyékában élvezhetjük a nyári szabadságot. Sokaknak gondot jelent a kertimunka, a fűnyírás, a palántázás, másokat megnyugtat, nem vagyunk egyformák. Ha mi nem élvezzük a kerti tevékenykedést, fogadjunk fel egy kertészt, aki gondoskodik róla helyettünk. Próbáljuk elkerülni a külső terek teljes lebetonozását, hiszen ez nyáron felfűti a lakást.

 

Függőágy

 

Az élet forrása

Magyarországon olyan szerencsések vagyunk, hogy a legtöbb helyen jó minőségű, iható víz folyik a csapból. Hiába tudjuk, hogy a készlet véges, mégis ezzel öblítjük a toaletteket, mosunk, fürdünk, mosogatunk. A fogyasztásunkat csökkenthetjük speciális zuhanyrózsa, vagy takarékos WC tartály felszerelésével, ez lehetővé teszi, hogy csak annyi vizet használjunk, amennyire épp szükség van. Ha tehetjük, helyezzünk el néhány hordót, amelyekbe az esővizet tudjuk gyűjteni, és öntözzük vele a növényeinket. Sokan nem tudják, de egy mosogatógép jóval kevesebb vizet enged a lefolyóba, mint egy hagyományos folyóvizes mosogatás. Léteznek olyan modern technológiák, melyek a kézmosás vagy fürdés során elfogyasztott, úgynevezett szürke vizet újra felhasználhatóvá teszik a WC öblítésére.

Napelem

A megújuló energiaforrások közül a napenergia hasznosítása a legelterjedtebb, a fejlett technológiának köszönhetően. A tetőn vagy a kertben elhelyezett panelek a Napból érkező elektromágneses sugárzást egy inverter segítségével árammá alakítják, amelyet felhasználhatunk az elektromos berendezések működtetésére. A rendszer telepítése költséges ugyan, de az újítás villanyszámlánkat akár nulla forintra is csökkentheti, így nagyjából 10 év alatt megtérül a befektetés.

 

Napelem

 

Hőszivattyú

A leginnovatívabb hűtő-fűtő rendszer hőszivattyús technológián alapszik, célja a megújuló energiaforrások maximális kihasználása. Időjárástól függetlenül képes a levegő hőjét felhasználni otthonunk felmelegítésére vagy hűtésére, és a használati melegvíz előállítását is elvégzi. Egyes típusokat ráköthetünk a napelemrendszerre, így akár egy teljes családi ház energiaigényét fedezhetjük megújuló forrásból.

Egy környezetbarát otthon kialakítása összetett feladat, de bolygónk hálás lesz érte. Az Allianz támogatja törekvéseidet, örömmel biztosítja megújult lakásodat.

A következő héten újabb hasznos tippekkel várunk vissza a lakásfelújítás kapcsán, így érdemes figyelemmel kísérned blogunkat. Kövess minket Facebook-on és Instagramon is!