Klasszikus téli sportok
 

Allianz Hungária Zrt. | 4 perc olvasási idő
Legújabb bejegyzésünkben a hagyományosnak mondható téli sportok mellett a kevésbé ismert, ám annál izgalmasabb téli sportágakat is bemutatjuk.

Szánkózás

Történészek kutatásai alapján azt feltételezik, hogy a szánkózás hagyománya egészen a 9. századig, a vikingekig nyúlik vissza, akik közlekedési eszközként használták a szánkók ősét. A sport története a svájci St. Moritzban, a 19. század közepén kezdődött. A városka lakói nemtetszésüket fejezték ki a vakmerő fiatalok lejtős utcákon való csúszkálásának, azonban egy helyi szállodatulajdonos üzleti lehetőséget látott benne, így a polgármester támogatásával kialakított egy szánkópályát mindössze egy kilométerre a várostól. Az első hivatalos versenyt 1883-ban rendezték meg Davosban, Drezdában pedig 1913-ban alkult meg a Nemzetközi Szánkósportszövetség. Itthon népszerű lesiklóhelynek számít a dobogókői, a visegrádi és a zebegényi szánkópálya.
 

Szkeleton

A szkeleton nevét az angol „skeleton”-ról (csontváz) kapta, mivel az eszköz nagyon hasonlít egy lecsupaszított szánkóra. A sport lényege, hogy az alacsony építésű szánon (hason fekve, fejjel a haladási irány felé) a versenyző minél gyorsabban csússzon le egy kanyargó jégcsatornában. A furcsa szánban nincs beépítve irányító vagy fékező eszköz. Az irányítás súlypontáthelyezéssel történik, a célba érkezés után valamilyen biztonsági elemmel (például szivacsokkal) gondoskodnak a versenyző biztonságos megállásról. Először 1928-ban láthattuk téli olimpiai sportágként.
Bob

Hasonlóan a szánkózáshoz és a szkeletonhoz, a bobnak is Svájc a „szülőföldje”. A szánkók faszerkezete hamar megadta magát az erős igénybevétel hatására, ezért a tehetősebbek elkezdtek acélból készült bobokat használni helyettük. Az elnevezés a „bobbing” azaz a lengetni angol szóból származik, mivel az eszközt előre-hátra mozgatják a nagyobb indulósebesség elérése érdekében. 1932 óta téli olimpiai sportág, nők és férfiak egyaránt kettő és négyfős bobokban csúsznak a mesterségesen kialakított jégcsatornákon.
 

Síelés

A síelés az egyik legősibb sport, az első síléc korát 2000-5000 évesre becsülik. Több kőkorszaki barlangrajzot is találtak, ami sílécet használó embert ábrázol. Míg a 18. században elsősorban a harcok során volt fontos a sílécek használata, a 19. században már, mint hobbit, illetve sportot tartották számon. 1843-ban rendezték meg az első síversenyt Tromsöben. Mai napig több sí sportcsaládba tartozó versenyszámot láthatunk a téli olimpián:
Síugrás, sífutás (és ennek a kettőnek a kombinációja, az északi összetett), alpesisízés, síakrobatika, és biatlon.
 

Korcsolyázás

Kőkorszaki őseink a síléchez hasonlóan praktikus okokból kezdték el használni a mai korcsolyák ősét: a jeges területen való gyors és biztonságosabb mozgás utáni törekvés hozta létre ezt a csontból készült eszközt. Kezdetben egy lábon használták, a másikkal lökték magukat a jégen. A középkorban kezdték el fából készíteni a sportszert, és a XIX. század közepén jelent meg az első, teljesen fémből kovácsolt korcsolya, majd az első ipari gyártású acélkorcsolyák is. Az első írásos emlékek szerint Hollandiában használták először nem csak közlekedési eszközként, hanem szabadidős célból is. Ma a téli olimpiákon a következő korcsolya sportcsaládjába tartozó versenyszámok vannak jelen: jégkorong, műkorcsolya, gyorskorcsolya (és annak rövidpályás változata). Ma a világ legnagyobb műjégpályája Moszkvában található, a különböző létesítményekkel együtt több mint 57 ezer négyzetméter kiterjedésű területen 20,5 ezer négyzetméternyi jégfelületet ölel fel.
 

Biatlon

Különleges sportág a biatlon, másnéven sílövészet, ami egy olyan összetett téli sport, amely sífutásból és lövészetből áll. Története összefonódik az öttusáéval, annak rövidített, téli változatának tekinthetjük. Mint olimpiai sportág 1960-ban debütált. A különböző távú sífutó versenyekhez a lövészetek száma igazodik. A leghosszabb táv egyénileg 20 kilométer.
 

Curling

A curling másik nevén jégteke egy csapatjáték, ami 1924-ben mutatkozott be a téli olimpiai játékokon. Bár a skótok a curlinget nemzeti sportnak tartják, eredete nem tisztázott. Az azonban igen, hogy már több mint 450 éve létezik ez a téli sport. A játék során két csapat küzd egymással. A pályán két kijelölt kör alakú mező található, a lényeg pedig, hogy a nyolc-nyolc kihelyezett követ a csapatok a kör közepéhez leginkább közel lökjék a köveket. Tehát az a csapat nyer, amelynek kövei a legközelebb esnek a kijelölt kör középpontjához. Magyarország első curling-csarnokát Budapesten, a Kamaraerdőben nyitották meg.

Amennyiben kedvet kaptál a klasszikus téli sportok egyikéhez, és külföldre utazol, ne felejtsd el időben megkötni a téli vagy extrém sportoláshoz kialakított utasbiztosítást, így biztos nem fog a kaland „félrecsúszni”!