Készítsd fel lakásodat a baba érkezésére!

 

 
 
Dicső Inez Viktória | 3 perc olvasási idő

Nem sokára itt a baba, vagy már meg is érkezett? Felelősségteljes és gondos szülőként szeretnéd a lakást a kicsi számára is biztonságos és nyugodt környezetté varázsolni. Segítünk! Itt az ideje, hogy felkészülj a váratlan helyzetekre. Mutatjuk, mire érdemes odafigyelned.

 
 

1. Alapanyagok

A bútorok, textilek megválasztásakor törekedjünk a természetes anyagok választására. Ilyen a fa, a pamut, gyapjú. Ez azonban nem feltétlenül igaz a személyes ajándékokra. A kézzel készült játékok, ajándéktárgyak bár nagyon aranyosak tudnak lenni, egyben veszélyt is hordoznak, hisz nem baba-barát anyagokat is használhatnak az elkészítésükkor: kézzel felvarrt gombok, díszek.. Ezek könnyen leszakadhatnak, és a baba  lenyelheti, fulladást okozhat. Mind a játékok alapanyaga, mind a díszítéshez használt festékek tartalmazhatnak egészségre ártalmas összetevőket. Ragaszkodj a megbízható forrásból származó, kifejezetten babáknak gyártott játékokhoz!

2. A baba mozgástere

Alapvető, hogy amikor a baba mászni kezd az általa elérhető helyekre él-és sarokvédőt helyezzünk el a lakásban (asztalok, szekrények stb.). Emellett minden egyes konnektorra helyezzünk biztonsági konnektorvédőt, nehogy a baba bele tudjon nyúlni, amikor már a mászással kísérletezik. A lakás egész területén ügyeljünk arra, hogy a baba élettere el legyen különítve az égési sérüléseket okozó berendezésektől pl. a radiátoroktól, konvektoroktól, tűzhelytől. Lehetőség szerint az elektromos eszközöket, mint a televízió, a számítógép, minél távolabb helyezzük el a szobájától/kiságyától.

 

3. Tárgyak, amire mindenképp ügyeljünk

Egy kisbaba esetén szinte kimeríthetetlen a „veszélyes tárgyak tárháza”, azonban kis odafigyeléssel, sokkal biztonságosabbá tehetjük lakásunkat. Ilyen például az elérhető magasságban lévő asztalokon, polcokon elhelyezett tárgyakról való gondoskodás. Amennyiben középre rendezzük vagy elzárjuk, magasabbra pakoljuk ezeket a veszélyes tárgyakat, megszűntetjük a lelógó terítőket, zsinórokat, elkerülhetjük, hogy a baba leszedje, magára rántsa ezeket, ezzel veszélyeztetve saját testi épségét.

A dekorációs tárgyakra szintén érdemes odafigyelni. Például az illatgyertya, díszkavics, díszhomok, ezeket szintén elérhetetlen helyen tároljuk, amennyiben ragaszkodunk hozzájuk. A díszpárnákkal szintén óvatosan bánjunk, főleg, ha azok zipzárasak, gombbal záródóak. Mivel a babák előszeretettel mindent a szájukba vesznek, a zipzár sem kivétel ez alól: nem elég, hogy a festék lepereghet, egy régebbi, vagy nem túl jól minőségi darabnál lehetséges, hogy nincs megfelelően rögzítve, leválhat, ami komoly fulladás veszélyt jelent. Ez igaz az összes zipzáras tárgyra, ruhadarabra is, így ezeket kerüljük!

Nézzük meg szobanövényeink elhelyezését is és lehetőség szerint rakjuk őket magasabbra, ahol a baba nem érheti el. Érdemes megvizsgálni, hogy melyek közülük a mérgező növények. Ha találunk olyat közöttük, amelynek a megkóstolása, megrágása egészségre ártalmas, azokat inkább ajándékozzuk el ismerőseinknek, barátainknak.

Vizsgáljuk meg, hogy a gyógyszerek, háztartási vegyszerek tárolása mennyire biztonságos. A már tipegő babák esetén érdemes ezeket zárható szekrényben elhelyezni, hogy az állandóan pakoló és mindent felfedezni igyekvő gyerek ne férhessen hozzá.

Egy gyerek fantáziája azonban kimeríthetetlen, mindig olyat fog tenni, amire még álmunkban sem gondoltunk volna. Ilyenkor jól jöhet a lakásbiztosításod mellé kötött balesetbiztosítást is! 

 
Dicső Inez Viktória
Marketing és kommunikációs osztály
SEO szakértő