Kerti balesetek – mit fedez a biztosító?

Allianz Hungária Zrt. | 4 perc olvasási idő
Mielőtt a természet téli álomba merül, bőven akad tennivaló a kertekben, kicsiben és nagyban egyaránt. Talán eszünkbe sem jut, de otthonunk biztonságában is előfordulhatnak balesetek, melyek azonban megfelelő óvintézkedésekkel könnyedén elkerülhetők.


Enyhébb sérülések

Egyik kerttulajdonos sem maradhat ki a levélhullás okozta „izgalmakból”. Érdemes bevonni az egész családot a munkába, így hamarabb végzünk, és a gyerekek is megdolgoznak a zsebpénzükért. A lehullott faleveleket zöldhulladék-gyűjtő zsákokba szoktuk rakni, amelyek megtöltve igen nehezek lehetnek. Megemelésükkor igyekezzünk a teljes testünket használni, egyenes háttal leguggolva kevesebb az esélye, hogy meghúzódik, vagy becsípődik a derekunk.

Ősszel érdemes elültetni a virághagymákat, egyes gyümölcsfákat megmetszeni, és betakarítani a maradék termést. Az ehhez használatos szerszámokat tartsuk mindig tisztán, óvjuk a rozsdától és élezzük meg ha szükséges, így megóvhatjuk kezünket a vágásos sérülésektől. Mindig viseljünk kesztyűt, mert a sebekben könnyen megtelepszenek a kórokozók, főleg, ha belemegy a föld vagy homok.

 

 

Komolyabb kockázat

A falevelek miatt az ereszcsatorna is tisztításra szorulhat, amihez legtöbbször létra szükséges. Mindig figyeljünk a megtámasztásra, a legjobb, ha egy társunk végig a lábunknál tud maradni, hiszen a létráról való leesés szerencsétlenebb esetben akár csonttöréssel is járhat.

Egy kerttulajdonosnak a fűnyírás már rutinfeladat, mégis minden alkalommal odafigyelést igényel, hiszen lábsérülést okozhatunk magunknak vagy a körülöttünk lévőknek. A fűnyíró a pengéi alá kerülő tárgyakat hatalmas sebességgel képes elrepíteni. Bár kevés az esélye, hogy pont eltalál valakit, jobb az elővigyázatosság.

Az elektromos sövényvágó használata közben akár egy pillanatnyi figyelmetlenség is súlyos sérüléshez vezethet. Viseljünk védőfelszerelést, álljunk stabilan, és ha nedves az idő, inkább halasszuk másnapra a munkát. Előfordulhat, hogy a bokrok eltakarják a kábelt, amit véletlenül szétvághatunk, ilyenkor fokozódik az áramütés veszélye.

Az őszi teendők közé tartozik még a fűtéshez szükséges faanyag felaprítása. Ilyenkor fontos a védőszemüveg viselése, hiszen az apró fadarabok pattanási iránya kiszámíthatatlan, a szembe kerülve egy egészen apró szálka is borzasztó fájdalmat okozhat. A balta használata közben jellemzőek még sajnos a kezet, ujjakat érintő sérülések is.

 

Sövényvágó

 

Köss biztosítást!

Alapvetően a baleset-biztosítások nyújtanak fedezetet az említett kockázatokra. Például csonttörésre köthető kiegészítő biztosítás az Allianz Gondoskodás Programok termékben. A komolyabb baleseteknél szükség lehet műtétre vagy kórházi kezelésre, itt szintén a Gondoskodás Programok műtéti térítésre és kórházi napi térítésre szóló kiegészítő biztosításai jelenthetnek megoldást. A műtéti és kórházi napi térítés fedezetek az Életprogram termékekben is elérhetők.

A lakásbiztosítások esetében a vagyonbiztosításhoz kiegészítőként köthető balesetbiztosítási fedezet, amely nemcsak az otthon történt balesetekre, hanem az egész világra kiterjed. A jelenleg értékesített Allianz Otthonom lakásbiztosításhoz és az Allianz Összhang Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosításhoz köthető balesetbiztosítási kiegészítő múlékony sérülések (ötnapos vagy azon túli kórházi kezelés, csonttörés)  és maradandó egészségkárosodás esetén térít. A fedezet akár a család egészére kiterjeszthető.