Kaméleonok világában

Hogyan éljük túl a bizonytalant?

 
 
 
 
 

Dorn Gabriella | 3 perc olvasási idő
Az utóbbi napokban egyre többet hallunk, olvasunk arról, hogy milyen lesz az „új régi világ”, a következő normális élet, amelybe a vírus utáni időszakban visszatérünk dolgozni, ahol a mindennapjainkat éljük majd. Merthogy várhatóan tartósan átalakulnak a korábban rögzültnek gondolt szokásaink, igazodnak a világunkat átszövő, ezidáig jól működő rendszerek megújulásához. 
Sokunkban merül fel a kérdés, hogy ezen átalakulásban hogyan tovább, illetve miként tudunk felkészülni egy újabb megmérettetésre, mit tehetünk annak érdekében, hogy az „új régi világban” szükséges újfajta gondolkodáshoz, és önmagunk újrafeltalálásához legyen elegendő muníciónk. Az otthoni iroda és oktatás, a hirtelenjében offline-ból online-ná vált jelenlétünk sokunkban felszínre hozott olyan képességeket, amelyekről nem is sejtettük volna, hogy bennünk rejtőznek: kiderült, hogy képesek vagyunk gyorsan alkalmazkodni a technológia kínálta működési megoldásokhoz, képesek vagyunk arra, hogy annak előnyeit a hasznunkra fordítsuk, tudunk valóban empatikusan együtt gondolkozni és értéket teremteni, online felületen tartani  a kapcsolatot a munkatársainkkal, barátainkkal, családtagjainkkal, felelősen gondolkozni, hogy csak néhány példát emeljünk ki a sok közül.
 
Intenzív kurzuson vettünk, veszünk részt, amelynek keretében folyamatosan tanulunk, adaptálódunk. Olyan tananyagot tesztelünk és fejlesztünk élesben, amelynek keretrendszerét és mélységeit közösen fedezzük fel, együtt alakítjuk, így készülünk a jövőre. De vajon mely képességek, készségek lesznek fontosak a jövőben a sikeres, örömteli boldogulásunkhoz? Mire kell ügyelnünk a jövő generációjának nevelése során? Lesznek-e egyáltalán biztos pilléreink a bizonytalan jövőben?
 
Biztosítóként különösen fontos, hogy felkészüljünk ezekre a kérdésekre. Azaz arra, hogy mire lesz szükségünk az új világunkban. Biztosítói létünk alapja a megelőzés, illetve a váratlan helyzetekre történő felkészülés. Az pedig látszik, hogy váratlan helyzetekben nem lesz hiány a jövőben, s ezek közös kezelése elengedhetetlen. Együtt kell tehát megtalálnunk, és tökéletesítenünk a túléléshez szükséges készségeinket.

Művelt kaméleonok

A téma szakértője, Nemes Orsolya generációkutató, a Generációs mítoszok - Hogyan készüljünk fel a jövő kihívásaira? című könyv szerzője szerint (a vele készült videó az oldal alján látható) kulcsfontosságú lesz az alkalmazkodási képesség kialakítása: kaméleonokként, rugalmasan kell tudnunk alkalmazkodni a változáshoz, és persze az is fontos, hogy mindemellett boldogok is legyünk.
 
Ebben a folyamatban segít, ha stabil a személyiségünk, így a változások is kevésbé érnek minket váratlanul, és nem taglóznak le bennünket annyira. A stabil személyiség alapját az emberi kapcsolataink és az azokból szőtt védőháló képezi. Akik tudják, hogy van egy háló mögöttük, amely elkapja őket, ha hibáznak, ismerik önmagukat, mernek kockáztatni, és képesek kapcsolatot teremteni, azokat egy bizonytalan világ kihívásai kevésbé viselik meg. A jelenlegi járványhelyzet egyben rendkívüli lehetőséget is jelent arra, hogy még szorosabbá szőjük e védőhálót a családunk, a szeretteink és a munkatársaink köré.
 
A sikeres alkalmazkodás másik lényeges eleme a korszerű tudás. Szükségünk van komoly szakértelemre, széles körű tudásra, műveltségre, hogy a meglévő ismereteinket bármikor képesek legyünk újszerű, kreatív módon felhasználni. Ez teszi lehetővé, hogy lépést tudjunk tartani a változásokkal, és képesek legyünk arra, hogy időről időre újra feltaláljuk önmagunkat. A kreativitás, az innováció és a műveltség kéz a kézben járnak: nem működhetnek egymás nélkül. Ahhoz, hogy kreatívak lehessünk, szükségünk van azokra az építőkockákra, amelyekből innovatívan tervezhetünk vagy újratervezhetünk.
 
A sikeres boldoguláshoz szükséges képességek, készségek listája, azok sorrendje időszakosan változik. A szakértő szerint a jelenlegi járvány például olyan tulajdonságok jelentőségét húzta alá, mint az empátia, a közösségben való gondolkodás és nem utolsó sorban pedig a felelősségvállalás. Ezek szerepe várhatóan felértékelődik a mostanihoz hasonló bizonytalan, előre kiszámíthatatlan helyzetek sikeres kezelésében, legyen szó lokális, vagy globális kihívásról.
 
Generációkon átívelő tanulás

Nemes Orsolya szerint mindezen változások csak az idősebb generációk számára változások, a most születő gyerekek, a „K”-generáció számára ez a világ már olyan lesz, amilyenné most együtt formáljuk. Az emberiségnek helyi szinten és globálisan végig kell gondolnia, hogy miként tudunk fenntartható működésre átállni, amely nem terheli túl a környezetünket, csökkenti az egyenlőtlenségek mértékét és lépést tud tartani a technológia térhódításával. E közösen kialakított jövőnek egy biztos pontja lesz: a változás és az ahhoz való alkalmazkodás szükségessége. Ez utóbbi sikerének egyik titkos összetevője pedig a tudásban és annak megszerzésében rejlik. Agyunkat és magunkat az élethosszig tartó tanulásra kell programoznunk, ami egyben azt is jelenti, hogy az oktatás-nevelés területe sarokkő lesz a jövőben. De mitől lesz jövőálló az oktatás? Hogyan illeszkedik a jövő oktatása és a munka világa egymáshoz? Ezekre a kérdésekre keressük a válaszokat a következő blogposztunkban, melynek vendégszakértője Zeitler Ádám, a Milestone Intézet alapítója lesz.

A koronavírussal foglalkozó aloldalunkon megtaláljátok az Allianz-cal kapcsolatos legfontosabb biztosítási információkat.
Tartsatok velünk, fedezzük fel együtt a jövőt!

Allianz Hungária. A jövőről egyszerűen.