Jó, ha tudod: Bodrinak is kell útlevél!

 

Horváth András Béla | 4 perc olvasási idő

Január 10. óta az Allianz utasbiztosításainak platina csomagjai már kutyánkat és macskánkat sem hagyják figyelmen kívül, ha sürgősségi ellátásra lenne szükség külföldön*.

Ennek kapcsán azonban számtalan kérdésünk adódott egykori – vagy éppen jelenlegi gazdiként – hogy mit is kell tennünk, ha kisállattal vágunk neki egy utazásnak. A válaszokkal a 2006 óta Érden működő, teljes körű kisállat-ellátást végző Kutyabaj-Macskajaj (http://www.kutyabajmacskajaj.hu/) rendelő orvosa Dr. Herendi György állt rendelkezésünkre, aki két kollégájával együtt mindenre kiterjedő gondozást nyújt nap mint nap klientúrájának. Repertoárjukban sebészet, belgyógyászat, műszeres diagnosztika, szűrő- és labordiagnosztikai vizsgálatok végzése, szemészet, fogászat, szülészet, bőrgyógyászat is szerepel. A legfontosabb kellék egyértelműen kedvencünk állatútlevele, de hogy ezen kívül mire érdemes figyelni, azt a szakértő árulja el.

– Érdemes elmenni egy kivizsgálásra utazás előtt még akkor is, ha minden rendben van?

Dr. Herendi György Tulajdonképpen nemcsak érdemes, de kötelező is, hiszen az Európai Unió országaiba kisállat, háziállat csak állatútlevél birtokában utazhat, és ezen okmány kiállítása az állatorvos jogköre. Emellett az állatútlevél kiállításához szükséges gondoskodni az állat, jellemzően – kutya – azonosíthatóságáról, vagyis chipeléséről is, ha ez eddig nem történt meg. Az Európai Unió előírja az állat egyértelmű azonosítását. Ez két módon történhet: az egyik a 2011. július 3. előtt alkalmazott és tisztán olvasható tetoválással, illetve ez után már csak transzponderrel vagyis az előbb említett mikrochip-beültetéssel. Ezen kívül szükséges egy utazást megelőző állatorvosi vizsgálat is, ami igazolja, hogy az állat egészséges és utazhat.

– Léteznek külön védőoltások bizonyos utazásokhoz, vagy kisállat esetében a kötelező oltások megléte elegendő? Ha szükség van speciális oltásokra, mennyivel előtte tegyük ezt meg?

Dr. Herendi György Utazáshoz elég a kötelező oltások megléte, ez alatt értem az érvényes veszettségoltást. Amennyiben nem uniós országba utazunk, hazafelé – a schengeni határ átlépéséhez – azonban szükség lesz egy veszettségre vonatkozó ún. ellenanyag-titrálási vizsgálatra, aminek a folyamatát célszerű a kiutazás előtt időben elkezdeni. A vizsgálathoz elengedhetetlen vérmintát legkorábban harminc nappal a veszettségoltás után lehet levenni. Az eredményt pedig a tulajdonos 2-3 hét múlva kapja kézhez. Az igazolás mindaddig érvényes, amíg a veszettség oltási sorozata nem szakad meg, tehát az éves lejárata előtt megismételtük az oltást. Ez a vizsgálat azt szolgálja, hogy állatunk rendelkezik megfelelő ellenanyagszinttel a veszettség vírusa ellen. Néhány ország – például Finnország, az Egyesült Királyság, Málta, Írország – megköveteli, hogy a területére való belépés időpontja előtt 48-120 óra között Echinococcus elleni féregtelenítő kezelést kapjon az állat. Az állatorvosnak ezt is rögzíteni kell az útlevélben.

– Az állatorvosunk tud nekünk segíteni bármiben az utazás előtt, ha mással nem, információval? Vannak esetleg más szervek, amelyeket ilyenkor fel kell keresnünk?

Dr. Herendi György Természetesen tudunk segíteni bármilyen utazással kapcsolatos kérdésben, érdemes tehát konzultálni állatorvosunkkal az utazás előtt. Mivel országonként változhatnak a szabályozások érdemes a Magyar Állatorvosi Kamara honlapján tájékozódni a friss információkról. 

– Készüljünk bizonyos gyógyszerekkel baj esetére? Vannak általános gyógyszerek állatok számára, és ha vannak, mire lehet szükségünk?

Dr. Herendi György Stresszoldóval és nyugtatóval mindenképpen készüljünk, főleg akkor, ha kisállatunk eddig még nem utazott, vagy a legutóbbi utazása óta hosszabb idő telt el. Kötszer, sebtapasz szintén nem árt, ha van nálunk. Széntabletta, bélfertőtlenítő ugyancsak jól jöhet, a stressz ugyanis gyakran hatással lehet az állat emésztésére, ezeken a tüneteken pedig a legkönnyebben az említett szerekkel segíthetünk. Az emberek számára készített sebkötöző szerek az állatok számára is használhatók. Ha autóval utazunk hosszabb távra, nem árt felkészíteni a kisállatot erre, a vakáció előtt többször beültetni az autóba, hozzászoktatni; figyelni, hogy milyen hatással van rá. Jóval az utazás előtt célszerű megismertetni például azzal a dobozzal, amelyben utazni fog, a lényeg, hogy a lehető legkevesebb változás érzékelje. Praktikus például a kedvenc játékáról is gondoskodni az autóban, hogy minél könnyebben megnyugtassa magát, és ezzel is növeljük a biztonságérzetét. Ami a macskákat illeti ők jobban kötődnek a környezetükhöz, tehát territoriális állatok. Számukra egy utazás sokkal nagyobb stressz-forrás lehet, mint egy kutya estében. Ez utóbbiak gazdájuk jelenlétében jobban alkalmazkodnak az új helyzetekhez.

– Vigyük magunkkal az állat szokásos tápját, vagy eheti azokat a dolgokat, amelyeket az úti célunkon vásárolunk?

Dr. Herendi György Mindenképpen vigyük magunkkal a megszokott tápját, mindig legyen kellő mennyiségű friss vize, ezek mind-mind hozzájárulnak ahhoz, hogy megőrizze nyugalmát, kényelmét. Törekedjünk arra, hogy minél inkább otthon érezze magát, és erre a táplálkozásával is tudunk hatást gyakorolni.

– Ha repülővel utazunk, mit tehetünk annak érdekében, hogy az állat is stressz-mentesen, kényelmesen viselje?

Dr. Herendi György Minél több információ áll rendelkezésünkre az utazásról, annál könnyebb felkészülnünk az útra. A repüléssel kapcsolatban konkrétan arra gondolok, hogy szerezzünk információt arról, hogy az adott légitársaság milyen szabályok szerint szállít állatokat. Kisméretű állatot például bizonyos társaságoknál a fedélzeten, kézipoggyászként is szállíthatunk, bizonyos, társaságonként eltérő méretbeli és súlykorlátozások mellett. Itt azonban visszautalnék az egyik előző válaszra, ha új hordozóval akarjuk utaztatni kedvencünket, előtte mindenképp ismertessük meg vele, hiszen egy olyan eszközben, amely teljesen új számára csak csökkentjük a komfortérzetét.

Azonban felhívnám a figyelmet arra, hogy az úgynevezett fapados járatok többsége nem vállal állatszállítást, így az utazás tervezésekor erre is érdemes figyelni.

– Mire figyeljünk, ha olyan helyre utazunk, ahol nagyon meleg van és tűz a nap?

Dr. Herendi György Nagyjából minden úti céllal kapcsolatban érvényes, de a melegebb helyeken fokozottan igaz, hogy mindig legyen friss vize az állatnak. Gondoskodjunk arról, hogy árnyéban tartsuk vagy hűtsük valamilyen módon testét, például locsoljuk le hideg vízzel. Ezen kívül, ha autóval utazunk, ne hagyjuk egyedül kedvencünket a bezárt autóban! Sokkal könnyebben hőgutát kapnak, mint az emberek, a hőcseréjük másképp működik, sokkal érzékenyebbek ezekre a változásokra.

– Mit gondol a kutya tengerben való fürdéséről? Mi az, amire ilyenkor figyelni kell?

Dr. Herendi György A kutyák tengerben való fürdetése nem aggályos, ugyanakkor arra érdemes figyelni, hogy lehetőleg két-három óránál többet folyamatosan ne tartózkodjon a vízben, mert játék közben nagy mennyiségű tengervizet ihat, ami már okozhat nála problémákat. Ezek jellemzően olyan tünetekben jelentkeznek, mint a hányás, hasmenés, levertség, fokozott vízfogyasztás, és ennek folyományképp fokozott vizeletürítés. Extrém esetben még a halálát is okozhatja. Itt is fontos az állandó ivóvíz biztosítása, hiszen ilyenkor megnő az igénye. Érdemes a fürdőzés után a sót egy zuhanyzással lemosni kedvencünkről.

 – Mik a tapasztalatai, létezik olyan kutyafajta, amely érzékenyebb az utazásokra, amellyel kapcsolatban ön egyáltalán nem ajánlja, hogy magunkkal vigyük?

Dr. Herendi György Elsődlegesen inkább idegrendszerbeli eltérés van kutya és kutya között, ezek pedig elsősorban az egyedek sajátosságai. Azt mindig a gazdi tudja a legjobban, hogy kedvence milyen típusú, mennyire nyugodt új helyzetben, megváltozott környezetben, és ezáltal melyikük érzékenyebb az utazásokra. A rövid orrú kutyafajták, mint a francia vagy angol bulldogok, illetve a mopszok nem a stressznek vannak jobban kitéve, hanem az eltérő légutaik miatt a meleg okozta hőtorlódásnak, az esetleges hőgutának, és az ezzel járó állapotváltozásoknak. Esetükben ezekre kell jobban odafigyelni.

– Mennyire tudatosak a kisállattartók? Mennyire jellemző, hogy utazás előtt bejelentkeznek önhöz?

Dr. Herendi György Szerencsére azt mondhatom, hogy egyre gyakrabban kérnek tanácsot utazás előtt, és ennek kollégáimmal együtt örülünk, hiszen a gazdik tudatosságával együtt a jól tartott kisállatok száma is növekszik. Mindenkit csak biztatni tudok arra, hogy ha kisállattal utazik és információra van szüksége, forduljon bátran állatorvosához!

* A pontos részletek megtalálhatóak az egyes termékek Általános Szerződési Feltételeiben.

 

Horváth András Béla
Marketing és kommunikációs osztály
Kommunikációs specialista