Lelaktad, unod vagy újat vásároltál? Így vágj bele a lakásfelújításba!

Allianz Hungária Zrt. | 3 perc olvasási idő

Lakásfelújítás-blogsorozat I. rész

Akár meglévő otthonodnak van szüksége egy kis frissítésre, akár egy új otthont szeretnél saját igényeidre szabni, íme néhány hasznos tipp, hogyan érdemes belekezdeni.

Ha az ötlet megvan, jöhet a terv!

Manapság elég könnyen találhatunk inspirációt ha stílusváltáson gondolkozunk. Böngészhetjük a képeket az interneten vagy magazinokban, a nagyobb áruházakban pedig körbejárhatunk egy egész szobát vagy akár egy kis lakást, amely az adott dizájnnak megfelelően került kialakításra. Vázoljuk fel, miken szeretnénk változtatni és mi fér bele a költségkeretünkbe. Ha már egyszer „szétbombázzuk” a lakást, érdemes minden hibát kijavítani, hogy ne kelljen néhány hónap vagy év múlva ismét kitenni magunkat az ezzel járó kisebb felfordulásnak. 


Mit lehet és mit nem?

Mielőtt teljesen átadjuk magunkat az álmodozásnak, győződjünk meg róla, hogy mik a lehetőségeink. Például kiderülhet, hogy mégsem nyithatjuk egybe a konyhát a nappalival, mert az a bizonyos fal statikailag fontos szerepet tölt be. Sok mindent elvégezhetünk mi magunk is, például egy laminált padló lerakása a barátok segítségével jó móka, de biztonságunk érdekében a nagyobb munkákkal inkább bízzunk meg egy szakembert. Érdemes körbe kérdezni az ismeretségi körünkben, és az ajánlott vállalkozóktól bekérni árajánlatokat. 

Milyen szakemberekre lehet szükség?

Egy nagyszabású felújítás esetén sok a feladat, és mind-mind különböző szakértelmet kíván. Bár árban borsosabb lehet, sok idegeskedéstől kímélhetjük meg magunkat, ha egy generálkivitelező csapatot kérünk fel. Így nem kell minden vállalkozóval külön időpontot egyeztetnünk, szép folyamatosan tud haladni a munka. A szobák harmóniájának kialakítását egy belsőépítész kezébe adhatjuk, aki komoly statikai és gépészeti tudással rendelkezik, így segít a terek átalakításában, megtervezi az optimális világítást vagy akár a konyhabútort, beépített szekrényt és még sok mást. Ha nincs szükségünk nagyobb átalakításra, de mégis ízlésesen és stílusosan szeretnénk új arculatot adni jelenlegi vagy leendő életterünknek, érdemes egy lakberendező segítségét kérni. 

 

Hova rakjam addig a bútorokat? És mi menjünk vagy maradjunk?

A munka nagyságától függ, hogy maradhatunk a lakásban a felújítás alatt, vagy esetleg ideiglenesen találnunk kell egy másik helyet magunk és a személyes tárgyaink számára. Ha csak egy festésről van szó, a berendezést elég a szoba közepére tolni és letakarni, de egyéb esetekben szükséges lehet az ideiglenes elszállíttatásuk. A munkálatok befejezéséig bérelhetünk kisebb raktárhelyiséget, de a legjobb, ha egy barát vagy rokon be tudja fogadni a bútorainkat és esetleg még minket is.

Ugyan egy lakásfelújítás sok idegeskedéssel járhat, időnként érdemes belefektetni, hiszen hosszútávon kifizetődik az erőfeszítésünk. Mivel így otthonod értékét is növeled, vizsgáltasd felül meglévő lakásbiztosításodat, kollégáink készséggel állnak rendelkezésedre!

A következő héten újabb hasznos tippekkel várunk vissza a lakásfelújítás kapcsán, így érdemes figyelemmel kísérned blogunkat! Kövess minket Facebook-on és Instagramon is.