Így készítsd fel autódat a sítúra előtt!

 
 
 
 
 
 

Horváth András Béla | 4 perc olvasási idő
Bár a tél itthon eddig viszonylag kevés havat hozott, január vége február eleje még bőven beletartozik a síszezonba. Amennyiben saját autóval vágunk neki a külföldi kalandnak, az alábbi szempontokat mindenképpen fontoljuk meg.

Nem csak 7 fok alatt…

Országhatáron innen könnyű dolgunk van a téli gumiabronccsal kapcsolatban, ugyanis használata nem kötelező, de minden autós kívülről fújja a hétfokos szabályt, vagyis ha a hőmérséklet tartósan +7 °C alatt van, a nyári gumi már nem biztonságos. Ami a hóláncot illeti, hazánkban ritka, hogy szükség volna rá, de ha az időjárás úgy hozza, akkor a kijelölt útszakaszon táblák mutatják ennek szükségét. Külföldön nagyon eltérő szabályozásokkal találkozhatunk, ezért efelől mindenképp tájékozódjunk! Sok helyen (például Belgiumban, Hollandiában, Lengyelországban, vagy Dániában) a magyarhoz hasonló szabályok várnak minket. Ausztria és Szlovénia frekventált úti cél, és mindkét szomszédunk megköveteli a téli gumi használatát, ráadásul egyaránt novembertől április közepéig.

Olaszország síelés szempontjából érdekes régiója az északi rész – Lombardia és a svájci határnál található Aosta-völgy – október közepétől április közepéig tartja kötelezőnek mindkét téli kiegészítőt, és ezeket közúti ellenőrzés keretén belül külön vizsgálhatják. Franciaország szabályozása vegyes, hiszen a téli gumi nem, a hólánc viszont kötelező elem, és ehhez hasonlít Románia is: a téli gumi mindenhol, a hólánc csak a hegyekben elvárt. Dél-keleti szomszédunknál ráadásul, aki úgy okoz balesetet télen, hogy nincs az autóján az évszaknak megfelelő abroncs, a kártérítés és a saját költségei megfizetésén felül még büntetésre is számíthat. Németországban ebben a témában is nagyobb szabadságot kapunk, mivel sem a téli gumi, sem a hólánc nem kötelező, de aki saját felkészületlensége miatt balesetet okoz, vagy akár csak akadályozza a forgalmat, külön büntetésre számíthat. Egy szó, mint száz: hiába szembesülünk itthon enyhébb körülményekkel, felelősségteljesen készüljünk fel, nehogy kellemetlen meglepetések érjenek minket. Amellett, hogy az évszaknak megfelelő abroncsokkal szereltük fel gépjárművünket, legyünk tisztában azok állapotával is. Ausztriában– és Szlovákiában tartós havazás esetén – nem elegendő a téli gumi megléte, annak profilját is ellenőrzik, és annak 4 milliméternél mélyebb barázdákkal kell rendelkeznie.

Inkább előtte!

Amennyiben az utazásunk után esedékes lenne az időszakos szerviz, vigyük el az autót előtte, a szakemberek ugyanis könnyen észreveszik és javítják azokat a hibákat, amelyek egy extrém, vagy akár csak a fokozottnál nagyobb igénybevétel esetén veszélyforrássá válhatnak. A műhelyből frissen kihozott autóknál az alapvető 4F (fékek, futóművek, fényszórók, folyadékszintek) mindenképp ellenőrzésre kerül, és átnézik a biztonságtechnikai eszközöket is. Az akkumulátor állapota, a hűtőfolyadék fagyási pontja és a szélvédőmosó egyaránt olyan tényezők, amelyeknek ellenőrzéséről kockázatos megfeledkezni.

Készletbesöprés!

Ha a szerviz már végzett, mi jövünk, arról ugyanis nekünk kell gondoskodni, hogy az autó fogyó eszközei, az izzókészlet, a vontatókötél, a gumijavító szett, az itthoni családi hosszúhétvégék, vagy az ismerős költöztetése miatt kivett pótkerék rendelkezésre álljanak.  Egy esetleges kerékcseréhez szükséges szerszámokat, illetve azok állapotát mindenképpen vizsgáljuk meg! Néhány könnyen és gyorsan hozzáférhető és fogyasztható, mégis tápláló élelmiszer, folyadék (víz, és egy termoszban meleg tea), takaró és egy kisebb hólapát sem árt, ha van az autóban, mert fennáll a lehetősége, hogy egy közlekedési torlódás, elakadt autók vagy baleset miatt hosszabb időre az autóban ragadunk.

Vigyük magunkkal a józanságunkat!

Legyünk megfontolt sofőrök, törekedjünk arra, hogy minél kevesebb hirtelen irányváltással közlekedjünk, lehetőleg állandó, a körülményeknek megfelelően biztonságos sebességtartományban haladjunk. A biztonsági övről a hosszabb utak során se feledkezzünk meg, a mobiltelefont pedig kizárólag kihangosítva használjuk. Legyen a célnak megfelelő utasbiztosításunk, gondoljunk arra is, hogy biztosításunk kiterjed-e autós assistance-szolgáltatásra, vagy sem. Mi már gondoltunk rá, és a téli utas biztosításunk kiegészíthető erre az esetre is, de amennyiben már rendelkezünk az Autóm gépjármű-biztosítás-csomaggal, erre már nem kell gondolnunk.

Ha mindennel elkészültünk, már csak az Allianz Online Kárstátuszkövető alkalmazásának megismerése van hátra, és teljes mértékben felkészültünk a sívakációra! Az Allianz ezen újdonságával a gépjárművét érintő kárrendezési folyamatát követheti nyomon egyszerűen és kényelmesen.

Horváth András Béla
Marketing és kommunikációs osztály
Kommunikációs specialista