Így kerülhetjük el az online öndiagnosztizálás veszélyeit
 

Allianz Hungária Zrt. | 3 perc olvasási idő
A digitalizációnak köszönhetően ma már bármilyen tünetet érzékelünk magunkon, pár perc alatt megtalálhatjuk a megoldást az interneten. Vagy mégsem? Az információk tengerében könnyű elveszni, ráadásul a világhálón hozzáférhető egészségügyi tanácsok gyakran pontatlanok, ezért fenntartásokkal kell őket kezelni! Bemutatjuk, mely szempontokra érdemes figyelni annak érdekében, hogy elkerüljük a téves öndiagnosztizálást.

Ellenőrizzük a forrást!

Sokan mielőtt orvoshoz fordulnának, az interneten próbálnak választ találni arra, mi okozza tüneteiket, és hogyan lehet megszüntetni azokat. Ez nem minden esetben probléma, azonban veszélyes is lehet! Sose hagyatkozzunk csupán a világhálón olvasott információkra! Ezeket a fórumokat gyakran olyanok szerkesztik, akik nem rendelkeznek megalapozott tudással, és a leírtakat ritkán ellenőrzik egészségügyi szakemberek. Az interneten találhatunk természetesen megbízható orvosi szakcikkeket is, ezeknek a nyelvezete azonban gyakran nehezen érthető számunkra.

 

 

Nézzük a teljes képet!

Az emberi szervezet egy rendkívül komplex rendszer, vannak könnyebben és nehezebben diagnosztizálható betegségek. Csak úgy próbaképpen érdemes rákeresni arra, mi okozhat fejfájást. A vírusfertőzéstől kezdve a mozgásszervi problémákon át a fül-orr-gégészeti vagy szemészeti betegségekig számos kiváltó oka lehet, tehát fejfájás esetén nem feltétlenül leszünk okosabbak a netes találatokat böngészve. Ez esetben mélyebbre kell ásni, amit egy orvos segítségével tehetünk meg. Forduljunk háziorvosunkhoz, aki ismerve életvitelünket és kórtörténetünket, a megfelelő szakrendelésre irányíthat bennünket.

 

Ne ijedjünk meg!

A laikusok tanácsainak súlyos következményei lehetnek mind pszichés, mint testi egészségünk szempontjából, hiszen sokszor olyan következtetéseket is leírnak, amelyek tíz- vagy százezerből egy esetben fordulnak elő, azonban nem hangsúlyozzák kellően ezek valószínűtlenségét. Maradva a korábbi példánál, belefuthatunk abba, hogy egy online portál az agydaganat tüneteként jellemzi a fejfájást. A súlyos betegség gondolata egyeseknél pánikot, szorongást okozhat, miközben lehetséges, hogy egyszerűen ki kellene nyitni az ablakot, mert a szobában lévő elhasznált levegő okozza a fájdalmat.

 

Ne legyünk „kiberchonderek”!

Az utóbbi évtizedekben megjelent problémának már neve is van, a kiberchondria tulajdonképpen a hipochondria modern változata. Azt az állapotot írja le, amikor valaki túl sokat foglalkozik az egészségével, folyamatosan fél, szorong, (félre)diagnosztizálja saját magát ellenőrizetlen, netes tartalmak alapján. 

 

 

Ne nehezítsük az orvosunk dolgát!

Vannak, akik azért választják inkább az online tájékozódást, mert félnek orvoshoz fordulni, kellemetlenül érzik magukat a rendelőkben. A komplikációk elkerülése érdekében azonban amilyen hamar csak lehet, orvoshoz kell mennünk panaszainkkal! Amikor kivizsgáltatjuk magunkat, objektíven kell elmondanunk, mi a gond, mit érzünk. Ott nem az internetes közösség véleménye számít, hanem mi! Egy kis előzetes tájékozódás persze nem árt, sok orvos figyelembe veszi betege megérzéseit, feltételezéseit, de legyünk rugalmasak, és hallgassunk inkább a szakértőre!

 

Járjunk rendszeresen szűrővizsgálatokra!

Számos komoly betegség megelőzhető egy kis odafigyeléssel, egészséges életmóddal és rendszeres szűrővizsgálatokkal! Az Allianznál elérhető egészégbiztosítás kényelmes kereteket nyújt ahhoz, hogy mindenki hozzáférjen a neki megfelelő szűrővizsgálatokhoz magánklinikai körülmények között. Válaszd az Allianz Egészségprogramot, melynek keretén belül rövid idő alatt kaphatsz időpontot orvosi vizsgálatra, elkerülheted a zsúfolt várótermeket, az esetleges hosszú várólistát, és magas színvonalú szolgáltatásban részesülhetsz!

Az Allianz Egészségprogram már elérhető tanácsadóinknál az ország számos pontján. Fiók- és tanácsadókereső online felületünkön ide kattintva megkeresheted a hozzád legközelebbi fiókot és tanácsadót, személyes találkozót egyeztethetsz vagy visszahívást kérhetsz.