Hogyan válasszuk ki a megfelelő sífelszerelést?

Dicső Inez Viktória | 4 perc olvasási idő

Ha nem vagy biztos benne, mi alapján válaszd ki a számodra leginkább megfelelő sífelszerelést, ezzel a bejegyzéssel segíthetünk neked!

Az alapvető kellékek, amik nélkül nem érdemes elindulni a hőn áhított sítúrára—illetve előre ajánlott átgondolni, milyet és honnan lehet beszerezni--a következők: síléc, sícipő, síruházat és védőfelszerelés.

1. Béreljek, vagy vásároljak felszerelést?

Azt, hogy melyik formáját érdemes választani a sífelszerelés beszerzésének, főként egy dolog határoz meg: a pályán eltöltött napok száma szezononként. Amennyiben több hetet is tudunk hobbinknak szentelni, mindenképpen érdemes befektetni saját felszerelésbe. Azonban, ha ez az időtartam átlagosan egy hét, a kölcsönzés ajánlatos. Ha a bérlés mellett döntünk, utazás előtt, itthon is el tudjuk intézni. Ez kényelmes megoldás lehet azoknak, akik szeretnek mindenről időben gondoskodni, illetve anyanyelvükön intéznék a szakeladókkal való egyeztetést a kölcsönzés helyszínén.

A sípályák kölcsönzőinél előnyt jelent, hogy akár minden nap új léceket próbálhatunk ki, attól függően, éppen milyen pályához van kedvünk. A legtöbb helyen utazás előtt, online is lefoglalhatjuk a kiválasztott léceket és bakancsokat. A kölcsönző általában a pálya mellett van, ahonnan fel tudjuk venni reggel, illetve leadjuk a nap végén a felszereléseket, így nem kell bajlódni azok szállításával.

 


2. A megfelelő síléc kiválasztása

A megfelelő síléc kiválasztása elsősorban sítudáshoz kötött: minél merevebb a síléc, annál jobban terhelhető, tehát minél jobb a tudásunk, annál merevebb modellt érdemes választani.
A terhelés két tényezőtől függ: a testsúlytól és a sítudástól. A léc kiválasztásánál mindig ezt a két tényezőt együttesen kell figyelembe venni.
Ha nem kölcsönzünk, hanem vásárolunk és—már nem kezdők vagyunk, érdemes egy kategóriával erősebb lécet választani, mint amilyen a jelenlegi, mert amellett, hogy ösztönzőleg hat, nagy valószínűséggel több szezonon át tudjuk használni.

A síléc megfelelő hosszúságáról azt szokták mondani, hogy állig, vagy orrig érőt érdemes választani, azonban ez függ a síelés stílusától is. A választás előtt mindig kérjük ki szakember segítségét, hogy igényeinknek leginkább megfelelő lécet sikerüljön megtalálni!
 

3. A sícipő kiválasztása

Ahogy a többi téli sportnál, ami speciális cipő viselését igényli, a síelésnél sincs másképp: a legfontosabb, hogy megfelelően tartsa a bokát és a sarkat, ezáltal a lábfej stabil legyen. Emellett persze kényelmesnek kell éreznünk, hisz egész nap azt fogjuk viselni a pályán. 
Ahogy a léceknél, itt is a testsúly és a sítudás a meghatározó, illetve, hogy mire fogjuk használni. 

A boltokban általában ki van rakva mérettáblázat, ami alapján ki tudjuk választani a számunkra leginkább megfelelő cipőt. A sícipők között nem csak a hossz, hanem a lábfej szélessége is számít. A kezdőknek általában puhább cipő kell, azonban a túl puha bakancs nem ad megfelelő alátámasztást. Amikor próbálni megyünk, vigyünk magunkkal egy sízoknit!
 

4. Síruházat

A síruházat kiválasztásánál a kulcs a réteges öltözködés. A kiegészítők mellett, mint a sapka, kesztyű, sál, szemüveg, fontos gondolni az alsóneműre is.
Az aláöltöző elengedhetetlen, mivel a hegyekben teljesen más a hőérzetünk siklás közben.
E fölött érdemes könnyű, és jól szellőző ruhát felvenni, ami direkt téli sportokhoz ajánlott, és megvéd minket a kiszámíthatatlan időjárástól.
Ami az öltözék színét illeti, minél színesebb, minél rikítóbb a ruha, annál jobb, mivel kevésbé olvadunk bele a környezetbe, így kisebb a kockázat, hogy rossz látási viszonyok esetén belénk ütköznek, illetve baleset esetén könnyebben megtalálnak minket a hegyimentők.
 

5. Védőfelszerelés

A biztonság a legfontosabb! Nem csak a téli sportoláshoz ajánlott utasbiztosítás elengedhetetlen, hanem a védőfelszerelés is. A megfelelő méretű bukósisak és gerincvédő nélkül elindulni sem szabad, emellett érdemes sípcsontvédőt, alkar és könyökvédőt, illetve bot-protektort is beszerezni, ha a pályára készülünk.

Dicső Inez Viktória
Marketing és kommunikációs osztály
SEO szakértő