Hogyan kezd el a drónozást?

 

 
 

Németh Krisztián és Quadkopter blog | 5 perc olvasási idő

 

Manapság egyre divatosabb, és egyre több helyen halljuk a drón kifejezést. Ezt a három részes kis leírást azoknak szánjuk, akik már gondolkodnak kipróbálásán, de még nem tudják, merre induljanak el. Alapvetően három nagy kategóriát kell figyelembe vennünk és feltenni a kérdést, hogy mire szeretnénk használni?

 
 
 
 
  1. csak játékra szeretném, nincs semmi komoly célom vele
  2. szeretnék videózni, vagy fényképeket készíteni
  3. verseny drónt szeretnék

Ahogy az első pontban olvasható, már a nevében benne van az elsődleges cél, a játék és az ismerkedés. Ezt a kérdéskört viszonylag gyorsan rövidre lehet zárni, nyugodtan vegyünk bármit, amin szénkefés motorok vannak és nem drágább, mint 10-15.000 forint. Leegyszerűsítve a dolgokat, teljesen mindegy mit veszünk, csak működjön. Hála isten a lehetőségek eléggé leegyszerűsödtek, hiszen már bármelyik plázában, modellboltban vagy bevásárlóközpontban lehet venni ilyen játék kategóriájú drónt. Érdemes felkészülni arra, hogy ezen játék drónok minősége általában nem a legjobb, és nem feltétlenül hosszú távú használatra tervezték őket. Azonban használatuk után tudni fogjuk, tetszik-e nekünk ez a hobbi, vagy sem. Mivel jön a tél, ezért érdemes egy kis szoba drónnal kezdeni, ami pár ezer forintba kerül, és nem sajnáljuk, ha netalántán gyakorlás közben sérül. . Itt igazából maga a gép megismerése és az irányítás kitapasztalása a cél, arra pedig az említett megoldások tökéletesek.

második esetben sincs különösebben nehéz dolgunk, de mi nem ugranánk át az első pontot, mert minimális költség mellett szerezhetünk igen fontos tapasztalatokat. Vannak itt is belépő kategóriák, aminek az irányítása ugyanaz, mint egy szobai kopternek viszont itt egy kis kamerával élőképet kapunk a drón mozgásáról, és fényképeket is készíthetünk.

Az összes komolyabb videós drón egy repülő kamera, az az elsődleges célja, hogy minél jobb felvételeket készítsen számunkra.

 

Ez alatt azt értjük, hogy egy komolyabb drón már képes a saját pozícióját tartani, akkor is, ha mi nem adunk neki parancsot, HD minőségben rögzít, elektromotoros stabilizátort visz magával a kép remegésének csökkentése érdekében, és applikációval vezérelhetőek. Viszont itt már komolyan a pénztárca mélyére kell nyúlni.

Az összes kezdő kamerás drónt választónak viszont javasljuk, hogy tanulmányozza át a jogszabályokat, ugyanis ez a kategória van a leginkább kitéve annak, hogy konfliktusba kerüljünk vele a hatóságokkal. Ezek a gépek nem játékok, gyorsan és messzire mennek, és olyan magasságba is képesek repülni, amelyek más légi járműveket veszélyeztethetnek.

A harmadik eset egyben a legegyszerűbb és legbonyolultabb. Egyetlen kérdéssel kifejezve, hogy milyen gépet vegyünk? Semmilyet. Helyette vegyünk egy jó távirányítót, amit később is tudunk használni, illetve el tudjuk adni, ha mégsem jönne be a drónozás mint hobbi.

Fogjuk meg a távirányítót, dugjuk rá a számítógépünkre, és 10-20 órát szimulátorozzunk nem stabilizált módban (acro), így lesz fogalmunk arról, hogy milyen érzés teljesen szabadon repülni, mindenféle kockázat nélkül. Szerencsére rengeteg, kifejezetten drón repülésre alkalmas szimulátort lehet találni az interneten, amelyek egy része ingyenes, míg mások minimális összegért elérhetők.

Ha már jól megy a szimulátorozás, akkor jött el a versenyzés és az első valódi versenydrón ideje. Két lehetőséged van. Vagy veszel egy kész repképes (RTF-Readyt to Fly vagy ARF-Almost Ready to Fly) drónt vagy külön veszed meg az egyes részeket a vázat, a motorokat, a propellereket és a többit, és magad rakod össze. Nehéz megmondani, melyik a jobb választás, de ha érdekel a drónépítés, bizonyosan a második. Sokaknak a gép megépítése legalább olyan szórakoztató, mint maga a verseny. A másik előnye a saját magad által összerakott drónnak, hogy sokkal többet fogsz tudni a gépedről, ezért könnyebben tudod  javítani, amikor lezuhan vagy ütközik., Ez előbb-utóbb be fog következni, készülj fel rá! Az interneten rengetek oktató videó van mind az összeszerelésről (a következő blog témánkban ebbe fogunk egy kicsit elmélyedni) mind pedig a javításról. De a közösségi médiában is sok olyan csoport van, ami a témával foglalkozik, így ott is tudsz segítséget kérni.