Hogyan készítsünk utazási költségtervet? – 2. rész

 
 

Dicső Inez Viktória | 3 perc olvasási idő
Előző írásunkban már elkezdtük az utazási költségterv összeállítását, amelyhez első körben a legalapvetőbb szempontokat állítottuk össze. Nézzük, milyen további költségekkel kell még számolnunk utazásunk megtervezése során:

Speciális felszerelések

Attól függően, hogy a hegyekbe megyünk túrázni, vagy a tengerpartra utazunk, jó néhány olyan felszerelésre is szükség lehet, amelyet pluszban be kell szereznünk. Ezek megvásárlását is számítsuk bele az utazási büdzsébe. Ilyenek lehetnek például:

  • speciális túrakellékek
  • tengerpartra védőcipő a tengeri sünök ellen
  • snorkeling szemüveg és pipa, stb.

 

Szórakozás

A helyi látványosságok megtekintésére szóló belépők, fotójegyek egy-egy frekventált helyen igen magas áron vásárolhatók meg, ráadásul érdemes fontolóra venni az alábbi lehetséges kiadásokat is:

  1. El akarunk-e menni bármilyen koncertre, színházi vagy cirkuszi előadásra a nyaralás során?
  2. Ha szervezett útra megyünk, ott a fakultatív programokon rendszerint külön díj befizetésével vehetünk részt. Kérdezzünk rá, hogy ezeket tartalmazza-e az utazás díja, hiszen ha nem, akkor például a tevegelést vagy a delfin showt számítsuk hozzá a kiadásokhoz.
  3. Ha tengerpartra utazunk, ott számos olyan szolgáltatás elérhető, amelyek plusz pénzbe kerülhetnek, mint például a sétahajózás, kajakozás, szörfözés, snorkeling. Ezek mind-mind kihagyhatatlan élmények, ezért utazás előtt érdemes tájékozódni az elérhető lehetőségekről és ezek áráról.
  4. Éjszakai élet: ha épp egy nagyobb ünnep vagy fesztivál alkalmával érkezünk az úti célunkhoz, akkor egy-egy éjszakai kiruccanásra is számoljunk költséget, hiszen a klubok belépői, a taxi, illetve külföldön az alkohol többe kerülhet, mint itthon.

 

Ajándékok, szuvenírek

Egy különleges helyről egyszerűen nem utazhatunk haza szuvenírek nélkül. Teljesen mindegy, hogy egy holland fapapucsról, egy mini sörös üveg kulcstartóról vagy egy feliratozott táskáról van szó. Mindemellett ne feledkezzünk meg:

  • a családunkról,
  • a barátainkról, és
  • a közvetlen munkatársainkról.

Mindegyiküknek jól fog esni egy apró figyelmesség, amit a nyaralásról hozunk nekik haza.

Vészhelyzetek

Nézzünk szembe a ténnyel, hogy sajnos a rossz dolgokra is fel kell készülnünk. A tervezés során kalkulálnunk kell olyan költségekkel is, amelyet egy hirtelen fellépő megfázás vagy láz miatt ott kell hagynunk a gyógyszertárban, vagy adott esetben az orvosi ellátásért.

Annak érdekében, hogy utazás közben se a betegségek, se a balesetek miatt ne kelljen aggódnunk, mindig érdemes utasbiztosítást kötnünk. Akkor is, ha 1 hétre utazunk, de akkor is, ha csak néhány napra. Az utasbiztosítás szintén legyen része a költségtervnek, hiszen az is számít, hány főre kötjük, hová utazunk, és az is, hogy milyen céllal (extrém sportolás, vagy csupán városnézés, strandolás).

Bízunk benne, hogy költségtervezési tippjeink hasznosnak bizonyulnak, és segítségükkel könnyedén összeállíthatja útitervét a hozzá tartozó várható költségekkel.

 

Dicső Inez Viktória
Marketing és kommunikációs osztály
SEO szakértő