Konyhai kisgépek otthonunkban—Mire figyeljünk a választásnál?

Dicső Inez Viktória | 3 perc olvasási idő
Robotgép, mixer, mikrohullámú sütő, kenyérpirító… ráadásul még csak a lista elején járunk. Mára rengeteg háztartási kisgép áll rendelkezésünkre, hogy megkönnyítse mindennapjainkat. Érdemes azonban körültekintőnek lennünk a vásárlásnál, mivel nagyobb kárt is okozhatnak, mint örömöt!

A háztartási kisgépek veszélyforrások is lehetnek!

Köztudott, ha az étolaj túlhevül, esetleg elkezd lángolni, először ki kell kapcsolnunk a tűzhelyet, majd egy fedővel letakarnunk az égő edényt. Semmiképp sem használhatunk vizet az oltáshoz!

Elektromos kisgépeink használatánál is körültekintőnek kell lennünk. Ha véletlenül nem odavaló tárgyat rakunk a mikrohullámú sütőbe, az felrobbanhat, és rosszabb esetben szétfeszítheti a készüléket is. Ne melegítsünk a mikróban többek között fémet (alumínium fóliát sem), egyszer használatos műanyagot, hungarocell dobozt, aranyozott, fémezett szélű evőeszközt, és tojást is csak megfelelő eszközzel próbáljunk főzni, mivel szétrobban. 2009-ben hazánkban egy „felelőtlen mikrózás” kétmillió forintos kárt okozott egy családnak.

 

 

Minden, ami árammal működik, kigyulladhat!

A régebbi konyhai robotgépekben és kézi mixerekben fázisjavító kondenzátor található, ami folyamatosan hálózatra kapcsolva megadhatja magát, és akár tüzet is okozhat. Mindig áramtalanítsuk a készüléket használaton kívül!

A tea- és kávéfőzők esetében fontos tisztában lennünk azzal, hogy a piacon, vásárokban, és kisebb, ismeretlen eredetű termékeket árusító boltokban található olcsóbbnak tűnő megoldás nem biztos, hogy kifizetődő.

A minőségi kisgépek esetén, ha nem kapcsoljuk le magunktól őket, átkapcsolnak melegen tartásra, vagy kikapcsolnak. Azonban az egyszerűbb termékekben csupán egyetlen hőkorlátozó van (már ha van egyáltalán), ennek hiányában pedig a fűtőszál nagyon hamar túlmelegszik, jobb esetben csak a készülék, rosszabb esetben az egész lakásunk láthatja ennek kárát.
 

Ne hagyjuk felügyelet nélkül pirítósunkat!

Legalábbis a készítés alatt semmiképp sem. A legtöbb kenyérpirítóban sincs megfelelő túlmelegedés gátló, így ha a begyömöszölt kenyeret túl sok ideig hagyjuk „pirulni”, a megszáradt kenyér könnyen lángra kaphat. Innen már csak egy lépés, hogy a felette lógó függöny is kigyulladjon, majd a tűz átterjedjen a lakás egészére.
 

Jó tanácsok:

  • Kizárólag engedéllyel rendelkező, megbízható kereskedőtől vásároljunk minőségi háztartási kisgépet!
  • Sose hagyjuk felügyelet nélkül működésben lévő készülékeinket, a használat befejeztével áramtalanítsuk őket!
  • Ne feledkezzünk meg a lakásbiztosításról! Fedezetet nyújthat, amennyiben mégis megtörténik a baj. Most konyhashop.hu kupon-t adunk minden online kötött lakásbiztosításunk mellé. :)
Dicső Inez Viktória
Marketing és kommunikációs osztály
SEO szakértő