Retinaszkenner, robotasszisztencia, természetes energiaforrások – ilyen lesz egy átlagos nap 2040-ben?

 
 
 
 
 
 
 

Dicső Inez Viktória | 4 perc olvasási idő

"Szóval, milyen állapotban keltem ma reggel?" - kérdezed a tükörtől a fürdőszobában reggel 6:30-kor.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
"Minden rendben, Maria, akár indulhatsz is. " – válaszolja Mark, a virtuális asszisztensed a füledbe.
De te ezt már amúgy is tudtad. A hálóba és a fürdőszobába beépített diagnosztikai rendszerek és érzékelők folyamatosan figyeltek téged, és láthatatlan orvosi ellenőrzéseket végeztek rajtad, míg aludtál, kiszálltál az ágyból, használtad a fürdőszobát, zuhanyoztál és felkészültél az elkövetkező napra.
2040. február elseje van. Elkezdődött egy újabb nap a robot-asszisztenciával ellátott okos otthonodban.

Mindennapi élet robotokkal

Régóta a tudományos-fantasztikus elképzelés része, hogy egy nap majd robot-komornyikok szolgálnak ki minket, de szinte mindegyik könyv- vagy filmbéli illusztráció egyfajta mechanikus emberként, androidként ábrázolja ezeket a gépeket. A valóságban azonban másként kell elképzelni a jövő intelligens otthonaiban jelen lévő robotokat. A ház szinte minden helységében egyszerű, egy célra irányuló, ismétlődő munkát végző rendszerek szolgálnak ki minket. Már ma is rendelkezésre áll az a technológia és szoftver, mellyel ez kivitelezhető, így biztosak lehetünk abban, hogy 2040-re elérhetőek lesznek biztonságos és viszonylag olcsó robotok, melyek elvégzik helyettünk például a házimunkát. A robotok azonban nem csupán mechanikus szolgák funkcióját töltik majd be a jövőben. A Japánban zajló úttörő kísérletek után már tudjuk, hogy beszélő robotok képesek társaságot nyújtani a magányos embereknek, kényelmet az időskorúaknak és játszótársat a gyermekeknek.

 
 

Szuper-okos biztonsági rendszerek

Az intelligens otthonok biztonsági rendszerei az ott lakók biometrikus adataira fognak épülni. Az ingatlan környékére és minden szobába elhelyezett kamerák arcfelismerő szoftverek segítségével azonosítják majd a tulajdonosokat (sőt, még a háziállatokat is!), vagy ha erre nem megfelelőek a körülmények – például az azonosítandó személy arca el van takarva -, akkor életbe lép a hangfelismerő rendszer, az íriszazonosítás, vagy az ujjlenyomat felismerése. Ha a tulajdonosok nem tartózkodnak otthon, akkor is folyamatos ellenőrzés alatt tudják majd tartani otthonaikat a világ minden tájáról. A házról készült adatok a tulajdonos által meghatározott készülékre érkeznek majd, legyen az okostelefon vagy okos szemüveg. Alapvetően biztonsági beszámolókhoz lehet majd hozzájutni ily módon, azonban az adatszolgáltató rendszer olyan  információkat is tartalmaz, mint a levegő minősége, a házban lévő szobák hőmérséklete, vagy időjárási előrejelzés. Habár egyelőre a szuper-okos retinaszkennerrel felszerelt lakás még nem tört be az ingatlanpiacra, de a biztonság érzésére nem kell 20 évet várnunk. Az Allianz 3 lakásbiztosítási csomagja közül mindenki kiválaszthatja az igényeinek leginkább megfelelőt.

Energiahasználat és környezetvédelmi előnyök

Ha hihetünk az előrejelzésnek, a 2040-ben épülő otthonok környezetvédelmi szempontból kiemelkedőek lesznek. 75 %-kal kevesebb energiát, és harmad annyi vizet használunk majd fel egy ilyen házban, mint egy ma épülő új otthonban, illetve a földrajzi fekvéstől függően a lakás több energiát lesz képes kinyerni a természetes energiaforrásokból. A szuper-hatékony „passzív ház” – ultra alacsony energiafelhasználású, formatervezett épületek – koncepciója Németországban született a 2000-es évek elején, és azóta számos helyszínen végeznek kísérleti fejlesztéseket. A japán Honda vállalat Amerikában épített fel egy okos otthont egy egyetemi kampuszon, és számos érdekes funkciót tesztelnek. A házban például egy automatizált és energia-hatékony LED világítási rendszer szabályozza az emberek alvás-ébrenlét ciklusát a fények melegsége és a fényerő segítségével. Természetesen az épület rendelkezik saját energiahasználatot menedzselő rendszerrel, mely kezeli a fogyasztást és az előállítást is.

A cikk a ’Supert-Smart Living: the mid 21st Century Home’ című riport alapján készült. Ez a jelentés ’A világ 2040-ben’ című sorozat része, mely trendek és témák széles skáláját vizsgálja az Allianz Partners szakterületeivel összefüggésben (például egészségügy, segítségnyújtás, gépjármű- és utazási biztosítások). Következő témánk: Az egészségügy és az orvostudomány jövője

 
Dicső Inez Viktória
Marketing és kommunikációs osztály
SEO szakértő