Boronkay Péter: Engedd el a teljesítménykényszert és törekedj a munka-magánélet egyensúlyra
 

Allianz Hungária Zrt. | 4 perc olvasási idő
Hogyan határozzuk meg célkitűzéseinket? Hogyan készüljünk fel a kihívásokra? Hogyan maradjunk kiegyensúlyozottak, miközben igyekszünk maximumot nyújtani az élet minden területén? A munkánk, a magánéletünk és a hobbink egyaránt megkövetelik tőlünk, hogy erősek legyünk, bármilyen kihívással találjuk szemben magunkat. A sport világában is bebizonyosodott az a tény, hogy a mentális jólét kulcsfontosságú sikertényező. Az Olimpiai és Paralimpiai Mozgalmak világméretű biztosítási partnereként hiszünk a sport erejében, ezért megkértük Dr. Menczel Zsuzsa tanácsadó szakpszichológust, hogy beszélgessen márkanagyköveteinkkel a mentális egészségről. Az alábbiakban az ő beszámolója olvasható.

 

Péter többszörös világ- és Európa-bajnok paratriatlonista. Házas, két kisfiú édesapja. Beszélgetésünk során többek között arról mesélt, hogyan változtak sportolási szokásai, mióta gyermekei születtek. Bár sokan nem tudják, a sportban ugyanúgy ki lehet égni, mint bármelyik más tevékenységben, például olyan munkában, melyet kizárólagosan végzünk. Egy élsportoló, akinek az élete szinte minden percét valamilyen formában a mozgás teszi ki, könnyen beleeshet ebbe a csapdába. Ezt azért fontos kiemelni, mert mindannyiunk számára fontos, hogy a sport lelki és testi egészségvédő funkciói hosszútávon is fennmaradjanak. 

 

 

De mi köze mindennek a családhoz? Miért jó, ha néha a gyerekekre kell vigyázni, ahelyett, hogy a köröket rónánk a Margit-szigeten? A triatlonosok körében jól ismert a háromlábú szék hasonlat. E szerint ahhoz, hogy boldogok és kiegyensúlyozottak lehessünk, életünk három fő területének egyensúlyban kell lennie, mint a szék lábainak. Ez a három terület a család, a kötelesség (iskola, munka) és a hobbi (sport, kikapcsolódás). Az eltolódás bármelyik irányba hosszútávon óhatatlanul kibillenti életünket. Péter elmondta, hogy mióta családja van, - bár felesége sokat segít - tudatosan kell döntenie választásai felett. Arról például, hogy éppen mi kerül előre a fontossági sorrendben. A sport, vagy inkább a gyermekeivel tölthető idő. Senkiben sem szeretnék bűntudatot kelteni, mindössze fontos, hogy időről időre ránézzünk az életünkre, döntéseinkre és választásainkra, hogy mit miért csinálunk, hogy ezek milyen érzéseket váltanak ki belőlünk. Hogy azt kapjuk-e választásainktól, amit valóban szeretnénk, és hogy arra halad-e az életünk, amerre szeretnénk. 

 

 

Péter élsportolói karrierje kezdetén meghozott egy nehéz döntést, amikor szociális munkás szakmáját otthagyta, hogy maximálisan a versenyzésre fókuszálhasson. Nekünk erre szerencsére nincs szükségünk, arra viszont mindenképpen, hogy a munkánk mellett találjunk olyan hobbit, tevékenységet, legyen ez akár a mozgás, akár valamilyen művészeti tevékenység, vagy csak egy kényelmes fotelben szenvedélyes olvasása a világirodalom remekeinek, melyben elmélyülhetünk. Ez a fajta elmélyülés, és ennek nyomán a tevékenység örömének, sodrásának megélése (jobb helyeken ezt nevezik flow élménynek) segít abban, hogy eltávolodjunk a mindennapok nehézségeitől. Segíti a kreatív működésünket, hogy akár a munkában, akár életünk más területein újszerű megoldásokkal álljunk elő. Támogatja továbbá az életerőnket, hogy motiváltan keljünk fel nap mint nap. Aszerint éljünk, és főképp aszerint alakítsuk a mindennapjainkat, ami egy jelentőségteli, az értékeinknek megfelelő életet kínál számunkra.