Mit tehetünk a biztonságos vízparti vakációért?

 
 

Dicső Inez Viktória | 4 perc olvasási idő
Sokan töltik szívesen a nyaralásukat vízparton: lehet ez tópart, folyópart vagy tengerpart. Bár a vízparti nyaralás mindig csodálatos élmény, sajnos nem veszélytelen. Tudja, hogyan teheti biztonságosabbá nyaralását? Összegyűjtöttünk néhány jó tanácsot, hogy felkészülten élvezhesse jól megérdemelt pihenését!

1. Figyeljünk a parti vészjelzésekre!

A viharos szél hatalmas hullámokat okoz, és ilyenkor erősödik az áramlás is. Ezek együttesen már túl nagy kihívást jelenthetnek egy átlagos úszástudással rendelkező felnőttnek, nem beszélve a kalandvágyó kisgyerekekről. Figyeljük a viharra figyelmeztető hangosbemondókat, de ha külföldön vagyunk és nem értjük jól, mit mondanak, kérjünk információt az ott használt vihar- és vészjelzésekről a helyi vízi mentőknél, vagy a hotel/szállás recepcióján.

Ne hagyjuk figyelmen kívül azokat a táblákat sem, amelyek a tiltott fürdőhelyeket jelzik.

Csak a fürdésre kijelölt helyeken mártózzunk meg, így komolyabb, akár végzetesnek bizonyuló baleseteket kerülhetünk el.

2. A fuldoklás a valóságban teljesen máshogy néz ki, mint a TV-ben

A gyerekekre leselkedő egyik legnagyobb veszély a vízparti nyaralások alkalmával a fulladás. Fontos tudni, hogy a valóságban nem úgy néz ki a folyamat, ahogyan azt a TV-ben látjuk. A fuldokló az esetek többségében sem kiabálni, sem integetni nem tud – egyszóval: képtelen jelezni, hogy ő bajban van. A karjait arra használja, hogy az orrát és a száját a víz fölött tartsa. Kiabálni pedig azért nem képes, mert nincs elég hosszú ideig a víz fölött ahhoz, hogy egyszerre tudjon elegendő mennyiségű levegőt venni és mellette kiabálni is. Ha azonban a gyerekek csak szülői felügyelettel fürdőznek, a felnőttek pedig nem vállalnak olyan kihívást, amely meghaladja az úszástudásukat, akkor megelőzhetők a balesetek.

3.  Az alkohol és a vízpart nem barátok

A strandokon elszenvedett, végzetes kimenetelű sérüléseknek gyakori oka az alkoholos befolyásoltság. Már egy kis mennyiségű alkohol is hátrányosan befolyásolhatja az ítélőképességünket, az egyensúlyunkat és a koordinációnkat. Az alkohol jobban árt, ha az illető nem ivott elegendő vizet, ráadásul a napon tartózkodik. Ez a két dolog együtt dehidratáltságot okoz.

Fontos megemlíteni, hogy az alkohol hatása alatt történt sérülések esetén a biztosítók mentesülnek a szolgáltatási kötelezettség alól.

 

4. Ne ugorjunk a vízbe, amíg nem ismerjük annak mélységét!

Soha ne ugorjuk rögtön fejest a vízbe! Akkor sem, ha úgy gondoljuk, már ismerjük a terepviszonyokat, hiszen minden évben oda járunk nyaralni. A víz alatti világ könnyedén megváltozhat (pl. odakerül egy szikla vagy egy nagyobb adag iszap), így a természetes vizek esetén egy felelőtlen fejesugrás nyaki, csigolya és gerincsérülést is okozhat.

5. Ne piszkáljuk, inkább csak csodáljuk!

A tengerpartokon a víz alatt burjánzik az élet: különleges növények és állatok ejtenek minket ámulatba, amelyeket snorkeling vagy búvárkodás közben mindenképpen érdemes megcsodálni. Időnként a tenger partra sodor egy-egy élőlényt, de bármennyire is kíváncsi, azt tanácsoljuk, ne nyúljon hozzá. Ezzel ugyanis kárt tehet az élőlényben, és bizony ő is okozhat sérülést. Legyen úrrá a kíváncsiságán: nézze, de ne érintse meg a tengeri élőlényeket!

6. Tartson szünetet a napozásban!

Kimerültség, napégés, túlhevülés, napszúrás, dehidratáltság – ezek mind előfordulhatnak, ha az egész napot a vízparton tölti. Ezek elkerülése érdekében érdemes óránként szünetet tartani, és árnyékos, lehetőleg fedett pihenőhelyre vonulni, friss vizet inni, újra kenni a napvédő krémet és enni valami könnyű ételt.

7. Fokozott figyelem a gyerekekre!

Mindig olyan helyre táborozzunk le a parton, ahonnan könnyedén szemmel tarthatjuk a gyerekeket, és ha gond van, futva könnyedén odaérhessünk. Mielőtt bevetjük a gumimatracot, az úszógumit vagy a felfújható kardszárnyú delfint, ellenőrizzük azok állapotát. Nem lenne jó, ha a vízben, használat közben eresztene le, hiszen emiatt elveszhet a gyermek biztonságérzete, és könnyen baj történhet.

Bár utazás alkalmával ennél jóval több tényezőre kell figyelni – különösen akkor, ha gyerekkel vágunk neki az útnak –, nem csak az egyes országok kulturális, pénzügyi sajátosságainak érdemes utána járnunk, hanem a nyugodt nyaralás érdekében fel kell készülnünk a strandon leselkedő veszélyekre is.

Heinrich Ey
Global Research Sector Head Telecommunications & Media Portfolio Manager for Allianz Telemedia Funds