Baleseti stresszhelyzetben rossz döntéseket hozhatunk
 

Allianz Hungária Zrt. | 7 perc olvasási idő
Gyakran előfordul, hogy stresszesen ülünk a volán mögé. Ennek ellenére legtöbbször mégis szerencsésen, biztonságban érkezünk meg úti célunkhoz. De vajon mi történhet akkor, ha mégsem? Például, amikor egy közlekedési baleset után két ideges fél találkozik össze, és a kellemetlenséget – ne adj Isten még személyi sérülések – is tetézik. Ezek az események jelentősen befolyásolják lelkiállapotunkat, valamint a stresszhelyzetben hozott döntéseinket. Az Allianz Hungária Zrt. külső jogi szakértője, dr. Bezzegh Edina szerint ilyenkor a legjobb, amit tehetünk, hogy veszünk egy mély levegőt, és teszünk egy lépést hátra. Ezzel ugyanis számos meggondolatlan döntéstől kímélhetjük meg magunkat, olyanoktól, amelyek hatására csak további nehézségeket okoznánk – akár, magunknak akár másoknak.

Sokszor már a dokumentációnál elakadunk

Ha őszinték akarunk lenni, akkor beláthatjuk, hogy sok esetben a baleseti bejelentő megfelelő kitöltése is kihívást jelenthet, kiváltképp, ha épp egyikünknél sincs űrlap. „Ha nincs adatlap, és nem tudunk más autóstól kérni, akkor sem kell kétségbe esni, a lényeg, hogy akár egy fehér lapon rögzítsük a történéseket, fotózzuk le az autók sérüléseit, egymás iratait és egy későbbi időpontban rögzítsük mindezt egy baleseti bejelentő formájában. Ugyanakkor a bejelentéshez már applikáció is használható, amellyel gyorsan és egyszerűen intézhető a kárbejelentés, ezért ezt hasznos letölteni okostelefonunkra” – javasolja dr. Bezzegh Edina az Allianz által felkért D.A.S. Jogvédelmi Biztosító szakértője.


Menjen a mutyi, hagyjuk ki a biztosítót?

A jogász szerint egyre ritkábban, azonban esetenként még felmerül, hogy saját zsebből akarunk fizetni a károkért, megúszva ezzel a megnövekedett biztosítási díjat. „Nem tanácsos és kockázatos is kihagyni a biztosítót, még akkor is, ha erre mindkét fél nyitott lenne. Az is megeshet, hogy a helyszínen elfogadott, és előre megbecsült összeg nem fedezi az autó helyreállítási költségeit, így nem térül meg az okozott kár. Összességében nézve, mindig a hivatalos út a legbiztosabb megoldás ” – tanácsolja a jogi szakértő.

 

Mikor egymásra mutogatunk


Gyakori helyzet, hogy baleset után az érintett felek egymást okolják, és nem ismerik el felelősségüket. Minden esetben érdemes alaposan, több perspektívából körüljárni a helyzetet, és higgadtan egyezségre jutni a baleseti felelősség kérdésében. Ennek hiányában ugyanis a rendőrség bevonása elengedhetetlenné válik, amelynek következménye minimálisan helyszíni bírság megfizetése, vagy rosszabb esetben szabálysértési eljárás, illetve vezetéstől való eltiltás is lehet. „A felelősség kérdésének a tisztázásakor tegyük félre a szubjektivitást és vállaljuk a következményeket, ha valóban hibáztunk, így elkerülhetjük a szabálysértési jogkövetkezményeket” – vélekedik az Allianz szakértő partnere. A D.A.S. 24 órán keresztül elérhető baleseti jogsegélyvonala segítséget nyújthat ilyen esetekben a felelősség kérdésének megítélésében, hiszen az érintett sofőrnek lehetősége van egy objektív, a jogszabályi előírásokat, bírósági gyakorlatot ismerő jogásszal átbeszélni a baleset körülményeit. Mindazonáltal előfordulnak olyan bonyolult közlekedési szituációk is, ahol a baleset helyszínén nem megállapítható, ki a felelős. Ilyenkor a rendőrség is közlekedési szakértőt rendel ki a baleseti mechanizmus feltárására” – teszi hozzá dr. Bezzegh. 

Közlekedés

 

Nem látunk tisztán, és nem tudjuk, mit nem tudunk

Egy közlekedési baleset olyan stresszhelyzet, amelyben nehéz objektívnek és higgadtnak maradni, még akkor is, ha nem történt személyi sérülés. „Az a tapasztalatunk, hogy a hozzánk jogi segítségért forduló telefonálók nem biztos, hogy összeszedetten és elfogulatlanul tudják összefoglalni a történteket. Éppen ezért mi, jogászok szoktuk vezetni a beszélgetést. A lényeges körülmények és a komplett baleseti szituáció feltérképezése érdekében célzott kérdéseket teszünk fel. Minden esetben végigvezetjük az érdeklődőket a bejelentési és kárrendezési folyamaton is” – mondja a jogdoktor.

 

Van, amit jobb később

Személyi sérüléssel járó közúti baleset esetén van, hogy a 112-es segélyhívó utáni második telefonhívás a jogászhoz vezet. „Ilyenkor nem az az elsődleges, hogy jogi tanácsot adjunk, hanem hogy megnyugtassuk a baleset okozóját. Az őt ért sokkhatás miatt az első, és egyetlen jó tanács, amit adhatunk, hogy jelezze a kiérkező rendőröknek azt, hogy nincs megfelelő állapotban, és egy későbbi időpontban szeretne nyilatkozatot tenni az ügyben” – tanácsolja a szakértő.

 

Miért nem fedezi feltétlenül a kártérítés összege a javítási költségeket?

A stressz azonban nem ér véget a baleseti szituáció tisztázásával. Ki ne hallott volna olyanról – akár az ismeretségi körében –, hogy a megítélt kártérítés nem fedezi az autó javítását. „Ha összetörik egy 12 éves autó hátsó lökhárítója, és a kárszakértő megállapítja, hogy ezt nem lehet kikalapálni, cserélni kell, felveszi cserére, viszont ezt 50 százalékos avultatással teszi. A biztosító nem fizeti ki az új lökhárító teljes költségét kártérítésként, mert az növelné a használt gépjármű értékét, a káron szerzést tilalmazza ugyanis a törvény. Ezzel sajnos kevesen vannak tisztában” – ad felvilágosítást dr. Bezzegh Edina.

 

Közlekedési stressz

 

Szerteágazóbb kárigényeket támaszthatunk egy baleset kapcsán, mint gondolnánk

Szintén nem sokan tudják, de a következő járműsérüléssel járó közlekedési balesetek kapcsán is élhetünk kárigénnyel, például ha:

·         kátyúba hajtottunk,

·         vadat, vagy kóbor állatot gázoltunk,

·         társasházról az autónkra hullott a törmelék,

·         álló (parkoló) autónkban egyéb kár történt.


Ezekben az esetekben mindenképp hívjunk rendőrt a szituáció dokumentálására, ugyanis, ha eljövünk a helyszínről, kizárt, hogy akár a közútkezelővel, akár a vadásztársasággal, akár mással szemben érvényesíthetjük kárigényünket. „Önmagában persze az, hogy van egy kátyú az úton, amibe belehajtottunk, nem alapozza meg a közútkezelő kártérítésfizetési kötelezettségét, mint ahogyan pusztán egy vadgázolás sem a vadásztársaságét. Ki kell vizsgálni a baleset körülményeit, például hogy van-e a kátyút, egyenetlen úttestet jelző tábla, volt-e sebességkorlátozás amit nem tartottunk be, az időjárási és útviszonyoknak megfelelően vezettünk-e. Kutya elgázolása esetén is érdemes rendőrt hívni, mert ha megtalálják a tulajdonost, és az illető lakásbiztosításának része az ebtartói felelősségbiztosítás, akkor a lakásbiztosítóval szemben élhetünk kárigénnyel. Akkor is érdemes ismeretlen tettes ellen feljelentést tenni, ha nem ültünk az autónkban a kár bekövetkeztekor, a köztéri kamerák ugyanis sokat segíthetnek az eset feltárásában” – részletezi dr. Bezzegh Edina. 

Közlekedési stressz

A közlekedési balesetben sérült autónkkal kapcsolatos kártérítés mellett számos egyéb kárigényünk is lehet a baleset okozója felé:

·         Egy a baleset előtt sérülésmentes autó esetén, ami nem több mint 4-5 éves, és a futott km-k száma sem eltúlzott az életkorához képest, a jármű értékcsökkenése miatt. Ez általában hozzávetőlegesen a javítási költségek 10-20 százaléka.

·         Az egyéb ingóságokban esett károk például: összetört óra, telefon, tönkrement motoros ruha miatt.

·         Kérhetjük a károkozó biztosítóját, hogy térítse meg a bérgépkocsi költségét. Ehhez persze hitelt érdemlően – jellemzően munkáltatói igazolással – alá kell támasztanunk, hogy az autónk például nélkülözhetetlen a munkavégzésünkhöz. Bérlés előtt mindenesetre javasolt bemenni az érintett biztosítóhoz, és megállapodást kötni, így előre tudjuk, mekkora összeg megtérítését vállalja magára a biztosító és milyen határidővel. Ha egyszerűen csak benyújtjuk a számlát utóbb a biztosítónak, kellemetlen meglepetések érhetnek, mert a jogosultság megállapítása összetettebb kérdés.

·         Személyi sérüléssel járó baleset esetén a táppénz és a munkabér közötti különbözet érvényesítésére.

·         Egy családtag közlekedési balesetben történő elhalálozásakor a túlélő házastársa, gyermekei, szülei egyaránt és egyidejűleg eredményesen léphetnek fel sérelemdíj iránti igénnyel az okozó fél biztosítója felé.

„Minden eset más és más, ezért egy közlekedési baleset bekövetkezésekor érdemes azonnal hívni a 24 órás baleseti jogsegélyvonalat, hogy szóbeli egyeztetéssel megfelelően vizsgálható legyen a kárigény érvényesítése. Az Allianz Autóm Komfort csomagban – amely jelenleg minden, nem flottás gépjármű-felelősségbiztosítással rendelkező ügyfelünk számára díjmentesen elérhető – igénybe vehető a jogi tanácsadás egy balesetkor, sőt egy adott eset kapcsán akár több alkalommal is. Egy ilyen hívás sok későbbi bosszúságtól megkímélhet bennünket, illetve mindenképp biztonságérzetet ad egy alapvetően stresszes helyzetben” – érvel a jogi szakértő.