Az életbiztosításokról egyszerűen

Allianz Hungária Zrt. | 3 perc olvasási idő
Az életbiztosításokat leginkább a krimikből ismerjük – amelyekben kiváló indíték, ha valaki egy vaskos kifizetésre pályázva állítja be balesetnek az illető halálát, illetve eltűnését –, vagy valamilyen hangzatos biztosítási csalásról szóló hír kapcsán találkozunk velük. Az életbiztosítások viszont sokkal izgalmasabbak annál, hogy csak rémhírekben foglalkozzunk velünk. Megnézzük mire jók, és mire nem, és az előnyeiket igyekszünk majd egy-egy szemléletes példával illusztrálni.

Kezdjük az alapokkal: az életbiztosítások fajtái

Az, amire a legtöbbször (akár a krimikben, akár a való életben) életbiztosításként hivatkozunk, az szaknyelven: kockázati életbiztosítás. Egy ilyen szolgáltatásról szóló szerződés megkötésekor mi, tehát a biztosító azt vállaljuk, hogy egy – a szerződésben rögzített – összeget az előre meghatározott illetőnek (ő a kedvezményezett) kifizetünk a biztosított halála esetén. Ez eddig nem túl összetett, az életbiztosítás elnevezés tökéletes, pontosan ezt sugallja. Fontos hangsúlyozni, hogy a kockázati életbiztosítás nem egy megtakarítás, a célja kivédeni a szerződésbe foglalt kockázatokat, amelyek ha nem következnek be, nincs kifizetés. Sok más tekintetben az életbiztosításokra más, szigorúbb feltételek vonatkoznak, mint például egy lakásbiztosításra, ebből a szempontból azonban nagyon is hasonló a kettő. A szerződés idejének lejártával új szerződés köthető.

 

Mi értelme életerős felnőttként egy életbiztosításnak?

Amellett, hogy a kockázati életbiztosítás váratlan, tragikus kimenetelű eseményekkel szemben nyújt biztonságot, köthetünk más kiegészítő fedezeteket is! Ebből széles palettával rendelkezünk mi is. Létezik fedezet a kórházi tartózkodás esetére, a tartós betegség esetén kieső jövedelem pótlására, műtét esetére, orvosi szolgáltatásokra (például ha egy betegség következtében költségekkel járó vizsgálatokra volna szükség), sőt még daganatos betegség diagnosztizálására is. Hogy mekkora az egyes fedezetekhez tartozó összeghatár, az mindig a szerződés függvénye. Az életbiztosítások óriási előnye, hogy baj esetén gyors pénzügyi segítséget nyújtanak, amely adó- és illetékmentes, továbbá nem hagyatéki tárgyaláshoz kötött – ha van név szerint megjelölt kedvezményezett, ugyanis ha nincs, akkor viszont meg kell várni a hagyatékátadást – nem hagyatéki tárgyaláshoz kötött, ezért rövid időn belül hozzáférhető. A kiegészítő baleset- és egészségbiztosítások pedig pénzügyi segítséget nyújtanak, vagy lehetővé teszik, hogy magánegészségügyi szolgáltatásokat vegyünk igénybe.

Családfenntartóknak vagy családalapítás előtt állóknak, akik tudják, hogy hosszú ideig kell gondoskodniuk szeretteikről, és szeretnék a váratlan helyzetekben is biztonságban tudni őket, az életbiztosítás ideális megoldás. Azok számára is jó döntés, akik „pusztán” gondoskodni szeretnének jövedelmük pótlásáról baleset, vagy megbetegedés következtében.

Mennyibe kerül?

Erre nincs általános képlet, az életbiztosítási ajánlat összeállításáig nem is lehet megmondani, hiszen ahány ügyfél, annyiféle igény létezik, és az ár attól is függ, mi ellen szeretnénk felvértezni magunkat. Egy-egy biztosítás díja a szerződés jellemzői mellett életkorunktól, saját egészségi állapotunktól és szokásainktól is függ. Életbiztosítások esetében szükséges egy tanácsadó, aki végigvezet minket a pontos folyamaton. A tanácsadás és a szerződéskötés azonban ma már történhet teljes mértékben elektronikus módon, ahogyan az életbiztosítások megkötéséhez előírt ellenőrzés is átköltözött digitális platformokra. 

 

Részletes információkat az Allianz életbiztosítási termékeiről itt találsz, amennyiben szakértőnk segítségére van szükséged itt kérhetsz visszahívást. Munkatársaink és tanácsadóink a témával kapcsolatos kérdéseidre szakszerű és személyre szabott válaszokkal rendelkeznek.