Albérletvadászat – mire kell odafigyelni?

 
 

Dicső Inez Viktória | 7 perc olvasási idő

Megkezdődött az iskolaszezon, így diákok jó része már elfoglalta a nyár folyamán megtalált albérletét. Az albérletkeresők között talán ők a legkiszámíthatóbban mozgó tömeg: a tanév végével a nyári munka, vagy épp az állandó munkába elhelyezkedés miatt keresgélnek albérletet.

Év közben is van azért mozgás, hiszen akiknél például bővül a család, vagy az otthonukban egy komolyabb lakásfelújítás zajlik, esetleg elégedetlenek az albérletükkel/ a környékkel/ a tulajjal/ a lakótársukkal, netán épp munkahelyet váltanak, azok új, számukra megfelelőbb helyet keresnek.

Albérletet választani a legtöbbször nem egyszerű, számos szempontot figyelembe kell vennünk. Összegyűjtöttünk ezek közül jó néhányat, hogy megkönnyíthessük a folyamatot:

1. Jellemzően egyedülállóként vagy párunkkal közösen a legegyszerűbb albérletet találni. Ha azonban már egy vagy több gyerek, esetleg kisállat is tartozik a családhoz, és a hirdetés szövegéből nem derül ki egyértelműen, hogy a tulajdonos milyen bérlőt preferálna, akkor ezeket már az első telefonos/emailes kapcsolatfelvételnél egyeztessük a bérbeadóval annak érdekében, hogy ne fussunk felesleges köröket.

2. Ha egyedül keresünk albérletet, döntsük el, hogy csak saját magunkkal, esetleg egy, vagy akár több lakótárssal szeretnénk megosztani a mindennapjainkat. A lakótárs személyében csak barátot tudunk elképzelni, vagy egy vadidegen sem jelentene problémát? 

3. Ha egyértelművé válik, hogy lakótársunk lesz, akkor érdemes azt is tisztáznunk magunkban, hogy tanuló, vagy már dolgozó társat szeretnénk? Ha dolgozik, akkor preferáljuk-e, hogy esetleg más ritmusban él: pl. vendéglátásban dolgozik, és emiatt gyakran éjszakázik, miközben mi hagyományos nappali munkarendben élünk.

4. Ha lehetőségünk van rá, többször járjuk körbe a kiszemelt albérlet környékét. Ellenőrizzük a tömegközlekedési eszközök közelségét, az elérhető üzleteket, és ha sikerül, akkor a szomszédokat. Ha van autónk, akkor térképezzük fel, hol fogunk tudni parkolni vele.

5. A bérbe adott ingatlanok lehetnek bútorozottak, gépesítettek (esetleg részben bútorozottak) vagy bútorozatlanok. Ha bútorozatlan a lakás, és mi komplett berendezéssel rendelkezünk, akkor előtte otthon mindenképp mérjük le a nagyobb darabokat, jegyezzük fel a méreteket, és vigyük magunkkal a mérőszalagot az albérlet megtekintésekor is, így könnyedén le tudjuk ellenőrizni, hogy a bútoraink beférnek-e a nekik szánt helyekre.

6. Készítsünk fotókat a helyszínen: jellemzően több lakást is megnézünk, mielőtt kiválasztanánk a számunkra legmegfelelőbbet. Mivel azonban tökéletes lakás nincs, ezért – ha a tulajdonos is hozzájárul – érdemes mindenhol lefényképezni a részleteket, hiszen 5-6 lakás megnézése után már nem fogunk emlékezni, hogy hol milyen hibákat/egyértelmű előnyöket láttunk, és ezek bizony döntő érvek lehetnek.

7. Kérdezzünk rá, hogy lehet-e dohányozni a lakásban, és a leendő lakótárs dohányzik-e? Fontos szempont lehet, ha mi magunk nem dohányzunk, vagy dohányzunk ugyan, de azt nem szeretnénk, hogy a személyes holmink és az egész lakás füstben álljon. Érdeklődjünk, hogy a leendő lakótársnak van-e/lehet-e kisállata, vagy olyan hobbija (pl. zenélés), amivel úgy érezzük, hogy nem tudunk majd együtt élni.

8. Vigyük el magunkkal az előre összeállított kérdéseinket! Miközben ugyanis az ingatlant szemléljük, és közben a tulajdonossal vagy a közvetítővel egyeztetünk, számos fontos dolgot elfelejthetünk, amit meg akartunk nézni vagy kérdezni a helyszínen. Például fogadhatunk-e bármikor látogatót, van-e ezzel kapcsolatban bármilyen feltétele a tulajdonosnak? Hol lakik a tulajdonos, netán ő lesz-e a lakótársunk? Ha társasházba megyünk, akkor van-e bármilyen fontos szabály, amit szem előtt kell tartanunk?

Ha már kiválasztottuk a nekünk tetsző lakást, készüljünk fel az alábbiakra:

  • Több esetben is történt már olyan, hogy egy lakás aktuális bérlője hirdette meg sajátjaként az ingatlant, és a leendő bérlőtől két-háromhavi lakbért csalt ki. Ha biztosra szeretnénk menni, a szerződés aláírása előtt interneten keresztül lekérdezhetjük a lakás tulajdoni lapját.
  • A tulajdonos megkérdezheti, hogy rendelkezünk-e biztos munkahellyel, fizetéssel. Bár ez elég személyes dolog, de külföldön munkáltatói igazolás vagy bérjegyzék bekérése is előfordulhat, hiszen a tulajdonos is szeretné tudni, hogy a lakása jó kezekben van, és a bérlője fogja tudni fizetni a költségeket.
  • Mielőtt aláírnánk a szerződést, ne sajnáljuk az időt arra, hogy figyelmesen végigolvassuk. Legyen egyértelmű, hogy kinek a feladata és költsége a karbantartás (ha szükséges, foglaljuk a szerződésbe a szabályokat), hiszen egy előző lakó által tönkre tett berendezés javítási, vagy egy eldugult lefolyó tisztíttatási költségének biztosan kevesen örülnének.


Legyen egyértelmű, hogy kit kereshetünk és milyen időszakban, ha bármi elromlik? Kit hívhatunk vészhelyzetben? Kinek kell elvégeztetni a javítást, a karbantartást, és fogja kifizetni? Írjuk fel a mérőóra-állásokat, kérdezzünk rá, hogy milyen időközönként tartják karban a gázkazánt, ha van (erről rendszerint matricák árulkodnak a kazánra ragasztva).

  • A szerződésben tüntessük fel a lakásban található, a tulajdonos birtokában lévő berendezési tárgyakat, hogy abból utólag ne lehessen probléma. Ha bármilyen okból késnénk a fizetéssel, akkor számít-e fel kamatot a tulaj, és ha igen, akkor milyen mértékűt? Fontos, hogy a kaució összegéről és kiköltözést követően a visszatérítés feltételeiről is rendelkezzen a szerződés, csak úgy, mint a rendes és a rendkívüli felmondásról.
  • Kérdés, hogy engedélyezi-e a tulaj, vagy egyeztetni kell-e vele minden alkalommal a lakás dekorálását, esetleg olyan módosításokat, mint például egy polc felszerelése, vagy egy TV-konzol falhoz rögzítése.
  • Hogyan zajlik majd a fizetés? A rezsiköltséget a bérleti díjjal együtt a tulajnak kell átadni, vagy a számlákat, közös költséget a bérlő maga fizeti-e?

Ha odafigyelünk a részletekre (amiből ebben az esetben igazán nincs kevés), akkor új lakóhelyünkön akár több évig élhetünk megelégedéssel. Ne feledjük, hogy az albérletben lévő használati tárgyaink, értékeink biztonságáról saját magunknak kell gondoskodni. Bérlőként lehetőségünk van csak a saját ingóságainkra otthonbiztosítást kötni, a „csak ingóságra” opció választásával.

 

Dicső Inez Viktória
Marketing és kommunikációs osztály
SEO szakértő