7+1 dolog, aminek elsajátítását nem lehet elég korán kezdeni

 
 
 
 

Allianz Hungária Zrt. | 4 perc olvasási idő
Az életben vannak olyan készségek, amelyekkel célszerű foglalkoznunk, mert gyakran hasznukat látjuk a mindennapok során. Ezek sorrendje azonban mindannyiunknál eltérő, hiszen mindenki máshonnan indult. Közös bennük viszont, hogy egyik sincs életkorhoz kötve: soha nincs túl korán ahhoz, hogy elkezdjünk foglalkozni bármelyikkel, és nincs túl késő ahhoz sem, hogy felülvizsgáljuk magunkat valamelyik szempontjából.

 

1. Időbeosztás

Az egyik legfontosabb képesség, amit sokan középkoruk végére sem vonnak teljesen irányításuk alá. Az önálló időbeosztás rendkívül fontos, nemcsak a munkahelyi feladatok elvégzésének szempontjából, de a szabadidőnk kellemes eltöltése miatt is, ezért egyáltalán nem elhanyagolandó. Ha valaki jól osztja be a munkaidejét, akkor az egyes feladatokra több idő marad, ami szabatosabb munkához, ezáltal pedig kevesebb hibához vezet. A szabadidő eltöltésére ugyan nem kell percre pontos időbeosztást írni, de ha valaki elsajátítja, hogyan legyen hatékony, annak a szabadidejébe is bele fog férni minden, amit eltervez!

2. Pénzügyek

Az idő mellett a másik olyan tényező, amivel életünk végéig „legózunk”, az a pénz. Nem kell mindenkinek közgazdász-diplomával rendelkeznie, de alapokkal azért nem árt tisztában lenni. A havi költségvetés, a számlák és azok befizetésének rendje, módja és határideje, a különböző kiadások jó becslésének készsége elengedhetetlen. Ahogyan a hitelezés alapvető vonzataival, a kamatok működésével, a pénzmozgások hátterével szintén, nem kizárólag a havi megélhetés miatt, de azért is, hogy ha pénzügyi döntés előtt állunk, megalapozottan tudjunk választani. 

3. Kommunikáció

Emberek vagyunk, képesek vagyunk kifinomult módon információt átadni. Van, aki könnyebben, van, aki nehezebben birkózik meg vele, de az eszközkészletünk megvan hozzá. De ezt is csak tudatos odafigyelés útján fejleszthetjük. Hogy milyen szituációban mi a célravezető megfogalmazás, azt szinte egy életen át lehet tökéletesíteni, legyen szó állásinterjúról, konfliktuskezelésről, tárgyalásról, emberi kapcsolatokról, a kommunikáció gyakorlását sem lehet elég korán elkezdeni.

4. Környezettudatosság

Meglepően nehéz már egy háztartást is fenntartani úgy, hogy közben a lehető legkevesebb terhet rójuk a környezetre, és közben szem előtt tartsuk saját igényeinket és pénztárcánkat – de nem lehetetlen. Számos olyan kérdés adódik, amelyet át kell gondolni, és amelyekhez általában nem kapunk semmilyen útmutatást. Érdemes magunktól tájékozódni például a szelektív hulladékgyűjtésről, például arról, hogy a háztartási tisztítószereinkben milyen vegyi anyagok vannak, azok miből készülnek. Érdekes kísérlet az is, ha egyszerűen csak megszámoljuk, hogy egy adott hónapban hányszor ürítjük a szemetest, a következő hónapban pedig kipróbáljuk, mennyivel tudjuk ezt csökkenteni. Elsőre nem kell nagy dolgokra gondolni: elég például, ha nem minden egyes termékhez veszünk műanyag zacskót a boltban, vagy nem a duplán becsomagolt élelmiszereket részesítjük előnyben.

5. Stresszkezelés

Nagyon fontos megválogatni azt, hogy mit engedünk be az életünkbe és mit nem. Hogy melyek azok a tényezők, amelyeknek befolyásolhatják a hangulatunkat, ezáltal pedig a szervezetünket összességében: a mindennapjainkat. Nehéz ebben a témában átfogó tanácsot adni, hiszen mind különbözőek vagyunk, más és más érdeklődési körrel, egyénenként nagyon változó ingerküszöbbel, ami ráadásul nemcsak az alapvető habitusunktól, de a pillanatnyi helyzetünktől is függ. Amiben az ezzel foglalkozó szakemberek mind egyetértenek az az, hogy valahol le kell vezetnünk a felgyülemlett feszültséget, és erre kifejezetten alkalmas tevékenység a testmozgás (annak pedig olyan fajtája, melyet élvezünk), a természetben eltöltött idő és a zene. 

6. Társas kapcsolatok

Nagyban összefügg az előzővel: ha vannak olyan személyek, akikre számíthatunk, ha épp egy nagy falba ütközünk, sokkal könnyebb megbirkózni az előttünk álló kihívásokkal. Ha van ilyen szereplő az életünkben – legyen az családtag, barát, társ vagy bárki, akivel van közös érdeklődési körünk – pozitív hatást fejt ki hangulatunkra. Manapság, a digitális kommunikáció idejében egyáltalán nem ritka az izoláció, a valódi társas kapcsolatok fenntartása ugyanis olykor háttérbe szorul. Erre sincs recept, mivel eltérő mértékben igényeljük ezeket és változó mértékben toleráljuk ezek hiányát is. 

7. Mértékletesség

Sok fenti ponthoz kapcsolható, mégis önálló bejegyzést érdemel, hiszen nagyon is specifikus készség. Tisztában lenni azzal, hogy milyen helyzetben meddig mehetünk el, és mikor mondjunk nemet barátnak, családtagnak, partnernek, munkatársnak, főnöknek vagy akár saját ingereinknek és vágyainknak, szinte már művészet. 

 

 

+1. Előre tervezés

Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy a jövő még messze van, hogy azzal még ráérünk foglalkozni, úgysem lehet harminc, negyven, ötven évre előre tervezni. Részben igaz, hiszen ha belegondolunk, mennyibe került egy autó 1990-ben és mennyibe kerül egy azonos kategóriájú jármű most, akkor ez valamelyest igaz. De előre tervezni azt is jelenti, hogy készülünk a váratlan helyzetekre. Megteszünk mindent azért, hogy a naprakész eszközökkel, a jelen kivédhető problémáival szemben felvértezzük magunkat. Erről szól az öngondoskodás, és erről szólnak az életbiztosítások, melyekkel megvédhetjük magunkat és családtagjainkat az esetleges pénzügyi nehézségektől.