5+1 applikáció, amit nem használsz, pedig hasznos

 
 
 
 
 
 
 
 

Baranyai Balázs | 5 perc olvasási idő

Nézzük, ismered-e ezeket a hasznos appokat!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

1. Alarmy

Sokan érzik úgy, hogy a nap talán legnehezebb pontja az ébredés. Reggelente hatalmas kihívás tud lenni, hogy kikászálódjunk az ágyból – ebben segíthet az Alarmy. Az alkalmazás egyik legnagyobb innovációja – a hagyományos ébresztési technikák mellett – a szundi funkció megreformálása. Itt ugyanis nem lehet csak úgy, egy mozdulattal elhallgattatni a készüléket – hanem külön feladványokat kell megoldani a további alváshoz. Számos opció közül választhatunk: van, amikor rázni kell a telefont (megadott ideig, megfelelő intenzitással); máskor adott tárgyakat kell lefényképezni (mondjuk a szoba másik végében); de fejben megoldandó matekpéldák is előkerülhetnek. Mivel a feladatok megoldása valamilyen szintű éberséget feltételez, vagy eredményez – így már nem is akaródzik annyira folytatni az alvást.

2. Local’s Lore

Ez az alkalmazás olyan, mintha a világ minden városában lenne egy makulátlan ízlésű ismerősünk, aki megmutatja a környék legjobb, eldugott helyeit. Azokat, amit csak a helyiek ismernek. A város valódi arcát ugyanis azok látják csak igazán, akik ott élnek. A Local’s Lore gondosan kiválogatott nagykövetekkel dolgozik: olyan helyi véleményvezérekkel (fotósok, művészek, vállalkozók), akik a saját nézőpontjukból látják a várost. Ők Idegenvezetők, ízlésteremtők – céljuk pedig, hogy megmutassák kedvenc kiállításaikat, éttermeiket, kávézóikat, boltjaikat, vagy bármit, amit szerintük látni kell. Tippeket adnak nekünk, hogy mit érdemes fölfedezni egy esetleges utazás során. Mindehhez ráadásul ízléses, Instagram-szerű minimalista dizájn társul, így a tartalom a lehető legesztétikusabb formában bontakozhat ki telefonunk képernyőjén. Hagyd ki az idegenvezető túrákat és ismerd meg a helyiek titkos kincseit – nyerj bepillantást a mindennapok szépségeibe.

 

3. Checky

Mennyire vagyunk a telefonunk rabjai? Ezt mutatja meg a Checky, amely számon tartja, hányszor lépünk be a készülékünkbe egy nap. Ha esetleg úgy érezzük, hogy túlzásba visszük az okos eszközök használatát, ez az applikáció segít, hogy erre jobban odafigyeljünk. Minden nap értesítést küld a belépések számáról az elmúlt 24 órára vonatkozóan. Az így kapott eredmények adott esetben megdöbbentőek lehetnek: egy aktívabb, sokat telefonozó fiatal könnyedén eljuthat 100-ig, de extrém esetben akár a 200 alkalom sem kizárt. Ha szeretnénk visszavenni az uralmat az életünk felett a telefonunktól, ez az app jó kiindulási alap. Emlékeztet, mutatja a számokat és ezáltal szép fokozatosan redukálhatjuk a telefonhasználatunkat egészséges mértékűre.

4. Sleep cycle

A minőségi alvás kiemelten fontos szükséglet. Megkerülhetetlen, ha nappal szeretnénk kipihentek, energikusak, koncentráltak maradni. De milyen a jó alvás és milyen tényezőktől függ? A Sleep Cycle monitorozza az alvásunkat, ébredéskor pedig egy riportot prezentál nekünk. Ebben egy görbén mutatja meg, hogy az éjszaka melyik szakaszában, mennyire volt mély az álmunk, illetve statisztikákat is készít. Ezáltal láthatjuk, hogy általában hány órát alszunk, az esetleges gyengébb alvásminőség okait pedig könnyebben meg tudjuk fejteni (Pl.: lefekvés előtti kiadós étkezés, alkoholfogyasztás, stresszes napok stb.). Érdemes használatára pár hetet rászánni, mert kis odafigyeléssel nagyon érdekes dolgokat lehet kideríteni általa – ezekből tanulva pedig még kiadósabb és mélyebb alvást érhetünk el.

5. AllianzConnX

Minden elővigyázatosság ellenére megtörtént a baj? Egy betört ablak, vagy például egy beázás után ma már nem kell a biztosítási ügyek miatt aggódni. Az élő videós online-kárfelmérésnek köszönhetően ugyanis akár otthonról, gyorsan és kényelmesen is megoldható az ügyintézés. Ha a munkatársunk felajánlja ezt a lehetőséget , az AllianzConnx alkalmazás letöltésével felkészülhetsz a távoli videós kárfelmérésre.

Az általad választott időpontban a kárszakértő által küldött linkre kattintva létrejön a videós kapcsolat, a telefon kamerájának segítségével meg lehet mutatni a károkat az adásban lévő munkatársunknak, illetve korábbi képeket is el tudunk küldeni neki. Kollégánk folyamatosan képernyő felvételeket készít, melyeket elment, és ezek alapján lehetőség szerint azonnal felajánl egy kártérítési összeget. Ha az ajánlat megfelelő, már indul is a kifizetés – ilyen egyszerű.

+1 Genius

Végül jöjjön egy bónusz-tipp: aki nem ismeri, mindenképp adjon egy esélyt a Geniusnak. Ez az app dalszövegekkel foglalkozik. Lényegében egy gigantikus gyűjteményük van, így alig találni olyan zenét, amihez ne dobná fel gyorsan az alkalmazás a hozzá tartozó szöveget. Ez viszont csak a legkevésbé érdekes funkció. A dalokhoz és az albumokhoz ugyanis rengeteg adalék, információ és háttértörténet is tartozik (minél híresebb és felkapottabb a zene, ez annál inkább igaz – a nagyon kicsi előadók esetében sokszor meg kell elégednünk a sima szövegekkel). A felhasználók maguk írhatják meg, hogy miről szól a dal, vagy mondjuk egy adott sor, ezeket a hozzászólásokat pedig később a közösség tagjai értékelik is. Sőt, egyes esetekben még arra is lehet példa, hogy a dal szerzője személyesen osztja meg a gondolatait a művével kapcsolatban. Zenekedvelőknek kötelező – viszont erős angol nyelvtudás szükségeltetik a használatához.