3+1 Akadály, amibe otthonod felújítása során ütközhetsz

Allianz Hungária Zrt. | 3 perc olvasási idő

Lakásfelújítás-blogsorozat II. rész

Mindenki álmodozik egy csodás otthonról, amely teret ad a baráti összejöveteleknek, a családi életnek, szabadidős tevékenységeknek és a pihenésnek. Ahhoz, hogy minden igényünket ki tudjuk elégíteni, időnként szükségessé válik a felújítás, ami anyagilag és mentálisan is megterhelő lehet.

1. Az anyagiakról

A felújítás végösszege sok tételből áll össze, nemcsak az anyag és a szakemberek díjával kell kalkulálnunk. Vegyük számításba, hogy időközben kell-e albérletet vagy raktárat bérelnünk. A költöztető autó vagy konténer kölcsönzése is meglepően sokba kerülhet és sajnos az is gyakran előfordul, hogy a munkálatok közben derül fény egyéb elengedhetetlen, ráadásul költséges munkálatokra. Időzíthetjük a felújítást úgy, hogy legyen időnk szép lassan megtakarítani a szükséges összeget, de hirtelen ötlet vagy sürgős javítási munkálatok esetén hitel felvételére is van lehetőségünk. 

 

 

2. Mitől válhat sürgőssé a felújítás?

Régi épületek esetén sajnos előfordulhat váratlan csőtörés, tetőbeázás, penészesedés, csak hogy néhány gyakori problémát nevesítsünk. Ezek az esetek azonnali beavatkozást kívánnak, mivel balesethez vagy egészségkárosodáshoz vezethetnek. Az elektromos hálózat vagy a fűtési rendszer meghibásodását is vegyük komolyan, és gondoskodjunk a veszély mihamarabbi elhárításáról. Szerencsére lakás esetén gyakran a társasház állja a költségeket, nekünk csak jeleznünk kell a hibát a közös képviselőnek. A javításról kiállított számlát mindig őrizzük meg, illetve ha van rá lehetőség, dokumentáljuk a javítás előtti és utáni állapotot (pl. okostelefonnal készített képekkel).

3. Rossz szomszédság

Lakásfelújítás esetén a tartós kopácsolás vagy fúrás zavarja szomszédjaink nyugalmát, így az a legkevesebb, hogy előre tájékoztatjuk őket, és a várható kellemetlenségekért elnézést kérünk. Természetesen a munkálatokat kizárólag a házirendben rögzített időszakban végezhetjük. Hosszútávon fontos a jó szomszédi viszony, ezért nem érdemes a megfelelő kommunikáció hiányával magunkra haragítanunk őket. 

 

 

3+1. Ügyintézés – több idő, mint gondolnád

Akár az elektromos hálózat vagy fűtés korszerűsítéséről, akár a burkolatok vagy bútorok megrendeléséről van szó, érdemes időben nekilátni az intézkedésnek, mert könnyedén elhúzódhat a folyamat. A közművek esetében az igénybejelentések átfutási ideje 30 nap is lehet, ha valamit nem megfelelően töltöttünk ki, akkor pedig még tovább tarthat. A megálmodott csempéről vagy parkettáról is kiderülhet, hogy nincs éppen készleten, így ha nem szeretnénk másikat választani, a beérkezési idő is lassíthatja a munkafolyamatot, ezért ezzel a lehetőséggel is kalkulálnunk kell.

Azért van egy jó hírünk is, az Allianz-nál nem kell versenyt futnod az idővel. Megújult kalkulátorunk letisztult, felhasználóbarát felületén gyorsan és gördülékenyen köthetsz lakásbiztosítást.

A következő héten újabb hasznos tippekkel várunk vissza a lakásfelújítás kapcsán, így érdemes figyelemmel kísérned blogunkat. Kövess minket Facebook-on és Instagramon is!