Üres fészek, teljes szabadság – így újítsd meg az otthonod, ha kirepültek a gyerekek!

Allianz Hungária Zrt.
Megkezdődött az iskola, ami sok egyetemista életében egyúttal azt is jelenti, hogy kirepülve a családi fészekből önálló életet kezdenek. Ez a legtöbb szülő számára egy érzelmileg megterhelő időszak. Különösen az egyedülállók esetében fontos tervezni azzal a ténnyel, hogya hirtelen ürül ki az otthon. Ám, ha pozitívan, egy új fejezet kezdeteként tekintünk erre az élethelyzetre, akkor az önmegvalósításé lehet a főszerep, amihez az otthonunk átalakítása, vagy egy költözés is friss lendületet adhat. Érdemes pénzügyileg is tudatosan felkészülni erre az időszakra, és a lakásbiztosításunkat is a változtatásoknak megfelelően frissíteni!

A gyerek(ek) elköltözése után a szülőknek lehetősége nyílik arra, hogy személyesebbé tegyék az otthonukat, teljes mértékben saját ízlésük szerint és akár új hobbijaikkal összhangban alakítsák át. Ez ideális alkalom lehet egy nagyobb lakásfelújításra vagy költözésre is. Több szempontot is ajánlott ilyen helyzetben alaposan megfontolni a lakásunkkal kapcsolatban, az alábbiakban ezekhez gyűjtöttünk össze néhány tanácsot.

A lakás mérete és elrendezése: Gondoljuk végig, hogy az otthonunk mérete és elrendezése még mindig megfelel-e az igényeinknek, illetve az új élethelyzetünknek! Előfordulhat, hogy egy kisebb, anyagilag könnyebben fenntartható lakás jobb választás, vagy itt az ideje egy praktikusabb elrendezés kialakításának.

 

Lakásfelújítás

 

Átalakítás és felújítás: Az elrendezésen túl gondoljuk át azt is, vannak-e olyan, régóta dédelgetett vagy éppen halogatott átalakítási, illetve felújítási terveink, amiket most könnyebben megvalósíthatunk! Ilyen lehet például az álomkonyha megtervezése, a régi vezetékek cseréje vagy egy rezsicsökkentési célú energetikai felújítás. A gyerekszobát is átalakíthatjuk vendégszobává, otthoni irodává, esetleg sport/hobbiszobává. Emellett vizsgáljuk meg azt is, hogy az otthonunk stílusa, dekorációja továbbra is kifejezi-e a személyiségünket és ha úgy érezzük, változtassunk! Már néhány apró, alacsony költségű lakásszépítő trükkel is újjávarázsolhatjuk az enteriőrt.

Tárolás és leltár: Hajlamosak vagyunk rá, hogy az évtizedek során felhalmozzunk tárgyakat, főként nagyobb család esetében. A gyerekek kirepülése ideális alkalom arra, hogy megszabaduljunk a felesleges dolgoktól, és a felszabadult helyeket is kihasználva egy praktikus tárolórendszert alakítsunk ki. Akár albérletről, akár saját lakásról/házról van szó, a szortírozást, illetve az átalakítást,felújítást követően ajánlott számba venni az ingóságainkat, beleértve a bútorokat, használati és vagyontárgyakat, háztartási és szórakoztatóelektronikai berendezéseket, számítógépet! Ha tudjuk, hogy milyen ingóságaink vannak és azok mennyit érnek, akkor biztosításkötésnél a megfelelő biztosítási összeget tudjuk meghatározni.

Üres fészek


Biztonság és lakásbiztosítás:
„Egy átalakítást, felújítást követően fontos, hogy felülvizsgáljuk a meglévő otthonbiztosításunkat, és az ingatlan, illetve az ingóságok megnövekedett értékének megfelelően aktualizáljuk azt, ezzel elkerülve az alulbiztosítottságot. A szükséges fedezeteket is gondoljuk át! Melyek azok a kockázatok, amelyektől tartunk, győződjünk meg arról, hogy biztosításunk erre fedezetet nyújt, vagy ha nem, válasszunk olyan biztosítást, amely igen! Ezt rendszeresen, akár évente tegyük meg! Ha pedig még nincs lakásbiztosításunk, akkor itt az ideje, hogy mi és a gyermekünk is kössön egyet, akár bérelt, akár saját lakásba költözött. Így a teljes család biztonságban tudhatja az értékeit és felkészülhet a váratlan helyzetekre.” – javasolja Tollmayer György, az Allianz Hungária Zrt. lakossági vagyon termék- és portfólió menedzsment osztályának vezetője.

Pénzügyi tervezés: A gyermekünk felnőtté válásával a kiadásaink is csökkennek, hiszen bár lehet, hogy még nem teljesen önálló, jelentősebb összeg szabadulhat fel a családi kasszában. Így több lehetőségünk van megtakarítani akár lakás-, akár más rövid vagy hosszú távú célra. Az „üres fészek” időszakára és az azutáni évekre is ajánlott időben áttekinteni az anyagi helyzetünket, pénzügyi tervet készíteni és elkezdeni a megtakarítást céljaink megvalósításához! Ehhez ideális eszközök lehetnek az öngondoskodási célú (nyugdíj- vagy megtakarítási célú) biztosítások, mivel ezek már havi 12 ezer forint befizetéssel is hosszú távon jövedelmező kiegészítői lehetnek az egyéb típusú megtakarításoknak. A számunkra legmegfelelőbb konstrukciók kiválasztásához érdemes pénzügyi szakemberhez fordulni tanácsért.

Készülj fel az Allianz-cal, és hozd ki a számodra legjobbat minden élethelyzetből!

Tudj meg többet itt.