Vezess biztonságosan ősszel is!

Allianz Hungária Zrt. | 4 perc olvasási idő
Autónk minden évszakban fontos szerepet tölt be életünkben, hiszen kényelmes, gyors és praktikus, nem kell a buszok menetrendjéhez igazodnunk. Amint beköszönt az ősz, egyre forgalmasabbá válnak az utak, a hűvös, esős időjárás pedig a tapasztalt sofőrök számára is tartogathat meglepetéseket. Devecsery László Hónapkergető című versrészlete szerint haladva nézzük végig, melyik őszi hónapban milyen nehézségekbe ütközhetünk.


„SZEPTEMBER ősz hava, iskola a java.”

Nem könnyű visszatérni a korábbi rutinhoz, az iskola kezdetével forgalmasabbá válnak az utak, több lesz a feszült sofőr. A forgalmi dugók szinte elkerülhetetlenek csúcsidőben, ezt meg kell próbálnunk elfogadni, hiszen biztonságunk érdekében fontos, hogy vezetés közben higgadtak tudjunk maradni. A gyerekek általában alig várják, hogy beszámolhassanak társaiknak nyári élményeikről, így sajnos jellemző, hogy kissé óvatlanok, nem néznek alaposan körül, mielőtt lelépnek az úttestre – vigyázzunk rájuk! Az időjárás elkezd hűvösebbé válni, egyre gyakrabban esik az eső, amely az utakat csúszóssá teszi, és korlátozza a látási viszonyokat, ráadásul a nappalok is elkezdenek rövidülni, egyre hamarabb sötétedik, amely szintén korlátozó tényező.
 

 

„OKTÓBER szín-játék, tarka lesz a tájék.”

A fák ilyenkor már ledobják változatos színekben pompázó lombjuk jelentős részét, ami az úttesten veszélyes lehet. A levelek egyrészt csúszóssá válnak a csapadék miatt, másrészt eltakarják az utak egyenetlenségeit, a kátyúkat. Októberben van az őszi szünet, ilyenkor sokan szeretnek egy kicsit „kiszabadulni” a városból, meglátogatni vidéken a nagyszülőket vagy kirándulni egy nagyot a természetben. Ha utunk erdős területen vezet keresztül, táblával is szokták jelezni a vadveszélyt, itt a haladási sebességet kissé mérsékelve figyelnünk kell, nehogy kiszaladjon elénk egy szarvas vagy vaddisznó. Nem kizárólag csak az állat, hanem a gépjármű és az utasok is megsérülhetnek egy ilyen váratlan baleset bekövetkezése esetén.
 

„NOVEMBER hideg vagy, reggelre sokszor fagy.”

A tél közeledtével egyre hűvösebbre fordul az időjárás, gyakoribbá válnak a talajmenti fagyok, melynek köszönhetően jeges foltok alakulhatnak ki az úttesten. Kora reggel előfordul, hogy a ködös időben az „orrunk hegyéig sem látunk”, mégis valahogyan el kell kezdeni a napot, menni kell az iskolába, óvodába, munkahelyre. Novemberben már gyakran leesik az első hó, amely csodálatos látvány az otthon melegéből nézve, egy bögre meleg itallal a kezünkben. A legtöbb gyerek ilyenkor máris szaladna hóembert építeni és szánkózni, ám a novemberi hó a legtöbb esetben még nem alkalmas erre. A kis mennyiségű hó a közlekedésre általában nincs hatással, télire azonban fel kell készítenünk autónkat a nagyobb hózáporokra is. Komoly veszélyt jelenthet az ónos eső, amely a földet érés pillanatában azonnal megfagy, ezzel jégpálya szerű réteget képez az úttesten.

Szarvas az úton

A balesetek elkerülése érdekében érdemes nagyobb követési távolságot tartani, és természetesen elengedhetetlen a KRESZ szabályok és a sebességhatár betartása. Az egyre zordabb időjárás járművünk egyes alkatrészeit fokozottan igénybe veszi, ezért fontos a rendszeres műszaki ellenőrzés, erről részletesebben korábbi blogbejegyzésünkben írtunk.

 

Az Allianznál online biztosításkötésre is lehetőséged nyílik. Négy gépjármű-biztosítási csomagunkból gyorsan és egyszerűen kiválaszthatod azt, amely hozzád leginkább illik.