Őszi teendők I. – Készítsd fel az autódat az évszakváltásra!

Allianz Hungária Zrt. | 4 perc olvasási idő
Mi jut eszünkbe az őszről? Tanévkezdés, egyre rövidebb nappalok, barnuló-sárguló falevelek, egyre több eső, hűvösödő időjárás, Petőfi-idézetekkel zsúfolt Facebook és Insta-posztok. A felsoroltak nagyrésze az autózási- és autótartási szokásainkra is hatással van, ezért az alábbiakban végignézzük, mivel „kedveskedhetünk” autónknak, amikor beköszönt a harmadik évszak.

Figyelem, megváltoztak a körülmények!

Mielőtt rátérnénk az autónkra: nem árt magunkban is tudatosítani, hogy már nincsenek olyan sokáig kiváló látási viszonyok, egyre több a felhős este, egyre jobban fújhat a szél. Ez télen egyáltalán nem nehéz, hiszen lényegesen hidegebb van, már az autó felé sétálva is megcsúszunk, már rég megjelentek a karácsonyi díszek… Ősszel azonban még bőven a nyári élmények hatása alatt vagyunk. Szeptembertől nemcsak az időjárás változik meg, hanem a forgalom is nőhet. Figyeljünk oda ezekre és készüljünk fel: az iskola nemcsak a gyerekeknek, a szülőknek is feladat, hiszen el kell juttatni oda a gyerekeket, illetve – ha olyan útvonalon közlekedünk, ahol tömegközlekedési csomópontok (helyi vagy helyközi buszmegálló, vonatállomás) találhatók – készüljünk fel arra, hogy több gyalogossal találkozunk!

 

 

Mit nézzünk át az autónkon az ősz beköszöntésével?

Fékek: fontosabbak mint nyáron!

Nemcsak a megnövekedett csapadék nehezíti a megállást az utakon, de a hamarosan hullásnak induló levelek is! Az utolsó dolog, amire szükségünk van ilyen környezetben, azok az optimálisnál rosszabbul működő fékek. Ellenőrizzük le, hogy a fékeink jól működnek, megfelelően reagálnak és tartani tudjuk velük a biztonságos fékutat.

Szélvédő: tartsuk tisztán!

Hiába jók a fékeink, ha nem látjuk jól az akadályt, amely előtt meg kell állunk. Csapadékos időben hamarabb koszolódik az autó első és hátsó szélvédője is, megtapad rajta a nedves-nyirkos falevél és kosz. Ellenőrizzük, hogy megfelelő mennyiségű az ablakmosó-folyadék, és jó állapotúak az ablaktörlő lapátok elől és hátul is. Ez a folyamat ráadásul öngerjesztő: minél gyakrabban tartjuk tisztán az ablakokat, annál tovább növekszik az ablaktörlő-lapátok élettartama is! 

Ősz szélvédő

Abroncsok: fő a biztonság!

Még mindig a féktávnál járunk, de az abroncsok külön említést érdemelnek. A biztonságos közlekedés legfontosabb eleme, hogy autónk megfelelően illeszkedjen az aszfaltra. A gumik legfontosabb tulajdonsága a futófelület profilmélysége: 3 milliméter körülinek kell lennie a nyári abroncsok esetében ahhoz, hogy biztonságosan lehessen velük közlekedni. Ha ennél kisebb, ajánlott lecserélni az abroncsokat. A gumik élettartamában az 5 a varázsszám: ha öt évnél régebbieket használunk, érdemes szakember véleményét kérni, és felkészülni a cserére. Szintén őszi feladat a téli gumiabroncs felszerelése, bár ez most még korai, ha meg akarjuk kímélni magunkat a foglalt időpontok miatti kellemetlenségektől és egyeztetésektől, illetve időpont-átszervezésektől, ütemezzük be jóelőre!

Akkumulátor és elektronikus rendszerek: nem kell a felesleges feszültség

  • Van-e szennyeződés az akkumulátor saruin? – Ezt érdemes a lombhullás időszakában gyakran megvizsgálni, hiszen egy laza rögzítés közé beszorult falevél sok bosszúságot okozhat.
  • Meglazult-e bármilyen oknál fogva valamelyik saru, amelyen keresztül az autó áramhoz jut az akkumulátorból?
  • Megfelelő feszültséget (12,8V) kap az autónk az áramforrásból?
Autók esőben

Ha ezeket ellenőriztük, próbáljuk ki a fűtést, a tükör és szélvédő-melegítőt, amelyket az ősz kezdetével gyakran párátlanításra fogunk használni, illetve az ablakemelőt, az ülésfűtést, a belső és külső világítást. Utóbbi esetben legyünk különös tekintettel a fényszórókra.

Ha tudjuk, hogy az autónk műszaki állapota kielégítő, akkor már csak az a dolgunk, hogy a saját vezetési stílusunkat is az őszhöz alakítsuk: legyünk éberebbek a vizes, csúszós, hűvösebb körülmények között, és készüljünk fel a nagyobb forgalomra!

Az Allianz autóm gépjármű-biztosítási csomagjai gondoskodnak arról, hogy akkor se maradjunk egyedül, ha baj történik az utakon. Számunkra fontos, hogy a világjárvány okozta kihívásokkal teli élethelyzetben is ügyfeleink mellett álljunk, ezért szeptember 1-jétől az Allianz Autóm Komfort csomagjában díjmentes assistance, jogi segítségnyújtás és közlekedési baleset fedezetet nyújtunk meglévő és új ügyfeleink számára egyaránt. Ugyancsak szeptember 1-jétől, szintén díjmentesen nyújtunk kiegészítő szolgáltatásokat minden  – határozatlan tartamú, nem flottás – gépjármű-felelősségbiztosítási szerződéssel rendelkező ügyfelünknek, illetve azoknak, akik újonnan választják Allianz Autóm Komfort csomagot.