Szegzárd - the lodge enteriőr körkép Dudás Péterrel

Local's Lore | 5 perc olvasási idő
Ahogyan előző posztunkban ígértük, ezúttal beszámolunk részletesebben a lodgeokban található egyedi megoldásokról és designer kiegészítőkről, melyek inspirációként szolgálhatnak azoknak, akik lakás-, illetve házvásárlás, vagy felújítás előtt állnak, vagy csak szívesen utaznának el a Szegzárd - the lodgeba. Dudás Pétert, a stílusos, modern vendégházak megálmodóját kérdeztük a designhoz kötődő viszonyáról, utazásai során szerzett tapasztalatairól, inspirációs forrásairól. Így ezúttal nem csak egy designkörképet szeretnénk adni, hanem egy képzeletbeli utazásra is invitálunk benneteket Péter szemén keresztül.

 

Péter, mesélj, egy kicsit magadról: honnan ered az enteriőrdesign iránti szereteted?

Habár végzettségemet tekintve élelmiszermérnök vagyok és egy csokoládé, illetve egy sörgyár operatív működéséért voltam felelős tíz éven keresztül, mindig is érdekelt minden, ami kreatívitást igényel, és minden, aminek köze van  a designhoz. Talán gyerekkorom első ajándékba kapott Adidas cipőjével kezdődött a formatervezés iránti szeretetem, a különleges anyaghasználat felé érzett kíváncsiságom. A nyugati filmekből engem mindig a kosztümök, kiegészítők, épületek és belső helyszínek foglalkoztattak a legjobban. A családommal sokat jártunk sétálni egy-egy hétvégi ebéd után, én pedig a környék épületeit figyeltem, és elképzeltem, milyen lehet belül, kik lakhatnak ott: minden rossz állapotban lévő épületet fejben seperc alatt felújítva képzeltem el.

Sokat jártál külföldön. Melyik az a három hotel/lodge, amelyek leginkább inspiráltak és miért?

Nehéz kiemelni három szállodát, mert minden helyről magunkkal hoztunk valamit. Az elmúlt 2-3 évben tudatosan jártuk a szállodákat, a pihenés mellett kicsit szakmai szemmel is – már amennyire mi szakmabelinek számítunk... Volt ahonnan negatív élménnyel tértünk haza, de mi ezekből is tanultunk. A Szegzárd – the lodge a szállodák és vendgéházak érdekes egyvelege: sok szempontból szállodai szolgáltatást nyújtunk, de alapvetően a vendégházak nyugalmát biztosítjuk. A tasmániai Pumphouse Point szállodában tapasztalt önkiszolgáló bár rendszerét alkalmazzuk Szegzárdon is. A marrákesi Dar Mo’da Riad a nyüzsgő várostól elzárt, nyugalmat és menedéket nyújtó hangulata pedig a mi szálláshelyünket is jellemzi. Nagyon szerettük a Cote d’Azur számunkra leghangulatosabb szállodáját, a les Roches Rouges-t, melynek természetközeli belsőépítészeti stílusa áll talán a legközelebb Szegzárdhoz. A Parker Palm Springs szálloda grafikái adták az ihletet a mi rajzainkhoz is. Sok apróságot és kedvességet pedig olyan szállodaláncok repertoárjából csentünk, mint a Belmond vagy a Four Seasons.

 


Amikor az első gondolatokat meg kellett fogalmaznod a Szegzárd the Lodge-ról, hogy írtad le az elképzeléseidet az építészstúdiónak?

Nagyon egyértelmű gondolatokkal érkeztünk az Építész Stúdióhoz: egy modern, természetközeli, a szekszárdi tájba és lankákba tökéletesen illeszkedő épületegyüttest álmodtunk meg. A nyers, látszóbeton felületek, vörös fenyőfa szerkezet és tetőhéjalás szintén a mi kérésünk volt. Nagy üvegfelületeket álmodtunk meg az épületeinkre, hogy mégjobban eggyé válhassunk a természettel. Egy portugál építész testvérpár, Francisco és Manuel Aires Mateus, szintén nagy hatással volt ránk, az ő stílusuk az, ami vezetett minket az elképzelések kialakításában is.

Mire vagy a legbüszkébb a birtokon?

A kivitelezés maximális szintű minőségére, a hozzáértő szakemberek gondos, precíz munkájának gyümölcsére.

 

A házakban minden gyönyörűen és tudatosan kurált, kiemelnéd a kedvenc tárgyaidat?

Az én személyes kedvencem a kandalló. A légiesen, mennyezetről függő megoldás minden tekintetet magára von, a forgatható tűztér pedig lehetővé teszi, hogy bárhol is ülünk csodálhassuk a tűz pattogását. Egyszer majd szeretnék én is ilyet a saját házunkba…

Tökéletesen vegyülnek a nemzetközi designer kiegészítők a hazai tervezők munkáival és a pl. ZARA Home-os kiegészítőkkel. Koncepció volt a luxus és a hétköznapi tárgyak mixelése?

Próbáltam arra törekedni, hogy a legapróbb kiegészítők is különlegesek, itthon nem kapható, szinte sosem látott darabok legyenek, hogy a vendég számára ez is egy élményt nyújtson. Minden kiegészítő magas minőségű luxus, vagy legalábbis designer darab. Az volt a célom, hogy közkedvelt hazai kézművesek és művészek mint például Hidvégi Petra, Sáfrán Anett, Kovács Adél, Kádár Ferenc, Borzók Anikó munkáit használjuk majd az épületekben.

 

 

Mesélsz pár gondolat erejéig a lámpáról, kerámiákról és a könyvszelekcióról?

Mint a legtöbb berendezési tárgy, így a lámpák beszerzése is nagyon sok kutatómunkát igényelt. Több éjszakán keresztül történő Pinterest-, Google- és Instagram-pörgetések eredményeként találtam rá egy dán csapatra, akik nagyon magas minőségű, természetes szövésű, bambusz lámpatesteket importálnak Bali szigetéről. A lámpákat látatlanban volt lehetőség megrendelni, de kibontásukat követően nem okoztak csalódást.

Hidvégi Petra keramikussal véletlenül futottam össze, még 2018-ban Budapesten, amikor is épp leszállította tányérjait egy étteremnek, ahol ebédeltem. Elkértem a névjegyét, és alig vártam, hogy elkészítse a kifejezetten Szegzárdra szánt kerámiáit (tányérok, gyümölcsöstál, fürdőszobai kerámiák stb.). Kísérleteztünk a szekszárdi agyagból készített dísztál lehetőségével is, melynek sikeréért folytatott küzdelmünket még nem adtuk fel. Talán a könyveket szereztem be a leghamarabb, majd egy évvel az átadás előtt. Tudtam, hogy milyen témájú könyveket szeretnék bemutatni a vendégek számára: építészet, utazás, szállodák, borok és természet. Számomra ezek a legkedvesebb témák, a könyvek pedig a legigényesebb kiadóktól valók. 

 

 

Ha idén belföldön nyaralnál, akkor a Szegzárd - the lodgeban megtapasztalhatsz egy szeletet Marokkóból, a Cote d’Azur térségéből és Tasmaniából, így nem kell messze menned egy kis külföldi életérzéshez.

 

Tudtad, hogy az Allianz Otthonom lakásbiztosítással nemcsak a házadat és a lakásodat biztosíthatod, de berendezési tárgyaidat is? Itt az ideje, hogy tudatosan építsd fel mire is terjedjen ki biztosításod! Biztosítási ügyeidet most egyszerűen, gyorsan és természetesen online intézheted.

 

Látogass el a Szegzárd - the lodgeba: https://szegzard.hu