Biztosan gondolt rájuk? - őszi tennivalók otthonunkban és körülötte

 

Dicső Inez Viktória | 3 perc olvasási idő

Mielőtt nekifutnánk a télnek, a legtöbb otthonban akad néhány olyan tennivaló, amiket nem érdemes elmulasztani. Alábbi listánkból Ön vajon mindegyikre gondolt?

 

Tető

Évente legalább egyszer (de inkább kétszer) érdemes ellenőrizni a tetőt – vagy szakembert hívni erre a célra – hogy nincs-e rajta sérülés, nem csúszott-e le egy-két cserép. Az utóbbi évek egyre gyakoribb, nagy erejű viharait figyelembe véve ennek az előfordulása egyáltalán nem ritka.

Ablakok, ajtók szigetelése

A fából készült ajtókkal, ablakokkal sajnos megtörténik, hogy egy bizonyos idő után már nem zárnak tökéletesen. A nyílászárók szigetelésével nem pusztán energiát spórolunk a fűtési szezonban, hanem az egészségünkkel is jót teszünk, hiszen egy huzatos ablak „önti” be a hideget, és a közelében lévő olvasósarokban vagy íróasztalnál kimondottan kellemetlenné teszi az üldögélést, nem beszélve arról, ha a hálószobában az ágy közelében lévő ablak válik huzatossá.

Ereszcsatorna tisztítása

Ha kertes házban lakunk, és a ház körül több fa is található, akkor ősz végén érdemes megtisztítani (vagy megtisztíttatni) az ereszt a bele hulló ágaktól, falevelektől. Ennek nem elsősorban esztétikai funkciója van: ha eltömődik az ereszcsatorna, akkor hóolvadásnál vagy egy-egy nagyobb esőzés során nem tudja gyorsan elvezetni a vizet,  ami aztán túlfolyik az eresz szélein. Ahol pedig tartósan nagy mennyiségű folyadék éri a falat, az a vakolattal egyetemben károsodhat. Ráadásul az eltömődött csatornákban pangó víz is maradhat, amely a csatorna anyagát is károsíthatja/kikezdheti.

 

 

Szénmonoxid-érzékelők ellenőrzése

A szénmonoxid-jelző berendezés életet menthet, nem mindegy azonban, milyet választunk, és az sem, hogy meddig és hogyan használjuk.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a fűtési szezon kezdetén publikussá teszi, melyek azok a készülékek, amelyek megbuktak, illetve amelyek megfeleltek az ellenőrzésükön. Érdemes ezeket a listákat átnézni, ha még vásárlás előtt állunk, de vessünk azért egy pillantást a használati és műszaki leírásra is, ugyanis kiderülhet, hogy az adott eszköz megbízható működési élettartama túl rövid, vagy olyan beépített elemmel rendelkezik, ami nem cserélhető – ez pedig utólag már drága figyelmetlenség lehet.

Ha már van otthon szénmonoxid-érzékelőnk, ellenőrizzük – amennyiben nem hálózatról, hanem elemmel működik –, hogy nincsenek-e lemerülve az elemek, és ha szükséges, cseréljük őket. Soha ne teszteljük a szénmonoxid-érzékelőt cigarettafüsttel vagy kipufogógázzal, az ugyanis az utolsó használat is lehet egyben. Ugyancsak fontos, hogy ne bízzunk meg többé abban az érzékelőben, amelyik a feltüntetett várható élettartamát már meghaladta!

Kerti eszközök karbantartása

A nyár végével a fűnyíró és a kerti eszközök egy jó időre pihenőre vonulnak. Mielőtt azonban megkezdik téli álmukat, tisztítsuk meg őket a szennyeződésektől (növényi és talajmaradékoktól), a fűnyíró tartályát pedig ne felejtsük el kiüríteni, így tavasszal nem a belerothadt fű kellemetlen látványa fogad majd minket.

Bár a felsoroltak közül néhány tennivaló apróságnak tűnhet, ha azonban nem mulasztjuk el ezeket, akkor akár nagyobb károkat és anyagi kiadást, valamint az ezzel járó bosszúságot is megelőzhetjük.

Dicső Inez Viktória
Marketing és kommunikációs osztály
SEO szakértő